Skip to navigation Skip to main content

Montafon: mooi stukje Oostenrijk

6605 - Montafon: mooi stukje Oostenrijk

Redacteur Kees bezocht het Montafon in juli na een geslaagde wintersportvakantie afgelopen winterseizoen. Als liefhebber van bergen was hij erg benieuwd wat het Montafon te bieden heeft in de zomer. Vol enthousiasme keerde hij terug van zijn vakantie; wat een heerlijk gebied in de zomer met veel mogelijkheden en bovendien ook nog eens voordelig! Lees zijn ervaringen.

Montafon Silvretta Card

Steeds meer wandelgebieden maken reclame met een gratis kaart voor de bergbanen wanneer je een hotel of appartement boekt. Maar dat zie je dan wel terug in de prijs van je accommodatie. In de Oostenrijkse streek Montafon (Vorarlberg) pakken ze dat anders aan: daar maak je zelf uit of je een kaart koopt of niet. Bovendien kun je variëren in het aantal dagen. Lees meer over de Montafon Silvretta Card >

Zomervoordeel in het Montafon

Wanneer je je oriënteert op een gloednieuwe vakantiebestemming, ga je natuurlijk even rondneuzen op de website van het gebied. We vonden op die manier niet alleen een goed betaalbaar en uitstekend gelegen appartement, maar we kwamen er ook achter dat je heel erg goedkoop gebruik kunt maken van alle kabelbanen, zwembaden, musea, de Silvretta Hochstrasse en alle openbaar vervoer van Feldkirch (vlakbij de Zwitserse grens) tot aan St. Anton in Tirol. Eerst geloof je je ogen niet, vervolgens ga je kijken of er niet ergens een addertje onder het gras zit. Zo betaalden wij (2 volwassenen, één kind) in totaal iets meer dan € 160 voor een zevendaagse ‘Montafon-Silvrettacard’. Ook aantrekkelijk: de hond kon gratis mee (let op: in grote cabines is een muilkorf verplicht). Voor dat geld stroop je het hele gebied af (vrijwel alle grote kabelbanen zijn geopend) en kun je ook nog eens een bezoekje brengen aan de bergbanen bij de buren in het Brandtnertal en het Klostertal.

Kees in het Montafon

Bijna 40 graden

Wij bezochten Montafon begin juli, toen de thermometers de eerste dagen bijna veertig graden aantikten. En dan is het extra aantrekkelijk dat ook de zwembaden met de kaart gratis toegankelijk zijn. Zo zag ons dagprogramma eruit: eerst rustig aan opstaan, heerlijk ontbijten op ons terras, de bergschoenen aan en op stap naar één van de kabelbanen. En tenslotte aan het eind van iedere middag een frisse duik in het open luchtzwembad van Schruns dat iedere avond tot 20 uur is geopend. Dit kun je trouwens beter een verzameling aan zwembaden noemen, met onder andere een aangelegd meer dat op een natuurlijke wijze wordt gezuiverd. Maar er is ook een 25-meterbad waar je baantjes kunt trekken en een zwemgedeelte met een stroomversnelling en de onvermijdelijke glijbaan.

Wandelen in Gargellen

Het wandelgebied dat ons het meest is bijgebleven in het Montafon, is dat in de omgeving van het plaatsje Gargellen. In de winter is dit een overzichtelijk, compact skigebied. Maar in de zomer kun je er werkelijk alle kanten op. Als je bij een wandeling per se een doel wilt hebben, dan kun je je het beste richten op de grens met Zwitserland. Dat zijn geen overdreven zware wandelingen, zelfs niet bij extreem hoge temperaturen. Meer informatie over wandelen in Gargellen >

Aanrader: Golmerberg

Een andere aanrader is de Golmerberg, eveneens een bekend skigebied in de winter. Deze berg is extra aantrekkelijk voor kinderen. Niet alleen omdat je gemakkelijk naar de top loopt waar je een selfie kunt maken bij het kruis (thuis denken ze ongetwijfeld dat je een superzware tocht achter de rug hebt), maar ook vanwege de spectaculaire bobsleebaan (‘Alpine coaster’) van liefst 2,6 kilometer lang (vanaf het middelstation naar het dal). De echte waaghalzen proberen ook de ‘Flying Fox’: bijna zeshonderd meter ben je dan aan het abseilen waarbij je een snelheid bereikt van maximaal 70 kilometer per uur. Met onder je een stuwmeer…Wie zegt nu nog dat de Alpen niet aantrekkelijk zijn voor kinderen? Nog even voor de duidelijkheid: de Alpine Coaster en de Flying Fox zitten niet op de Montafon-Silvrettacard.

Kortom: als je nog een vakantiebestemming zoekt, dan is Montafon een echte aanrader. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de kabelbanen tot 1 november geopend.

Kees in het Montafon

Zomer Auteur4

Over Kees

De bergen zijn voor Kees een tweede leven. Vooral van de Zwitserse Alpen gaat zijn hart sneller kloppen. De ruige rotspartijen, adembenemende uitzichten, hoge pieken en diepe dalen... Kees vindt het geweldig.