Skip to navigation Skip to main content

Mountainbiken Verbier: tour door het Val de Bagnes

7253 - Mountainbiken Verbier: tour door het Val de Bagnes

Als fervent wielrenner kijk ik met opgetrokken wenkbrauw naar de mountainbike die mij wordt aangereikt. In plaats van een lichte racefiets om bergen mee aan te vallen, beschikt deze kolos over vering, schijfremmen en dikke banden. Vandaag geen asfalt, maar onverharde paden. Na een dag mountainbiken in Verbier wordt mij weer eens duidelijk hoe verschillend de disciplines wielrennen en mountainbiken zijn.

Onwennige eerste meters

In Le Châble (821 m), een dorpje in het dal, worden de fietsen op de kar geladen. De hoogtemeters naar Verbier (1500 m) hoeven we gelukkig niet met de fiets af te leggen. Boven het dorp, bij de golfbaan, staat de start van onze route gepland. Na een beknopte uitleg stap ik, ietwat onwennig, op de mountainbike voor de eerste meters. De schijfremmen zijn erg krachtig en het schakelen gaat toch net weer anders als bij een racefiets. Al snel groeit het vertrouwen en leer ik mijn Specialized mountainbike goed kennen.

Vanaf de golfbaan van Verbier het Val de Bagnes in
Vanaf de golfbaan van Verbier het Val de Bagnes in

Biken door het Val de Bagnes

Het plezier in het mountainbiken groeit, en ook de wonderschone omgeving draagt daar aan bij. De route loopt door het Val de Bagnes dat bekend staat om de grote verscheidenheid aan flora & fauna. Ook het beschermde natuurgebied Mont Pleureur/Mauvoisin, het op één na grootste natuurpark van Zwitserland, maakt onderdeel uit van deze omgeving. Zo diep trekken we vandaag niet de regio in, maar de schoonheid van het Val de Bagnes rond Verbier weet me zeer te raken. Ondanks de inspanning en de concentratie kan ik nog met volle teugen genieten van de natuur.

Oude boerderijen in Sarreyer

Na enkele korte, steile klimmetjes gaat de route in dalende lijn richting het dal. Grindpaden en Alpenweiden worden afgewisseld door singletracks en authentieke dorpjes. Een van die dorpjes is Sarreyer, een authentiek gehuchtje met eeuwenoude boerderijen. Deze boerderijen, met door de zon geblakerd hout, zijn vrijwel allemaal verbouwd, maar hebben gelukkig nog hun oorspronkelijke uitstraling. Nauwe straatjes, bloemen aan de gevel en vriendelijke mensen maken het plaatje van Sarreyer compleet.

Authentieke boerderijen in Sarreyer
Authentieke boerderijen in Sarreyer

Watermolen van Sarreyer
Watermolen van Sarreyer

Het geluid van de Alpen

Na een korte stop gaat de route door aan de andere zijde van het dal. Nu moet er wel flink geklommen worden, maar gelukkig gaat mij dat door de opgebouwde conditie van het wielrennen goed af. Met het ‘geluid van de Alpen’ op de achtergrond, een stel enthousiast meerennende koeien met bellen, leggen we de hoogtemeters af.

Gebrek aan techniek

De route die we nemen aan deze zijde van het Val de Bagnes is een stuk uitdagender. Vanaf hier heb je goed zicht op Verbier, en besef ik pas hoe groot deze bestemming is. De paden worden steeds smaller en de obstakels vergen de nodige techniek. Zo nu en dan moet ik echt een voetje aan de grond zetten, de bochten zijn te scherp of de afdalingen te steil. Het wordt mij weer eens duidelijk dat wielrennen en mountainbiken twee totaal verschillende disciplines zijn. Mountainbiken rond Verbier was echter een prachtige ervaring, mede door de ongekende schoonheid van het Val de Bagnes.

Met dank aan:

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.