Skip to navigation Skip to main content

Top 10 superkoele Zwitserse zomertips

6552 - Top 10 superkoele Zwitserse zomertips

Het is tropisch warm. Niet alleen in Nederland, ook in Zwitserland stijgen de temperaturen deze dagen tot ver boven de 30°C. Paniek? Nee hoor, de Zwitsers weten er wel raad mee. De meest voor de hand liggende manier om af te koelen is door het letterlijk 'hogerop te zoeken'. De berg op dus! Maar er zijn meer mogelijkheden om je hoofd koel te houden in Zwitserland. Hierbij 10 tips.

1: Neem een frisse duik in het stadse water

Doe de locals na en maak een duik in het schone water dat je in de Zwitserse steden vindt, zoals de Rijn in Basel. Er zijn diverse 'Badis' te vinden die toegang bieden tot de rivier. Hier kun je ook zonnen, je laten masseren, aan yoga doen of gezellig borrelen. Ben je niet in Basel? Geen nood: ook in steden als Bern, Zürich en Genève is het goed mogelijk.

2: Houd je hoofd koel in een ijsgrot

In het Berner Oberland bevindt zich op 3454 meter hoogte het hoogstgelegen treinstation van Europa: het Jungfraujoch. Vanaf het panoramaplatform is het uitzicht overweldigend. Wie nog wat meer afkoeling zoekt, duikt 20 meter onder het platform het 'Eispalast' in: een gangenstelsel door de gletsjer, vol bijzondere ijssculpturen. Jas aan, want hier is het altijd -3°C!

Jungfraujoch

3: Gooi je haren in de wind op 'n hangbrug

De 'TITLIS Cliff Walk' bij Engelberg is de hoogstgelegen hangbrug van Europa. De solide brug is 100 meter lang en 1 meter breed. De verkoeling komt niet alleen door de ligging op 3041 meter boven zeeniveau; de wind draagt ook zijn steentje bij. Een andere Zwitserse hangbrug op grote hoogte is de Peak Walk bij Glacier 3000, tussen Gstaad en Les Diablerets.

4: Stap in een heuse cabrio-kabelbaan

Voor wie in de buurt van Luzern verkoeling zoekt, is een bezoek aan de Stanserhorn aan te raden. De top van deze 1900 meter hoge berg is sinds 2012 te bereiken met de eerste cabrio-kabelbaan ter wereld. Op het dakterras genieten bezoekers van het uitzicht over het Vierwoudstedenmeer en de wijde omgeving.

Stanserhorn

5: Ga raften op de jonge Rijn

Daar waar de Rijn nog een Rijntje is, gedraagt hij zich wild en ondeugend: ideale omstandigheden voor een spannend raft-avontuur. De Vorderrhein wringt zich onder andere door de spectaculaire Rijnkloof in Graubünden, ook wel de Swiss Grand Canyon genoemd. De activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar, die goed kunnen zwemmen.

6: Spring in een bergmeer

Hoewel het één van de warmste zwemmeertjes in de Alpen is, biedt Lai Barnagn bij Savognin gegarandeerd verkoeling op zomerse dagen. Door de kindvriendelijke faciliteiten, waaronder 3 platforms in het water en speelweiden eromheen, is het zeer geschikt voor (jonge) gezinnen.

 Lai Barnagn

7: Waag je aan canyoning in Ticino

Bij canyoning volgen avonturiers de loop van een rivier door een kloof. Het is alleen geschikt voor koele kikkers, die er niet voor terugdeinzen om van rotsblokken te springen in het water, door watervallen omlaag te glijden of van grote hoogten te abseilen. De Italiaanstalige regio Ticino biedt optimale omstandigheden voor deze spannende en verkoelende activiteit.

8: Ontdek een ondergrondse bunker

Vlakbij Airolo in Ticino bevindt zich Sasso San Gottardo: in de 20ste eeuw was deze vesting een van de geheimste plekken van Zwitserland. Tegenwoordig is het te bezoeken. De voornalige bunker, met indrukwekkend ondergronds gangenstelsel, vormt het decor van een themapark over energie, duurzaamheid en veiligheid.

Sasso San Gottardo

9: Bind je ski's onder

De skigebieden van Saas-Fee en Zermatt in het Wallis liggen zo hoog, dat er zelfs 's zomers geskied kan worden. Het gletsjerskigebied van Saas-Fee, met 20 kilometer aan pistes, is vanaf 18 juli geopend. Het skigebied op de Theodulgletsjer bij Zermatt, met spectaculair uitzicht op de Matterhorn, biedt 21 kilometer aan pistes en is het hele jaar geopend.

10: Ga varen op een ondergronds meer

Centraal in het Wallis, tussen Sierre en Sion, ligt het 'Lac Souterrain de St-Léonard': het grootste ondergrondse meer van Europa dat bevaarbaar is. Een boottocht over dit 300 meter lange en 20 meter brede meer is een heel bijzondere en verkoelende belevenis.

Lac Souterrain de St-Léonard

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.