Skip to navigation Skip to main content

Luxeleven bij de boer in Tirol

7329 - Luxeleven bij de boer in Tirol

Vakantie bij de boer is populair. Vooral in de bergen is het van dichtbij meemaken van het boerenleven heel erg leuk. Maar wie denkt dat logeren bij de boer eenvoudig en zonder comfort gepaard gaat, heeft het mis. Wij verbleven een aantal nachten op de vakantieboerderij van Bettina en Toni: Lindenhof in Scheffau. En wat we daar meemaakten overtreft veel 4 en 5 sterrenhotels. Zelfs de koeien op deze boerderijen leven in weelde! ‘Kuhcomfort’ heet dat, volgens Bettina. Met het comfort van de gasten op de boerderij is ook helemaal niets mis: wat heerlijk hier!

Boerderij middenin het groene berglandschap

Net buiten het centrum van Scheffau, middenin het groen, zien we een enorme lindeboom staan. Aan deze boom heeft Lindenhof zijn naam te danken. Toni, de boer, staat in zijn overall de pas aangelegde oprit te sproeien als we aankomen na de lange reis vanuit Nederland. Hij begroet ons vriendelijk, terwijl wij onze ogen uitkijken: wowww, wat is het hier mooi! Een royale groene tuin, een waanzinnig uitzicht op de Wilder Kaiser, een grote moderne houten stal en een prachtig huis. Toni neemt ons mee naar binnen en laat ons de gastenkamers zien. In totaal telt de boerderij 5 kamers. Ze zijn allemaal super ruim, zeg maar gerust ‘huge’, sfeervol ingericht en beschikken over prachtige badkamers.

Een kamer met alleen maar ramen

Als ik zeg dat ik onder de indruk ben, legt Toni uit dat ze heel goed hebben nagedacht wat ze precies hun gasten wilden bieden. In 2013 hebben ze hun huis grondig verbouwd: “We zijn uitgegaan van wat we zelf fijn vinden als we op vakantie zijn: veel ruimte, comfort en sfeer.” Nou dat is zeker gelukt hier. We kiezen voor een kamer met enorm grote ‘panoramaramen’ en een indrukwekkend uitzicht op de bergen. Toni helpt ons vervolgens met onze bagage; alsof we in een 5-sterrenhotel zijn.

Kamer Lindenhof
Onze kamer heeft heel veel ramen

Badkamer Lindenhof
Deze badkamer misstaat niet in een luxe hotel

Altijd aan het werk

Ik vraag Toni of hij, Bettina en de kinderen zelf nog wel plek hebben om te wonen, aangezien deze enorme kamers een flink deel van hun huis in beslag nemen. Toni beaamt lachend dat ze zelf niet zoveel ruimte hebben, dat ze dit vooral aan de gasten geven. Later begrijp ik dat ze eigenlijk heel weinig in hun eigen appartement zijn. Deze mensen zijn áltijd aan het werk. Toni verzorgt de 90 koeien op de boerderij en Bettina vertrekt, nadat ze het ontbijt voor haar gasten ’s ochtends verzorgd heeft, naar haar eigen pension/restaurant in Ellmau. Hier is ze ook 6 dagen per week aan het werk tot ’s avonds laat.

Boer Toni en zijn meiden
Boer Toni en zijn 'Mädels'

Gastvrijheid en persoonlijke service

En dat de service op Lindenhof ver gaat blijkt ook direct. We moeten de volgende ochtend al om 06.45 uur vertrekken om de Ellmauer Halt te beklimmen. “Geen probleem”, zegt Toni, “om 06.15 uur staat het ontbijt voor jullie klaar! Zal ik Bettina vragen ook iets mee te geven als lunch voor onderweg? Het is een lange tocht die jullie gaan maken.” Ook de dagen erna worden we volledig in de watten gelegd op de boerderij en krijgen we allerlei leuke tips voor de omgeving. Het ontbijt is fantastisch (“Hoe willen jullie je eitje?”) en we genieten van de luxe kamer en de heerlijke tuin, nadat we terugkomen van actieve dagen in de Wilder Kaiser.

Ontbijt Lindenhof
Een heerlijk ontbijt met een fijn uitzicht

Koeien met een heel mooi leven

Samen met Bettina en Toni brengen we een bezoekje aan de stal. De 90 koeien die op deze boerderij wonen hebben echt een fantastisch leven. In de winter verblijven ze in de luxe grote stal, waar ze zelfs lekker gemasseerd kunnen worden door draaiende borstels aan de wand. In de zomer gaan ze naar de Alpenweide. Op onze laatste dag op Lindenhof komt er een enorme vrachtwagen het terrein oprijden: de koeien gaan op vakantie! Ze worden vandaag naar de alm gebracht, in de buurt van Pass Thurn. Hier blijven ze minimaal 3 maanden op grote hoogte en kunnen grazen op frisse groene weides. Bettina, Toni en de kinderen bezoeken de koeien regelmatig in de zomer, om te zien hoe het met ze gaat. Ze zijn duidelijk dol op hun dieren. Op de boerderij zelf blijven ook enkele koeien achter deze zomer: de oude dames en de jonge dieren.

Koeien Lindenhof
Het 'koeienhotel' op Lindenhof: ook zij komen niets tekort

Veel leuker dan een groot en luxe hotel

De dagen die we doorbrachten op Lindenhof waren fantastisch! Toni, Bettina en de kinderen zijn super gastvrij en we hebben hen, én het boerenleven in Tirol, echt een beetje leren kennen in deze korte periode. Het is een aanrader voor vakantiegangers die de grote, vaak onpersoonlijke, luxe hotels een beetje beu zijn en op zoek zijn naar kleinschaligheid en persoonlijke service.

Dit deden we tijdens ons bezoek aan Wilder Kaiser

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.