Skip to navigation Skip to main content

Matschertal: onontdekt wandelparadijs

7294 - Matschertal: onontdekt wandelparadijs

Het Matschertal, of Val di Mazia in het Italiaans, is zo’n dal waar nauwelijks toeristen komen. En dat terwijl het heel dichtbij de Reschenpas ligt, een route die veel landgenoten in de zomer nemen. Toch rijden de meeste mensen door naar bekendere plaatsen in Zuid-Tirol. Wij namen dit keer wél de afslag linksaf bij Mals het Matschertal in, en ontdekten een prachtig ruig berglandschap en paradijs voor wandelliefhebbers. We waren onder de indruk van de natuur en rust in dit vriendelijke dal.

Matschertal in Obervinschgau, Italië

Voordat we het Matschertal inrijden, verkennen we nog even snel het plaatsje Mals (Males Venosta). Ook al zo’n plek waar je met de auto snel voorbij rijdt als je via de Reschenpas naar Italië gaat. Het is een mooi en sfeervol plaatsje. Na een koud drankje op het terras en een lekkere pizza, rijden we het Matschertal in richting ons logeeradres voor de komende dagen: de vakantieboerderij Inner-Glieshof op ruim 1800 meter hoogte. De weg kronkelt door een prachtig, relatief smal dal, met hoge indrukwekkende bergen. Nooit geweten dat het hier zo mooi is! Het dal ligt echt verborgen, dat zie je helemaal niet als je door Vinschgau rijdt. We passeren enkele kleine bergdorpjes, waar je teruggaat in de tijd. Aan het einde van het dal ligt onze accommodatie en dit is tevens startpunt van het wandelparadijs. Veel dagjesmensen parkeren hier hun auto om vervolgens de bergen in te trekken.

Wandeling naar de Upiasee – Lago Upia (2566 meter)

Onze eerste wandeling gaat vanaf de Glieshöfe naar de Upiasee. We volgen het pad nummer 9 dat aanvankelijk behoorlijk steil is, maar niet moeilijk. De route kronkelt langzaam omhoog, gedeeltelijk door het bos en biedt een geweldig uitzicht over het dal. Na de eerste klim wordt het pad breder en vlakker; heel relaxed wandelen. Na ongeveer een uur komen we bij de Upia Alm, waar we even pauze houden. Het is alsof de tijd heeft stil gestaan op deze oude almboerderij. Helaas begint het te regenen, maar we gaan door richting ons doel van vandaag: Upiasee. We blijven pad 9 volgen.

Wandeling naar de Upiasee – Lago Upia (2566 meter)
Start van de wandeling bij de Glieshöfe in het Matschertal

Afwisselende klim van 2,5 uur

Na de Upia Alm gaat het weer flink omhoog, gedeeltelijk langs een waterval. Er komen nog 2 wat steilere beklimmingen voor we de Upiasee zien. En hoewel we niet het mooiste weer hebben, maakt het meertje een behoorlijke indruk op ons. De rust, puurheid en de weerspiegeling van de besneeuwde toppen in het water zijn prachtig. In alle stilte zien we langs de waterkant nog een ander stelletje zitten die geniet van het uitzicht. Meer wandelaars zijn we trouwens niet tegen gekomen tijdens onze tocht. De totale wandeling naar de Upiasee is 4,6 km lang en overbrugt 760 hoogtemeters. Er staat 2,5 uur voor de beklimming, maar heb je de pas er een beetje in, dan kun je gerust een half uur van deze tijd aftrekken. Experts kunnen via een moeilijke route nog verder omhoog naar de Upiakopf op 3175 meter hoogte.

Matschertal
Uitzicht op het Matschertal en de Upia Alm

Upiasee
Zelfs met dit grauwe weer maakt de Upiasee indruk op ons

Wandeling naar de Matscher Alm

De volgende dag doen we het rustig aan en besluiten een korte wandeling naar de Matscher Alm te maken. Deze tocht is ook goed te doen voor families met kinderen: zelfs met een kinderwagen kun je hier wandelen. Maar ook op de mountainbike is deze alm op 2045 hoogte te bereiken. Het pad is breed en loopt rustig omhoog langs een mooie rivier, die soms diep beneden je stroomt. Eenmaal boven kun je relaxen op de alm of iets eten of drinken bij het Gasthof. Wanneer je een beetje doorstapt ben je in een uurtje op de alm. Ook hier word je overspoeld door de rust en omringd door stoere bergen. Mooi hier!

Matscher Alm
De Matscher Alm, met rechts bovenin het Gasthof

Ver weg van de massa

Helaas hebben we maar 3 nachten geboekt in dit heerlijke Italiaanse dal. Het is een ideale plek voor wandelliefhebbers, rustzoekers, maar zeker ook families. Ver weg van de massa, middenin de ongerepte natuur: een aanrader!

Binnenkort lees je meer over onze ervaringen op vakantieboerderijen in Zuid-Tirol.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.