Skip to navigation Skip to main content

Zuid-Tirol: 5 tips voor een familievakantie

6626 - Zuid-Tirol: 5 tips voor een familievakantie

Door: Leonie van den Elzen. Eindelijk naar Zuid-Tirol! Dit gebied stond al heel lang op ons verlanglijstje en nu was het zover. Al snel had ik een lijstje klaar met de leukste 'Must-Sees en Do's '. We kozen voor Naturno als onze 'thuisbasis'. Niet toevallig, want dit gebied ligt midden tussen de prachtige wijn- en appelboomgaarden, waar deze streek zo bekend om staat. Het ligt ook heel dichtbij bij kuurstad Merano en hoofdstad Bolzano.

Must-Sees en Must-Do's in Zuid-Tirol

We wisten dat het erg heet kan zijn in deze streek. Het kwik kwam elke dag ver boven de 30 graden. Op zich heerlijk, maar we wilden toch wel iets meer doen dan alleen maar bij het zwembad liggen. Ondanks de hitte, zijn we er toch in geslaagd een aantal dingen te doen en hebben we een goede eerste indruk gekregen van deze regio. Benieuwd wat de jongens en ik heb gedaan in het mooie Zuid-Tirol? Veel leuks! We hebben ze alle vijf onder elkaar gezet.

1. Kuurstad Merano

Smalle straatjes, prachtige Belle Epoque arcades, versierde gevels en een fijne mix van unieke en luxe winkels, maken Merano een prachtige stad om doorheen te flaneren. De ontspannen, zuidelijke sfeer maakt dat je je meteen op je gemak voelt. Merano is van oudsher vooral bekend van de thermale baden en de botanische tuinen van Trauttmansdorff. De thermale baden hebben we niet gedaan - ons hotel had een erg fijne spa - maar natuurlijk zijn we wel naar Trauttmansdorff gegaan. Later meer hierover.

Merano

 

Merano

 

Ijsje Merano

 

Merano

Zoals gezegd we liepen echt te genieten in deze stad. Ook de jongens vonden het geweldig. Toen ze er eindelijk genoeg van kregen, gingen we voor een verkoelend ijsje langs bij Wunderbar. Op onze weg terug naar de auto, hebben we nog snel een kijkje genomen in een traditionele biergarten van Forst. De brouwerij is gevestigd in Merano en brouwt een zeer smakelijk biertje.

2. De tuinen van kasteel Trauttmansdorff

Keizerin Sissi was dol op dit kasteel met de prachtige botanische tuinen. Ik kan me dit heel goed voorstellen, het is een prachtige plek. Binnen in het kasteel is een museum. Voor grote Sissi fans zoals ik erg leuk, want er is een aantal interessante items te zien. Je kan o.a. haar parasol en een brief aan haar man Keizer Frans Josef 1 bewonderen. De botanische tuinen zijn een lust voor oog en neus. Ze staan vol met kruiden, planten en bloemen van over de hele wereld.

kasteel Trauttmansdorff

 

kasteel Trauttmansdorff

 

Kasteel Trauttmansdorff

3. Appel Tour

Dit is leuk en interessant om te doen, niet alleen voor kinderen. Op de appelboerderij ontdek je de levenscyclus van de appel van bloesem tot oogst. We hebben veel geleerd over de geschiedenis van de appel, de teelt en soorten. Op de boerderij mochten we tijdens een korte appelproeverij naar hartenlust bijten in sappige appels. Verrukkelijk! Wist je dat elke tweede appel die in Italië wordt geoogst uit Zuid-Tirol komt? Ongeveer 950.000 ton appels wordt hier elk jaar geplukt.

Appelboomgaard

4. Bolzano. Schloss Maretsch, Ötzi en 'must-do' Ice-cream

Bolzano is omgeven door vele kastelen en ligt in een brede vallei. Klinkt idyllisch, nietwaar? We kregen meteen waar we voor kwamen. Het eerste kasteel doemde al op toen we onze auto de parkeerplaats op reden; Schloss Maretsch, een hele mooie, die teruggaat tot de 13e eeuw.

Schloss Maretsch

Proef de sfeer

De beste manier om de sfeer van een stad te proeven is toch lopend. En dat hebben we dus ook gedaan. Net als in Merano zagen we veel prachtige, gekleurde gevels en versierde balkons. Zo mooi. Het was hier wel wat drukker. Veel toeristen, maar dat had geen invloed op de 'easy going vibe'.

Bolzano

Ötzi de Iceman

Na onze dagelijkse ijs 'must-do', wilden we dolgraag Ötzi de Iceman zien. De jongens waren erg enthousiast om dit goed bewaarde relikwie uit de late steentijd te gaan bekijken. Ötzi is aan het begin van de jaren '90, aan de Italiaanse kant van het Ötztal gevonden. Het Südtiroler Archäologiemuseum in Bolzano werd toen de thuisbasis van de Iceman. Dit is heel bijzonder en natuurlijk waren er heel veel mensen die hem met eigen ogen wilden zien. De wachtrij voor het museum was dan ook vrij lang. Eenmaal binnen was het lange wachten wel echt de moeite waard; een heel gaaf museum! Wist je dat naast Ötzi's lichaam, ze o.a. ook zijn bijl, kleren en rugzak hebben gevonden? Ze weten zelfs wat hij had gegeten, kort voordat hij stierf. Toen we dat allemaal hadden gezien, was het tijd voor de apotheose; Ötzi's lichaam zien met onze eigen ogen. In een apart gedeelte van het museum, met alleen een klein raam, zagen we de Iceman liggen in zijn gekoelde cel. Het is eigenlijk niet toegestaan om foto's te maken, hebben we stiekem toch gedaan. Sorry voor de wat mindere kwaliteit van het beeld, maar het moest snel, toen de suppoost even niet stond op te letten.

Ötzi de Iceman

 

Ötzi de Iceman

5. Wijnmakerij Terlan

Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op vakantie bent met kinderen, maar in ons gezin moeten de jongens ook gewoon wel eens doen wat papa en mama willen. Omdat het zo dichtbij was, wilden we graag één van de meest toonaangevende wijncoöperaties van Zuid-Tirol bezoeken. Thuis openen we regelmatig een lekkere fles van dit wijnhuis. Onze koelkast ligt dan ook aardig vol met de smakelijke witte Terlaner en Winkl. Erg leuk om door de velden met wijnranken van dit fijne wijnhuis te lopen. Terwijl wij een kijkje namen in de winkel, speelden de jongens verstoppertje tussen de wijngaarden. Zo werd het voor ons allemaal een leuk uitje!

Wijnmakerij Terlan

Kijk voor meer beelden van onze vakantie in het mooie Zuid-Tirol op mijn site ludwigs.nl. We hebben ontzettend genoten en gaan volgend jaar weer terug; nog zoveel meer te zien en te doen!

Zomer Gastredacteur

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Indebergen? Stuur jouw (berg)verhaal naar redactie@indebergen.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw bergavonturen.