Skip to navigation Skip to main content
Fietsers Ötztaler Radmarathon
© Ötztal Tourismus / Lukas Ennemoser

De Ötztaler Radmarathon met start en finish in Sölden is de Oostenrijkse variant van La Marmotte. Ieder jaar staan er meer en meer Nederlanders aan de start van deze loodzware cyclo met 5500 hoogtemeters. De perfecte organisatie, het autovrije parcours, het adembenemende landschap en de uitdagende beklimmingen zijn hiervoor verantwoordelijk. In 2024 vindt de Ötztaler plaats op 1 september. In dit weblog alles over de Ötztaler Radmarathon 2024: tips, de route, beklimmingen, bevoorrading en meer.

Inschrijving Ötztaler Radmarathon 2024

Helaas is niet iedereen die wil deelnemen aan de Ötztaler Radmarathon verzekerd van een startbewijs. De inschrijving vindt in januari plaats en vervolgens worden de startbewijzen halverwege februari verloot. Houd voor de exacte data de website van de organisatie in de gaten. De kosten om deel te nemen aan de loting bedragen € 5,- (eenmalige registratie) + €0,90 (transactiekosten). Mocht je onverhoopt geen startbewijs toegewezen krijgen dan ben je dit bedrag kwijt. Ben je wel een van de gelukkigen dan bedraagt het inschrijfgeld € 179,- + € 10,- borg voor de chip. De deelnamelimiet voor de Ötztaler Radmarathon staat op 4000 personen. Het is ook mogelijk om in te schrijven als mini-groep (2 - 4 personen) of team (5 tot 35 personen)

 

Accommodaties Sölden

Parcours Ötztaler Radmarathon

Op 1 september 2024 om 06:30 wordt in het centrum van Sölden (1377 m) het startschot gegeven voor de 227 km lange cyclo. Als eerste gaat de route in dalende lijn naar Oetz (820 m), waar de eerste beklimming naar Kühtai (2020 m) op je wacht. Vervolgens wacht de snelle afdaling zonder al te veel scherpe bochten naar Innsbruck. In het dal begin je aan de niet al te lastige klim naar de Brennerpas (1377 m) en de grens met Italië. Op Italiaans grondgebied krijg je de Jaufenpas (2090 m) en de loodzware Timmelsjoch (2509 m) voor de wielen. De finish richting Sölden gaat volledig in dalende lijn en daar zijn je benen maar wat blij mee.

Beklimmingen Ötztaler Radmarathon

Klimmersbenen zijn geen overbodige luxe tijdens de Ötztaler Radmarathon. De eerste beklimming van Oetz naar Kühtai is 18,5 kilometer lang met een maximaal stijgingspercentage van 18%. Beslist geen opwarmertje dus! De klim naar de Brenner is maar liefst 39 kilometer lang, maar niet al te steil. Van een heel ander kaliber zijn de Jaufenpass en de Timmelsjoch. Beide beklimmingen van boven de 2000 meter. Met een lengte van 28,7 kilometer en 1759 hoogtemeters is het verstandig om voor de Timmelsjoch, de laatste beklimming, nog wat energie over te houden.

Beklimming Ötztaler Radmarathon
© Ötztal Tourismus / Jürgen Skarwan
Start Ötztaler Radmarathon
© Ötztal Tourismus / Jürgen Skarwan
Zonsopkomst Ötztaler Radmarathon
© Ötztal Tourismus / Lukas Ennemoser
Klimmen haarspeldbocht Ötztaler Radmarathon
© Ötztal Tourismus / Rudi Wyhlidal
Klimmen peloton Ötztaler Radmarathon
© Ötztal Tourismus / Lukas Ennemoser

Bevoorrading Ötztaler Radmarathon

Op het (autovrije) parcours van de Ötztaler Radmarathon zijn vijf punten waar je jezelf kunt bevoorraden. In Kühtai (51 km), Brennerpass (127 km), Jaufenpass (161 km), Schönau (Speck- Mich’l) im Passeiertal (201 km) en Seeberalm (209 km) is sportdrank en voeding voorradig. Tot 1 kilometer na de bevoorradingszones mag je je afval achterlaten. Doe je dit buiten deze zones, dan riskeer je diskwalificatie door de organisatie.

Handige informatie Ötztaler Radmarathon

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.