Skip to navigation Skip to main content

La Clusaz: kennismaking met de e-mountainbike

6606 - La Clusaz: kennismaking met de e-mountainbike

Als wielrenner heb ik al vele cols in de Alpen beklommen. Puur op eigen kracht behaalde ik de top van onder meer de Galibier, Madeleine en Alpe d’Huez. Mijn verblijf in het Franse La Clusaz staat in het teken van een kennismaking met de e-mountainbike. Met off-road rijden heb ik geen enkele ervaring, laat staan op een e-bike. Na twee dagen biken door het Massif des Aravis ben ik verkocht.

La Clusaz in het Massif des Aravis

La Clusaz ligt in een klein, smal dal in de Haute Savoie. In de winter weten vele wintersporters de weg naar La Clusaz te vinden dat haar skigebied deelt met Le Grand Bornand, Manigod en St. Jean de Sixt. In tegenstelling tot veel andere skiresorts vind je hier geen betonnen appartementencomplexen, maar gezellige straatjes en sfeervolle chalets. Ook in de zomer is La Clusaz een populaire bestemming. De plaats ligt aan de voet van diverse Alpencols en je kunt hier tal van outdooractiviteiten ondernemen. Bovendien is La Clusaz eenvoudig bereikbaar en ligt het op slechts een uurtje afstand van Genève (vliegveld).

Mountainbike met trapondersteuning

Voor mij geen Col des Aravis of Col de la Colombière vandaag. Ik ga de omgeving van La Clusaz ontdekken via de talloze mountainbikepaden. Het is in ieder geval echt weer om te mountainbiken, het regent al de hele dag onophoudelijk. Het voelt toch wat onwennig wanneer ik op de mountainbike stap. Een stuk groter, logger en zwaarder dan de racefiets die ik gewend ben. De e-mountainbike van het merk Scott heeft 5 standen. Bij Eco maak je minimaal gebruik van ondersteuning, terwijl de turbo je juist maximaal voortstuwt. Na wat oefenen met de krachtige schrijfremmen gaan we onder leiding van gids Antonin Lieutaghi (oud snowboardkampioen!) de natuur in.

Mountainbike met trapondersteuning

Elektrische mountainbike La Clusaz

Modder van top tot teen

De aanpassing van racefiets naar mountainbike gaat me al snel goed af. Ik heb de fiets goed onder controle en maak maximaal gebruik van de ondersteuning. Waar ik normaal bergop zwoegend de 10 km/u haal, rijd ik nu met enige inspanning 25 km/u. Dit is bovendien de snelheid waarbij de trapondersteuning wordt uitgeschakeld. Daarboven komt het dus gewoon weer aan op je eigen kracht. Antonin ziet al snel dat het mountainbiken mij goed afgaat en schakelt een tandje bij. Ik moet me volledig focussen om alle keien, stronken en andere obstakels te ontwijken. Hoewel ik van top tot teen onder de modder zit, krijg ik de glimlach niet van mijn gezicht.

Reblochon boerderij: La Ferme des Corbassières

Tijdens onze mountainbiketour brengen we een bezoek aan La Ferme des Corbassières. Deze regio staat bekend om de Reblochon kaas en die wordt hier op ambachtelijke wijze bereid. In de authentieke boerderij vertelt kaasmaakster Marie-Louise Donzel vol passie over hoe de kaas wordt gemaakt. Het proces van melk naar kaas duurt iets langer dan een maand. Natuurlijk verlaat ik de boerderij niet zonder een stukje van de overheerlijke Reblochon te proeven.

La Ferme des Corbassières

Lunch bij Les Frasses Jacquiers

Na nog enkele pittige tracks met technische afdalingen en steile klimmetjes is het tijd voor de lunch bij Les Frasses Jacquiers. Inmiddels voelen Antonin en ik elkaar goed aan en wordt de sprint naar het restaurant ingezet. De Fransman denkt deze laaglander wel te verschalken, maar komt bedrogen uit. Buiten adem komen we binnen in de authentieke hut waar gewoon nog op een oud fornuis wordt gekookt. Op tafel verschijnt de ene regionale specialiteit na de andere: kaasfondue, tartiflette, diots (worst in wijn) en charcuterie. En na afloop natuurlijk de onvermijdelijke Genepi, een sterk alcoholisch drankje op basis van een bergplantje.

Overstappen op een e-bike?

Na afloop van een flinke dag e-mountainbiken rond La Clusaz kan ik niet zeggen dat ik echt vermoeid ben. Ik heb flink gebruik gemaakt van de motor waardoor het overbruggen van hoogteverschil weinig kracht kost. Fietsen met een e-mountainbike is niet te vergelijken met fietsen op een normale mountainbike of een racefiets. Groot voordeel is dat ook minder getrainde mensen er nu op uit kunnen in de bergen. Nadeel is de accu, wanneer je op vol vermogen een dag fietst dien je deze halverwege je tocht op te laden. Een overstap naar de e-bike zie ik nog niet zitten, hiervoor vind ik het afzien op een racefiets in de bergen echt veel te mooi.

E-mountainbike huren in La Clusaz? € 30,- voor een halve dag, € 45,- voor een hele dag bij SportBoutique >

Met dank aan:
Savoie Mont Blanc
Atout France
La Clusaz

Overstappen op een e-bike?
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.