Skip to navigation Skip to main content

5 tips voor het Oktoberfest van je dromen

6662 - 5 tips voor het Oktoberfest van je dromen

Door: Leonie van den Elzen
Ben net terug van een heerlijk weekend in München. Het was mijn tweede keer op het Oktoberfest en het was zelfs beter dan de eerste keer! Hoe vaker je gaat, des te beter het wordt, haha! Ze zeggen: 'Een goede voorbereiding is het halve werk' en dat is helemaal waar. Er zijn een aantal dingen die je al kan regelen, voordat je afreist naar het grootste volksfeest ter wereld. Ik geef je graag mijn 5 tips, ik denk dat deze zeker zullen bijdragen aan een nog gavere Oktoberfest ervaring!

1. Stuur je bagage vooruit

Zoals ik al zei, een goede voorbereiding is het halve werk. Graag vertel ik je over een handige service die ik pas geleden heb ontdekt. Vooral voor ons, drukke, hardwerkende moeders een uitkomst, denk ik. Het is nl. mogelijk om je bagage alvast vooruit te sturen naar je bestemming. Een paar dagen van tevoren pak je je koffer al in en dan wordt ie keurig aan de deur opgehaald en afgeleverd op je bestemming; in mijn geval in mijn hotel in München. Hoe relaxed is dat?! Geen stress op de dag van vertrek, als je als mama toch altijd nog duizend en 1 dingen moet doen en regelen voor je gezin, want je koffer is al onderweg. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Ik heb het dus uitgeprobeerd en het werkte perfect. Ik ging met een big smile op m’n gezicht en met alleen m'n handtas richting Schiphol en had beide handen vrij voor uitgebreid tax-free shoppen. Yes!

2. Leer de Wiesn songs uit je hoofd

De typische Oktoberfest liedjes, ik hou d'r zo van, mijn echt guilty pleasure. Echt te leuk om ze van buiten te leren. En het is ook zo'n goeie binnenkomer bij onze oosterburen. Er is een soort shortlist met songs die elk jaar weer terugkomt. Als je van wintersport houdt en wel vaker een Oostenrijkse après-ski tent van binnen hebt gezien, weet je precies over welke liedjes ik 't heb. Check hier de shortlist met de top 10 après-ski hits. De Duitsers zullen trots op je zijn!

3. Investeer in de Dirndl en draag deze met trots

Ik ben een grote fan van het dragen van de traditionele dirndl. Ook dit keer had ik weer een aantal prachtexemplaren mee. Naar het Oktoberfest gaan is al top, maar dan ook nog een dirndl dragen, dat is iets waar ik me al weken van te voren op kan verheugen. Ik adviseer alle dames er echt werk van te maken en te investeren in een mooie dirndl. Ook al ben je nog niet eerder op het Oktoberfest geweest en weet je niet of je het leuk gaat vinden. Geloof me, rondlopen en feesten in een 'To-Die-For' dirndl is verslavend. Het jaar erop moet je gewoon weer, uiteraard weer in een andere dirndl.

Investeer in de Dirndl en draag deze met trots

4. Ontspan en stort je er volledig in!

Het is eigenlijk heel simpel. Oktoberfest gaat over vriendschap en het hebben van een fantastische tijd, terwijl je drinkt en feest met vrienden. Meestal ga je er met je eigen vrienden naartoe, maar het is ook de perfecte spot om nieuwe vrienden te maken. Als je je er volledig instort, kan meezingen met de Wiesn hits en de dresscode volgt, ga je zo ontzettend genieten.

Feesy met vrienden

5. Ga voor de 'Heilige Graal' Wiesn-tenten

Er zijn zoveel verschillende tenten en leuke plekken om naartoe te gaan op het Oktoberfest, maar er zijn twee die je zeker moet proberen te bezoeken. Ik noem ze ook wel de 'Heilige Graal' tenten; Käfer Wiesn-Schänke en Kufflers Weinzelt. Beide zijn erg populair en iedereen wil er naar binnen, maar zonder toegangskaarten of connecties lukt dat gewoon niet. Zoals ik al zei, het Oktoberfest gaat over vriendschap en dankzij mijn nieuwe Wiesn-vrienden van vorig jaar, lukte het wel en gingen dit jaar de deuren van de Käfer voor ons open. Wat een ervaring was dat! Deze tent staat bekend om zijn heerlijke gerechten, het ene nog beter dan 't andere. Je weet gewoon niet wat te kiezen. De sfeer was echt boven verwachting.

Binnen vergeet je zelfs dat je in een tent bent. Het is prachtig ingericht en alle tafels zijn gedekt met wit tafellinnen en fijn glaswerk. De lekkernijen worden geserveerd op grote schalen. Chique en verfijnd. Ik begrijp heel goed waarom deze tent DE gastronomische tempel van de Wiesn wordt genoemd. Kufflers Weinzelt is de andere Graal. Als het je lukt om binnen te komen, is dit dé plek om te feesten en dansen. De band is geweldig. Ze spelen alle hits, ja ook Atemlos van Helene Fischer, dat is al jaren een van de tophits op de Wiesn. In tegenstelling tot de andere tenten - die allemaal al om 23.00 dicht gaan, kan je hier nog een extra 1,5 uur doorgaan met feesten.

Kufflers Weinzelt

Het was weer fantastisch. Als ik eraan terugdenk tovert 't een grote glimlach op m’n gezicht! Volgend jaar ben ik er zeker weer bij. Zie ik je daar?

Kijk voor meer sfeerbeelden van het Oktoberfest op ludwigs.nl >

Zomer Gastredacteur

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Indebergen? Stuur jouw (berg)verhaal naar redactie@indebergen.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw bergavonturen.