Skip to navigation Skip to main content
Rosti

Rösti behoort tot één van de bekendste gerechten uit Zwitserland. Je kunt het in bijna elke berghut bestellen en er zijn inmiddels veel verschillende smaakcombinaties ontstaan. Het is een machtig, maar voedzaam gerecht. Ideaal na een lange mountainbike- of wandeltocht. Wij zijn vooral fan van de combinatie met spekjes, kaas en een spiegeleitje. Wil je dit gerecht zelf thuis maken? Ga dan aan de slag met dit recept voor Rösti.

Ingrediënten recept Rösti

Zwitserse Rösti is van oorsprong een echt boerenontbijt uit het Duitstalige gedeelte van Zwitserland. Tegenwoordig kun je het ook als lunch, hoofd- of bijgerecht bestellen. Elke regio heeft haar eigen versie en veel restaurants hebben het gerecht omgetoverd tot een ware specialiteit. Rösti is ook thuis gemakkelijk klaar te maken. Volg gewoon de stappen van dit recept en je kunt er na een uurtje van genieten. Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 800 gram vastkokende aardappels
  • 150 gram spekblokjes
  • 80 gram bergkaas, bijvoorbeeld Emmentaler, Gruyère of een combinatie van beide
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Snufje nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 1 ruime theelepel maizena
  • 2 eetlepels olie
  • Klontje boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Klein bosje verse bieslook of peterselie
Rosti 2

Bereiding Rösti

Stap 1: Was de aardappels en boen ze goed schoon. Schillen is niet per se nodig, maar dat kan natuurlijk wel. Neem dan wel een extra aardappel. Rasp de aardappels vervolgens met een grove rasp. Als je een keukenmachine hebt, gaat dit proces nog sneller.

Stap 2: Neem een schone theedoek. Het is belangrijk dat deze niet erg naar wasmiddel ruikt. Spoel anders de theedoek goed uit en laat opnieuw drogen. Dat klinkt gek, maar je wilt zo min mogelijk vocht in je Rösti. Doe de geraspte aardappels in de theedoek en draai tot een bolletje. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Doe de aardappels over in een vergiet en zet apart.

Stap 3: Zet een pan op het vuur en verhit daarin 1 eetlepel olie. Bak de spekjes krokant en voeg daarna de ui en knoflook toe. Draai het vuur lager en bak tot de ui glazig is. Zet apart.

Stap 4: Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (hetelucht). Pak een grote kom en meng daarin de geraspte aardappels, nootmuskaat, maizena, kaas en het ui/spek/knoflook mengsel goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Vet een ovenschaal of vuurvaste pan in met een klontje boter. Doe het mengsel erin en druk het een beetje aan. Zet de ovenschaal vervolgens in de oven en bak in 15 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Eventueel kun je op het laatst de grill nog even aanzetten, maar dan moet je er wel bijblijven.

Stap 6: Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak twee spiegeleieren.

Stap 7: Hak de bieslook of peterselie fijn en leg de eieren op de Rösti. Strooi de kruiden er overheen en serveer.

Eet smakelijk!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.