Skip to navigation Skip to main content

Huttentocht Italië: 5 onvergetelijke wandeltochten

7249 - Huttentocht Italië: 5 onvergetelijke wandeltochten
© Indebergen.nl

Huttentocht Italië, de ultieme vakantie voor wandelliefhebbers. Vijf dagen, een week of misschien wel een maand lang, wandelen van berghut naar berghut in Italië. Genieten van de prachtige afwisselende natuur. Het ene moment loop je tussen de rotsen en het volgende moment over een alm, met een prachtig kabbelend riviertje (met ijskoud bergwater!). Tijdens de lunch, en aan het eind van de dag, kun je genieten van lokale specialiteiten, gastvrijheid en tips van andere wandelaars. In dit artikel hebben we vijf onvergetelijke huttentochten in Italië voor je op een rijtje gezet.

Alles over een huttentocht in Italië

Een huttentocht in Italië is een onvergetelijke ervaring! Of je nu kiest voor de Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief of de oostelijke Dolomieten, overal kun je geweldige meerdaagse tochten maken. Het aanbod van berghutten is groot en de lange-afstandswandelroutes worden goed onderhouden. Tijdens een huttentocht in Italië weet je zeker dat je gaat genieten van prachtige uitzichten en heerlijk eten. Bij de rifugio's word je met open armen ontvangen en dankzij de heerlijkheden van de Italiaanse keuken kom je weer op krachten voor de volgende dag. Je kunt je huttentocht in Italië het beste plannen van half juni tot half september, dan heb je de grootste kans op goede weersomstandigheden. Hieronder hebben we vijf tips voor een onvergetelijke huttentocht in Italië voor je op een rijtje gezet.

7249 - alles over een huttentocht in italie (1)
De Palaronda Trek neemt je mee door een indrukwekkend landschap (Foto: © Pixabay)

1. Palaronda Trek

De Palaronda Trek vindt plaats bij de Pale di San Martino, in het zuiden van de provincie Trentino. Beslist een van de mooiste bergketens van de Dolomieten! De Palaronda Trek is mogelijk in meerdere varianten: de Soft Trek, de Hard Trek Sud, de Hard Trek Nord en de Hard Trek Full. Afhankelijk van welke variant je kiest, ben je tussen de vier en zes dagen onderweg. We beschrijven de Soft Trek. De Soft Trek is een avontuur van 4 dagen en 3 nachten dat begint in San Martino di Castrozza. Op de eerste dag loop je in ongeveer 4 uur naar de Rosetta Hut op 2743 meter hoogte. Tijdens de route klim je 1100 hoogtemeters. Op dag twee loop je via Ghiacciaio Fradusta naar de Rifugio Pradidali, dit duurt ongeveer 4,5 uur. Je klimt op deze dag 400 meter en je daalt 670 meter. Op de derde dag loop je 5 uur, van de Pradidali Hut naar de Canali Treviso hut, waarbij je 340 meter stijgt en 960 meter daalt. De laatste etappe duurt het langst, zo’n 6 á 7 uur, waarbij je 1100 meter stijgt en 100 meter daalt. Op de terugweg loop je via de Rosetta Hut terug naar San Martino di Castrozza.

Boek de 4-daagse Palaronda Minitrek

7249 - huttentocht italie palaronda (1)
De Palaronda Trek neemt je mee door een indrukwekkend landschap (Foto: © Pixabay)

2. Alta Via dei Giganti

De Alta Via 1 'Dei Giganti' loopt door het geweldige landschap van het Valle d'Aosta. Het reuzenpad, oftewel de Alta Via dei Giganti, is een huttentocht door een rauwe, maar prachtige omgeving. De toch leidt langs de hoogste toppen van de Alpen, zoals de Monte Rosa, de Matterhorn en de Mont Blanc, prachtige bergen in Zwitserland en Italië! Huttentocht Alta Via dei Giganti begint in Donnas, loopt tot aan Courmayeur en bestaat uit 17 etappes van een dag. Dagelijks loop je zo’n 3 tot 5 uur. Elke etappe eindigt in het dal, waar je kunt overnachten in hutten, hostels, campings en hotels. Even een etappe of dagje wandelen overslaan? Dan kun je de bus pakken naar de volgende bestemming. Voor degenen die nog verder willen lopen, de Alta via dei Giganti heeft ook nog een deel 2, deze loopt van Courmayeur naar Donnas, verdeeld over 14 etappes van 3-5 uur wandelen. De Dolomieten-variant van de Alta Via is ook een ontzettend populaire huttentocht in Italië. Wandelen Dolomieten: huttentocht Alta Via 1 >

Huttentocht Aosta boeken bij SNP Natuurreizen

3. De Dolomiti Panorama Trek

De Dolomiti Panorama Trek is een bijzondere huttentocht in Italië. Het is misschien wel een van de mooiste huttentochten in Italië en bestaat uit 20 etappes en zo’n 60 wandeluren. De route is ongeveer 200 kilometer lang, overbrugt ruim 11.000 hoogtemeters en loopt in een cirkel tussen Val di Fassa, Val di Fiemme en Primiero. Het is ook mogelijk om een deel van de route te lopen, om losse etappes te wandelen en om bij bepaalde stukken de bus, taxi of berglift te nemen. De complete Dolomiti Panorama trek bestaat uit de Palaronda Trek (4/6 dagen), Latemar trekking (vijf dagen) en Dolomiti Trek King (6 dagen).

8-daagse huttentocht Dolomieten Panorama boeken

7249 - huttentocht italie dolomiti panorama trek (1)
Geweldige landschappen tijdens de Dolomiti Panorama Trek

4. Dolomiti di Brenta Trek

Ook de Dolomiti di Brenta Trek houdt rekening met verschillende wensen en biedt meer dan één huttentocht. De complete huttentocht is 96 km lang en bestaat uit 11 etappes, die in zes dagen af te leggen zijn. Ervaren wandelaars kunnen de Dolomiti di Brenta Trek in veertig uur wandelen. Er zijn echter meerdere varianten van de Dolomiti di Brenta Trek om de route in te korten en minder etappes te wandelen. De route begint en eindigt bij de Rifugio Peller boven Madonna di Campiglio. De Brenta Dolomiten, met Natuurpark Adamello Brenta, staan sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCI en zijn een lust voor het oog.

Boek de Dolomiti di Brenta Trek huttentocht

7249 - dolomiti di brenta trek (1)
Wat voel je je soms klein op de Dolomiti di Brenta Trek

5. Via Francigena

Een tweede route in de omgeving van Aosta is de Via Francigena. Dit is een van de oudste pelgrimgswegen van Europa en de complete route verbindt het Engelse Canterbury met het Italiaanse Rome. Wandel je alleen door Aosta, dan kort je de Via Francigena in tot vier of vijf etappes. Onderweg kom je lans imposante kastelen, bijzondere kerken en prachtige oude dorpen. Italië staat ook bekend om de heerlijke wijn en vele wijngaarden. Deze wijngaarden kom je her en der tegen op de Via Francigena. De route begint bij de Grote Sint-Bernardpas, op een hoogte van 2450 meter. Via vijf etappes loopt de tocht door het Valle d'Aosta naar Pont-Saint-Martin. Lees meer over de Via Francigena en bekijk waar je een accommodatie kunt boeken. >

Huttentocht Aosta boeken bij SNP Natuurreizen

Huttentocht in Italië boeken

Wil je een huttentocht in Italië gaan wandelen? Je kunt je huttentocht zelf samenstellen en iedere berghut zelf boeken. Plan dit ruim van te voren, want in het hoogseizoen kunnen populaire berghutten snel volgeboekt raken. Wil je je huttentocht in Italië in één keer boeken, kies dan voor een georganiseerde reis van een organisatie. Je kunt zo'n reis zowel boeken met gids en een groep als individueel.

7249 -  (1)
Een huttentocht in Italië is een onvergetelijke ervaring
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.