Skip to navigation Skip to main content

Pyreneeën: ontdek Ariège

6963 - Pyreneeën: ontdek Ariège

De Franse Alpen hebben we op onze website al een aantal keren belicht. Graag willen wij in dit artikel het Franse gebied Ariège uitlichten. Ariège ligt in het zuiden van Frankrijk tegen Spanje en Andorra aan, in het berggebied dat bekend staat als de Pyreneeën. Het hoogste punt van het regionaal natuurpark is de Pique d’Estats die op 3143 meter hoogte ligt. Dit berggebied leent zich dan ook uitstekend voor verschillende activiteiten.

Tour de France

Bergwandelen is één van de activiteiten die je kunt ondernemen in Ariège, maar ook kunnen er verschillende sporten in snelstromend water beoefend worden. Daarnaast biedt het bergachtige gebied ook de mogelijkheid voor mountainbiken en kan je op de steile kliffen ook bergbeklimmen. Dat Ariège mooie fietsroutes te bieden heeft, is terug te zien in het feit dat een gedeelte van de aankomende Tour de France dwars door dit gebied loopt.

5000 km aan wandelroutes

Met meer dan 5000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes, is hier voor iedereen genoeg te ontdekken. De beroemde wandeling Santiago de Compostela loopt voor een deel door de Ariège. Dit gedeelte van de bekende wandeltocht neemt je onder andere mee langs de kerk van Audressein en de bisschopsstad Saint-Lizier, die beide tevens op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. De bergketens verkennen kan niet alleen te voet, ook te paard is dit mogelijk; het gebied heeft 1400 kilometer aan ruiterpaden uitgezet.

Lokale specialiteiten

Wanneer je in de Ariège bent, moet je ook zeker de lokaal geproduceerde charcuterie proberen! Deze streek staat hier bekend om, omdat het voor een lange tijd een economische achtergesteld gebied was ten opzichte van de rest van Frankrijk. Vele families hielden zelf biggen, eenden en ganzen. Het vlees hiervan werd gedroogd, om zo de familie het hele jaar door te voorzien van vlees. Bij de vleeswaren drink je een heerlijke, lokaal geproduceerde, rode wijn. De rode wijnen van de Ariège worden gemaakt van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Van deze combinatie druiven wordt ook in de veel bekendere wijnstreek Bordeaux gebruik gemaakt.

Het gebied heeft een ruime keuze aan campings. Yelloh Village > is een bijvoorbeeld een fijne camping in de Ariège. Deze plek leent zich als een perfecte uitvalsbasis om de bergen in de trekken!

Ben jij wel eens in de Pyreneeën geweest?

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.