Skip to navigation Skip to main content

Tax-free Livigno: heerlijk shoppen in Italië

6588 - Tax-free Livigno: heerlijk shoppen in Italië

Ik ging voor Indebergen naar het prachtige en verborgen Livigno. Een bestemming waar je tal van activiteiten kunt beleven en waar je kunt genieten van culinaire hoogstandjes. Maar dat is niet het enige dat het dorp te bieden heeft. Je kunt namelijk ook tax-free shoppen in Livigno! Dat heeft allemaal te maken met de rijke geschiedenis. En laat tax-free Livigno nu net meer dan 250 winkels hebben... In dit weblog vertel ik je er alles over.

Livigno shoppen: geschiedenis

Livigno is een Italiaans dorp, vlakbij de grens met Zwitserland. Het dorp ligt op 1816 meter hoogte en is jarenlang zeer geïsoleerd geweest van de buitenwereld. Tot halverwege de 20e eeuw was het 's winters zelfs helemaal niet mogelijk om Livigno te bereiken! Gelukkig is daar door de bouw van de tunnel naar Zwitserland en met de weg vanaf Bormio verandering in gekomen. Toch heeft Livigno door deze ligging wel een aantal privileges die dateren uit de 16e eeuw. De heren die op dat moment in het dorp regeerden (de Grisons, Frans voor Graubünden), zorgden ervoor dat de gehele vallei economische en juridische onafhankelijkheid verkreeg. Vervolgens stelde Napoleon het dorp vrij van belastingen en accijnzen door de geografische en strategische ligging in 1805. Uiteindelijk zijn deze privileges officieel gehonoreerd in 1818 door Oostenrijk-Hongarije, in 1910 door het Koninkrijk Italië en in 1960 door de EEG. Met als gevolg dat Livigno vandaag de dag tax-free is!

Winkels in Livigno

Mede doordat men in Livigno tax-free kan shoppen, is het dorp voor zowel Zwitsers als Italianen uit de omgeving en toeristen interessant om te winkelen. Dit maakt van Livigno weer een interessante plek voor winkels om zich te vestigen. Het gevolg hiervan is dat het dorp meer dan 250 winkels heeft. Wat ik erg opvallend vond is de duidelijke scheiding in winkeltypen. Aan de ene kant zijn er veel modewinkels, maar een even groot deel bestaat uit sportwinkels en parfumerieën. Waar ik tijdens het winkelen nog het meest van genoten heb, is het uiterlijk van de winkels. Bij het lezen van openlucht winkelcentrum denk je wellicht aan moderne, strakke gebouwen, maar niets is minder waar. Het grootste deel van de winkels is gewoon gevestigd in één van de oude chalets.

Winkelstraat Livigno
De winkels zijn gevestigd in traditionele gebouwen

Merken te koop in Livigno

Een greep uit het aanbod bekende merken: Adidas, Apple, Asics, Atomic, Barts, Birkenstock, Breil, Burberry, Carhartt, Chanel, Converse, Casio, Castelli, Chopard, Christian Dior, Collistar, Conterno, Coq Sportif, Desigual, Diesel, Dior, Dolce & Gabbana, Disney, Dsquared 2, Duracell, Etro, Fendi, Fred Perry, Faustmann, Festina, Fox, Fischer, Geox, G-star, Gucci, Head, Hunter, Ice Watch, In Sport, Irsan, IXS, Jack Jones, Just Cavalli, Kenzo, Lacoste, Lanvin, Leather Crown, Lego, Liu Jo, Met, Miele, Marc by Marc Jacobs, Millet, Moncler, Nespresso, New Balance, Nike, Oakley, O’neill, Peak Performance, prada, Quiksilver, Ray Ban, Replay, Ride, Roxy, Samsonite, Spyder, Swarovski, The North Face, Timberland, Thierry Mugler, T-Juice, Tod's, Ugg, Volcom, Woolrich.

Tax-Free shoppen in verschillende winkels in Livigno
Er zijn zo veel merken!

Invoeren van producten vanuit Livigno

Tax-free shoppen in Livigno biedt zeker veel korting en voordelen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je niet zomaar alle gekochte producten mee kan nemen buiten de tax-free zone. Hier zitten meerdere regels aan verbonden, afhankelijk van wat en hoeveel je hebt gekocht. Lees hier wat de regels precies zijn > Ik had het zeker naar m’n zin in tax-free Livigno. Mijn bankrekening en koffer iets minder, maar dat was het wel waard. Ga je naar Livigno op vakantie? Vergeet dan niet een middagje shoppen in te plannen!

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Livigno? Lees dan één van deze blogs:

Sale in Livigno
Sale is natuurlijk helemaal goed!
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.