Skip to navigation Skip to main content
Zwitserse Kaasfondue

Kaasfondue! Als je op vakantie bent in Zwitserland, dan mag je dit traditionele gerecht absoluut niet overslaan. Zeker niet als je gek bent op kaas! De machtige kaasmassa wordt geserveerd in een caquelon (keramische pan), met stukjes brood en vaak ook met gekookte aardappels en groenten. Die prik je vervolgens op je fonduevork, voordat je ze in de gesmolten kaas doopt. Hemels! Iedereen heeft een eigen recept en daarom smaakt dit gerecht overal anders. Uiteraard kun je er ook thuis van genieten. Dit recept voor kaasfondue vormt een hele goede basis, maar natuurlijk kun je zelf ook eindeloos variëren.

Ingrediënten kaasfondue (4 personen)

Zelf kaasfondue maken is helemaal niet moeilijk. Het is vrijwel altijd een mix van verschillende kazen en daarbij draait alles om de juiste balans tussen romigheid, binding en sterkte. Nadat de massa gesmolten en gebonden is, serveer je deze op een speciaal warmhoudplaatje met waxinelichtjes of een andere warmtebron eronder. Stokbrood op tafel en dopen maar! Dit recept voor kaasfondue is op basis van 4 personen. De volgende ingrediënten heb je nodig:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kilo geraspte kaas, bijvoorbeeld een 400 gram Emmentaler, 400 gram Gruyère en 200 gram Appenzeller
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 ml droge witte wijn (die je zelf lekker vindt)
  • 1 volle eetlepel maizena
  • 30 ml Kirsch
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Snufje nootmuskaat
  • Stokbrood, gekookte aardappeltjes en geblancheerde groenten
Roeren in de kaasfondue pan

Bereiding kaasfondue

Stap 1: Haal de kaas een uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze alvast op kamertemperatuur kan komen. Bij veel kaasboeren kun je de kaas laten raspen. Als dit niet het geval is, dan moet je het zelf even doen.

Stap 2: Snijd één knoflookteentje door de helft en wrijf daar de pan mee in. Voeg 1 eetlepel olie toe en pers het andere knoflookteentje hierin uit. Zet de pan op middelhoog vuur en fruit het teentje knoflook 1 minuut mee.

Stap 3: Doe nu de wijn in de pan en breng dit aan de kook. Zodra de wijn kookt, doe je de kaas erbij. Laat de kaas rustig smelten onder voortdurend roeren. Vergeet de bodem niet!

Stap 4: Als de kaas gesmolten is, los je de maizena op in een beetje water. Doe dit samen met de Kirsch bij de kaas. Je kunt eventueel ook eerst de helft van de Kirsch toevoegen, het mengsel proeven en daarna wel of niet de rest erbij doen. Verwarm het geheel nog een paar minuten goed, zodat er een mooie en glanzende, homogene massa ontstaat. Breng dit op smaak met vers gemalen peper en een snufje nootmuskaat.

Stap 5: Serveer de kaasfondue met je favoriete stokbrood en eventueel wat gekookte aardappeltjes, geblancheerde groenten (kort gekookt) en wat cherrytomaatjes. Eet smakelijk!

Leuk weetje: Het aangekoekte restje op de bodem van de pan vinden sommigen het allerlekkerst. De Zwitsers noemen ze dit ook wel 'les réligieuses', oftewel de nonnen.

Recept Zwitserse kaasfondue
© Spalder Media Group

Een bijzondere geschiedenis

Het verhaal gaat dat kaasfondue ergens in de 18e eeuw uit nood is ontstaan in Zwitserland. Fondue is afkomstig van het Franse woord fondre, wat smelten betekent. De kazen, die in de zomer werden gemaakt, waren 's winters niet echt lekker meer. Om die reden werd de kaas gesmolten en gemengd met melk. Er ontstond een 'kaassoep' die gegeten werd met brood of aardappelen. Uiteindelijk raakte dit gerecht in de vergetelheid. De uiteindelijke kaasfondue die wij kennen, stamt uit de 20e eeuw.

Eindeloos variëren

Kaasfondue is vrijwel nergens hetzelfde. Iedereen heeft een eigen recept en dus kun je zelf ook eindeloos variëren. Meng je favoriete kazen en ga op zoek naar de smaak die jij lekker vindt. Het recept hierboven vormt een prima basis. Uiteraard kun je de verhoudingen aanpassen of andere kaassoorten toevoegen. Van een zachte kaassoort tot een blauwschimmel. Met kaas kun je niet snel de fout in gaan! Zelfs Nederlandse kazen behoren tot de mogelijkheid!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.