Skip to navigation Skip to main content

Dolomieten: wandelroute naar de Rifugio Dodici Apostoli

6595 - Dolomieten: wandelroute naar de Rifugio Dodici Apostoli

In de Dolomieten ligt een enorm netwerk aan wandelroutes. Indebergen was laatst in de Brenta Dolomieten en maakte een wandeling van Malga Movlina naar de berghut ‘Rifugio Dodici Apostoli’ op 2.487 meter hoogte. Een prachtige en pittige tocht, waarbij je dwars door het ruige en rotsachtige landschap van de Dolomieten loopt. De totale wandeling duurt zo'n 7 uur.

Malga Movlina in de Dolomieten

Er zijn verschillende wandelroutes naar de Rifugio Dodici Apostoli. Zo is het mogelijk om in het plaatsje Pinzolo de lift omhoog te nemen en vandaar verder te lopen (ongeveer 3 uur). Wij kiezen voor de route vanaf Malga Movlina op ruim 1700 meter hoogte. Om hier te komen rijd je door het Val d’Algone, vlakbij de plaats Stenico. De totale route omhoog met de auto duurt zo’n 30 tot 40 minuten en is 15 km lang. De laatste 8 km is een onverharde weg. De weg is smal, maar kent geen steile afgronden. Uiteraard kun je ook je auto beneden laten staan en dit stuk wandelen, dit kost zo’n 2,5 uur. Om je auto bij de Malga Movlina te parkeren dien je bij Rifugio Ghedina (hier rijd je langs) een parkeerticket van € 4,- te kopen. Om je een indruk te geven van de weg omhoog, heb ik de videocamera even aangezet:

Kiezen uit twee pittige routes

Vanaf Malga Movlina is het ongeveer 3 uur lopen naar de Rifugio Dodici Apostoli die middenin de rotsen van de Brenta Dolomieten ligt. Er leiden 2 routes naar de berghut, de 341 en de 354/307. Wij kiezen voor de 354/307 omhoog en dalen af via de 341. Persoonlijk vind ik dit de prettigste route, aangezien er op de 341 hele stukken over losliggende stenen gelopen moet worden. Omhoog betekent dit vaak: twee stappen omhoog en eentje terug glijden. Naar beneden dien je op te passen voor glijpartijen.

Malga Movlina
Geitjes op de Malga Movlina

Trettsicher

De 354 begint rustig en vriendelijk langs Alpenweiden. Na een afdaling kom je op een grote open vlakte en zie je enorme rotsen voor je waar je omhoog zal gaan. De 307 is een pittige klim voor wandelaars die geen hoogtevrees hebben en ‘trettsicher’ zijn. Een mooie Duits/Oostenrijkse term voor ‘stevig staan - opletten waar je je voeten neerzet en: niet omvallen’. Je legt in korte tijd veel hoogtemeters af door, en over de rotsen. Op sommige stukken dien je je vast te houden aan de stalen kabels of traptreden. De route is overigens erg goed aangegeven.

Rifugio Dodici Apostoli
Rechts bovenop de rotsen ligt Rifugio Dodici Apostoli

Wandelen door de rotsen van de Dolomieten
Aan de linkerkant loopt de route omhoog door de rotsen

Trettsicher
'Trettsicher' zijn op deze route een vereiste

Rifugio Dodici Apostoli

Wij hebben een beetje pech; de berghut ligt bij aankomst helemaal in de wolken. Helaas zien we weinig van het mooie uitzicht, dus we gaan lekker warm naar binnen voor een welverdiende lunch. Na een stevige Italiaanse bergmaaltijd beginnen we aan de terugtocht via de route 341. Boven de 2.000 meter ligt in juni nog flink wat sneeuw, dus het is ook hier weer oppassen. Halverwege de afdaling trekken de wolken op en wordt de lucht steeds blauwer. We kunnen eindelijk goed zien waar we geweest zijn. Ook de 341 is geen route voor ‘watjes’, maar wel echt prachtig!

Rifugio Dodici Apostoli
Helaas weinig uitzicht vanaf de Rifugio Dodici Apostoli

Kleine wandelaar in de Dolomieten
Deze kleine bikkel kwamen we tegen tijdens de afdaling; met een klimsetje zat ze gezekerd aan papa

Route 341
Het lijkt af en toe bijna op via ferrata

Heerlijke dag in de Dolomieten

Na een totale tocht van zo’n 7 uur bereiken we onze auto weer bij Malga Movlina. De lucht is inmiddels strakblauw geworden. We genieten nog even van de mooie uitzichten en dan beginnen we weer aan de afdaling met de auto. Wat een heerlijke dag in de Dolomieten!

Zon tijdens het wandelen in de Dolomieten

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.