Skip to navigation Skip to main content

Geirangerfjord, Noorwegen: natuurschoon en activiteiten

6926 - Geirangerfjord, Noorwegen: natuurschoon en activiteiten

Diep landinwaarts vanaf de bekende stad Ålesund ligt misschien wel de mooiste fjord van Noorwegen, de Geirangerfjord. Deze fjord is een 15 kilometer lange zijarm van de Storfjord en is in één woord schitterend. Het water, de uitzichten en de omgeving: de Geirangerfjord heeft heel veel te bieden en is een hoogtepunt in de Fjord-regio in westelijk Noorwegen. Een vaart over het water van de fjord is natuurlijk het eerste dat je zou moeten proberen, maar er zijn nog vele andere manieren om van de imposante natuur van de Geirangerfjord te genieten.

Watervallen en wandelen

Langs de bergwanden van de fjord komt her en der water naar beneden gestort. Op sommige plekken is het slechts een klein stroompje, maar op andere locaties zijn gigantische watervallen ontstaan. Om er een paar te noemen: de Fossevandring, de Storsӕterfossen, de Friaren, de Syv søstrene, en de Brudesløret. Je kunt de watervallen natuurlijk vanaf het water bekijken, maar het is ook de moeite waard om ze te voet te ontdekken. Zo is er een wandelpad naar de Storsӕterfossen en kun je daar zelfs onder de waterval doorlopen. Ook een bijzondere wandeling is de tocht naar Skageflå, een voormalige fjord boerderij waar de koning en koningin van Noorwegen in 1993 hun zilveren huwelijksjubileum vierden. Vanaf de boerderij heb je een prachtig uitzicht (270 meter boven het water) op de tegenovergelegen Syv søstrene (Zeven zusters).

Syv søstrene
Syv søstrene (Foto: Guillaume Baviere - Flickr)

Dalsnibba en Briksdalbreen met de auto

Een stukje verder vanaf Geiranger ligt het prachtige uitkijkpunt Dalsnibba. Onderweg met de auto passeer je eerst nog Flydalsjuvet, waar je op korte afstand van het water al vanaf grote hoogte over de fjord kunt uitkijken. Ook dit is een verplichte stop voor elke liefhebber van landschapspanorama´s. Van Flydalsjuvet tot de Dalsnibba zijn het vervolgens flink wat kilometers, dus zonder auto kom je er niet. De Dalsnibba is ongeveer 1500 meter hoog en biedt een uitzicht over de fjord en de omliggende bergen en gletsjers. Op deze bijzondere plek heb je zelfs in de zomer een sneeuwgarantie.

Uitzicht van de Dasnibba op de Geiranger
Uitzicht van de Dasnibba op de Geiranger (Foto: Laurent de Walick - Flickr)

Noorwegen met eigen auto

Noorwegen is sowieso een land dat met auto en eigen kampeeruitrusting goed te bereizen valt. Ondanks de lange afstanden verveel je je nooit in de auto, omdat het uitzicht steevast fantastisch is. Ook de wegen in Noorwegen zijn in perfecte conditie. Het is dan ook een aanrader om vanaf de Dalsnibba in zuidwestelijke richting je weg door de bergen te vervolgen en een bezoek aan de Briksdalbreen te brengen. Deze gletsjer is bijzonder fraai en onderweg zie je nog een imposante waterval, de Kleivafossen. Dat maakt dus twee attracties voor de prijs van één. Nog een andere tip: als je met de auto door Noorwegen trekt, zorg er dan voor dat je auto in goede conditie is. De bergwegen, het stijgen, dalen en de wisselende temperaturen vergen veel van je bolide. Als je auto bijvoorbeeld rare geluiden maakt in scherpe bochten, haal dan de juiste vervangende onderdelen in huis en laat de nodige reparaties uitvoeren voor je op reis gaat. Veel plezier in Noorwegen!

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.