Skip to navigation Skip to main content

Zwemmeren Oostenrijk: de 5 mooiste meren voor het hele gezin

Zonnen op zwemsteiger bij Badesee in See

Zwemmeer, zwembad of rivier, zolang er maar water is beleven de kinderen er plezier. Zwemmen, duiken, snorkelen, suppen, kanoën of zandkastelen maken, de mogelijkheden aan, in en op het water zijn oneindig! Ook in de bergen zijn vele waterrijke paradijsjes te vinden. Sommige vakantieregio's hebben natuurlijke zwemmeren, andere hebben rivieren en weer andere prachtige waterparken. Natuurlijke meren zijn vaak prachtig om te zien, maar niet altijd geschikt om in te zwemmen, zeker niet voor kinderen. Lees hier meer over vijf van de leukste zwemmeren van Oostenrijk, die wel geschikt zijn voor het hele gezin.

Zwemmeren in Oostenrijk

In Oostenrijk liggen zo'n 25.000(!) meren. Van kleine bergmeertjes tot grote toeristische trekpleisters waar je aan het water kunt logeren. Niet alle meren in het land zijn geschikt om in te zwemmen. Veel bergmeren zijn simpelweg te koud of te gevaarlijk om een duik in te nemen. Zeker voor onervaren zwemmers of kinderen, is het daarom belangrijk om niet zo maar elk water in te springen. In Oostenrijk zijn gelukkig ook een flink aantal meren die juist perfect zijn om in te zwemmen en waar je heerlijk kunt vakantievieren met de hele familie. Hieronder lees je onze vijf tips.

Pillersee: verkoelend zwemmeer in Tirol

De Pillersee, gelegen ten noorden van St. Ulrich am Pillersee, vormt het centrum van het PillerseeTal. Dit smaragdgroene meer is perfect voor een verfrissende duik op warme zomerdagen, hoewel het water niet erg warm is, meestal niet warmer dan 19°C. Naast zwemmen kun je hier ook SUP'n, een waterfiets huren of ontspannen met wat eten en drinken bij Seerestaurant Blattl. Een interessante activiteit bij de Pillersee is een bezoek aan de forellenkwekerij, waar je tegen betaling zelf kunt vissen en vervolgens de lokale forel kunt proeven in het bijbehorende restaurant.

Relaxen op steiger in de Pillersee
© Klaus Listl

2. Millstättersee: het mooiste meer van Karinthië

De Millstättersee is misschien wel het allermooiste meer van Karinthië. Ook is het meer het op twee na grootste en diepste van Karinthië, met een maximale diepte van 141 meter. Het fijne aan de Millstättersee is dat het water in de zomer zo'n 26 graden wordt. Aan het meer zijn vele brede, vlakke oevers en stranden te vinden, geschikt voor de hele familie. Qua watersporten is er meer dan genoeg keus: vissen, roeien, boottochtjes, duiken, waterskiën, zeilen, surfen en meer.

Lees meer over de Millstättersee:

Zwemmen in de Millstättersee
© Archiv Millstätter See Tourismus GmbH, Gert Perauer

3. Grundlsee: rust en ruimte in Steiermark

Rust en ruimte aan de Grundlsee, wat wil je nog meer? Dit fijne meer is minder populair dan de grote bekende namen, maar zeker niet minder fijn. Her en der langs het meer zijn strandjes, een camping en bootverhuren te vinden. De Grundlsee wordt ook wel 'de zee van Steiermark' genoemd. Vlakbij de Grundlsee liggen de Altaussee en Toplitzsee. Leuk in deze regio is de 3-meren-tour. Deze tour begint in een motorboot op de Grundlsee, gevolgd door een korte wandeltocht naar de Toplitzsee en als laatst een boottocht naar de Kammersee.

Lees meer over de Grundlsee:

Zwemmen in het heldere water van de Grundlsee
© STG / Tom Lamm

4. Badesee Going: kinderparadijs in Wilder Kaiser

Een van de leukste waterparadijzen voor kinderen is het zwemmeer van Going. De langste glijbaan van Tirol, de Niro-Freiland-Wasserrutsche van 100 meter lang, is hier te vinden. Voor de kleinsten is er een speeltuin met piratenschip en speeltoestellen. Rond het zwemmeer bevindt zich een ligweide met panoramisch uitzicht op het Kaisergebergte.

Lees meer over Badesee Going:

5. Achensee: watersporten in Tirol

De Achensee biedt een compleet pakket voor de familievakantie. Fietsen en wandelen om het meer, zwemmen bij de strandjes en vele activiteiten op het water. Voor de watersportliefhebbers is de Achensee absoluut een must. Zeilen, surfen, kiten, suppen, duiken, canyoningen, raften, het kan er allemaal! Natuurlijk is er ook rekening gehouden met de allerkleinsten en zijn er meerdere strandjes met ondiep water en speelplekken.


Lees meer over de Achensee:

Andere fijne zwemmeren in Oostenrijk:

  • Badesee See, See im Paznauntal
  • Badesee Kirchberg
  • Badesee Ried
  • Heiterwanger See
  • Hintersteiner See
  • Moorstrandbad Kirchbichl
  • Reither See
  • Salvenaland, Hopfgarten
  • Thiersee
  • Mountain Beach, Gaschurn
  • AlmWasserPark, Klösterle
  • Alvierbad, Brand
  • Seewaldsee
  • Badesee, Umhausen
  • Badesee, Mieming
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.