Skip to navigation Skip to main content

Rittner Horn: het mooiste uitzicht van Zuid-Tirol

7354 - Rittner Horn: het mooiste uitzicht van Zuid-Tirol

Tijdens onze rondreis door Zuid-Tirol bezoeken we niet alleen de leukste vakantieboerderijen- en restaurants, maar proberen we ook zoveel mogelijk highlights van de regio te ontdekken. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de Rittner Horn, of Corno Renon in het Italiaans. Omdat er in de buurt van deze 2260 meter hoge berg geen andere hoge bergen liggen, kun je hier heel ver kijken op mooie dagen: van de Grossglockner in Oostenrijk tot de Dolomieten en de Ortler Alpen in Italië. Wij beklimmen de Rittner Horn op de mountainbike, maar wandelen of met de lift omhoog kan natuurlijk ook.

Rittner Horn: op verschillende manieren te bereiken

We rijden met de auto vanuit ons vakantieadres in Barbian naar de parkeerplaats bij Sambergerhof op 1490 meter hoogte. We stappen hier op de mountainbike en volgen weg nummer 20 omhoog richting Saltnerstein (1744 m). Het is een behoorlijk pittig pad en de natte modder maakt dat we als het ware ‘vastplakken’ en dus nog iets harder moeten trappen in het kleinste verzetje. Eigenlijk geen ideaal stukje om even rustig warm te draaien. Wil je dit stuk overslaan, dan kun je ook bij Saltnerstein parkeren en vanaf hier verder wandelen of biken. Liever met de gondellift omhoog? Bij Pemmern vertrekt een gondellift die je direct naar de Schwarzseespitze op 2069 meter brengt. De laatste 200 hoogtemeters naar de Rittner Horn zul je dan nog wel moeten lopen.

Bikkelen op de lange klim

Bij Saltnerstein leiden diverse wegen verder omhoog en door het gebied. Wij volgen de nummer 6 naar Mair in Plun. Dit is een heerlijk breed grindpad dat we delen met wandelaars. Het is niet erg steil en we kunnen relaxed fietsen en ook nog om ons heen kijken, prachtig! Het is hier een soort enorme alm, waar je ver kunt kijken. Na Mair in Plun nemen we de 7A verder omhoog. Nu wordt het weer pittiger en het is een lange klim. Vooral doordat het de dagen hiervoor flink geregend heeft, zakken we flink weg in de modder, wat het fietsen best zwaar maakt. We zijn niet de enigen die omhoog fietsen, en ook de anderen zie ik bikkelen in een klein verzetje. Ik kan me voorstellen dat dit pad met droog omstandigheden een stuk gemakkelijker fietst. Op het laatste stuk naar de Rittner Horn, de nummer 1 is het koud en winderig, maar erg mooi.

Rittner Horn op de mountainbike
Mountainbiken op de enorme alm

Wolken beperken ons uitzicht

De top van de Rittner Horn komt in beeld en eigenlijk ben ik daar best blij om. Ik ben behoorlijk moe en ik heb flinke trek. Een halve powerreep helpt me de laatste 150 hoogtemeters te overbruggen. Moe en voldaan gaan we de berghut op de top binnen, en bestellen een huisgemaakte goulash met knödel en een warme thee. Na de lunch gaan we naar buiten, maar de wolken beperken ons zicht. Jammer, want het uitzicht vanaf de Rittner Horn wordt natuurlijk niet voor niets het mooiste van Zuid-Tirol genoemd. Wij zien door de wolken wat rotsen van de Dolomieten, maar de Grossglockner en Ortler zien we helaas niet.

Top van de Rittner Horn
Er leiden veel routes naar de top van de Rittner Horn

Onweer op komst

Aangezien de lucht behoorlijk dreigend en donker wordt, besluiten we vrij snel te beginnen aan de afdaling. We nemen dezelfde route terug en stoppen onderweg nauwelijks. Achteraf een goed idee, want als we weer bij de parkeerplaats zijn, begint het zachtjes te regenen. We gooien de fietsen snel in de auto en als we binnen zitten, begint het te gieten. Even later komen er ook flinke onweersklappen en bliksem bij. Wat kan het weer toch snel omslaan in de bergen! Maar ondanks het beperkte uitzicht en de ietwat ‘gehaaste afdaling’ was de tocht naar de Rittner Horn fantastisch, deze moeten we nog maar eens overdoen op een mooie dag.

Onweer op komst
Donkere wolken komen snel dichterbij
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.