Skip to navigation Skip to main content

Luzern: een citytrip in de bergen

6372 - Luzern: een citytrip in de bergen

We hebben een Swiss Travel Pass voor vier dagen en gebruiken hem voor een bezoek aan Luzern en Engelberg. Met deze pas kun je onbeperkt reizen op het netwerk van het Swiss Travel System en zodoende is het een ideale manier om Zwitserland te leren kennen. Op de luchthaven van Zürich stappen we op de trein. Het is rustig in de trein en met een ontspannen drafje rijden we langs de oevers van de Zürichsee en de Zugersee. De omgeving is prachtig en gedurende de rit proberen we te raden welk van de bescheiden stulpjes langs het water dient als het buitenhuisje van Roger Federer of van een van de andere hoogvliegers die zich hier in de omgeving gevestigd hebben. Een uurtje later staan we op het station van Luzern.

Vierwaldstättersee

De Swiss Travel Pass biedt gratis toegang tot meer dan 400 musea en tentoonstellingen in heel Zwitserland. In Luzern gebruiken we hem dan ook om op de boot te stappen voor een rondvaart over de Vierwaldstättersee (vrij vertaald: Het meer van de vier kantons)‎. De boot biedt de mensen de gelegenheid om op en af te stappen via verschillende stijgers langs de route. De populairste stop is Rigi, genoemd naar de naastgelegen 1800 meter hoge bergtop. Vanaf hier kun je je met een treintje over het eerste tandradspoor ter wereld naar boven laten duwen om daar te genieten van een uitzicht over de Alpen. Helaas hebben we hier geen tijd voor en genieten wij van het uitzicht vanaf de boot op onder andere de legendarische Mount Pilatus, wat mij ondanks het wat bewolkte weer meer dan genoeg voldoening geeft.

Uitzicht vanaf de boot

Het Zwitsers Verkeersmuseum

De volgende stop is het Zwitsers Verkeersmuseum. Het is het best bezochte museum van Zwitserland en een van de grootse in zijn soort wereldwijd. Zonder veel verwachtingen stap ik naar binnen en met een grote glimlach stap ik een aantal uren later weer naar buiten. In het enorme complex tref je een bonte verzameling treinen, auto’s, boten en andere aan het verkeer gerelateerde zaken aan. Je vindt er onder andere een van de eerste stoomlocomotieven , de Olifant’ die gebruikt is voor reizigersvervoer, maar ook de reiscapsule en het pak van de parachute-legende Felix Baumgartner. En alles wat daar tussen zit. Een aanrader.

Luzern en haar bezienswaardigheden

Luzern is een knus, historisch stadje met prachtige uitzichten over het meer en de bergen daaromheen. De meeste bezienswaardigheden liggen rond en in de oude stad en je kunt ze vrij gemakkelijk te voet bezichtigen. De oogappels van Luzern zijn de Kapelbrug en de daaraan gelegen Watertoren. Deze monumentale werken waren onderdeel van de in 1300 gebouwde stadsverdediging. Een groot deel van de brug werd verwoest door een brand in 1993. Men heeft dit deel van de brug weer hersteld, maar helaas zijn een groot deel van de schilderijen waarmee de brug gedecoreerd is verloren gegaan.

De stervende leeuw van Luzern

Een ander indrukwekkend monument van wereldfaam is de uit de rotsen gehakte leeuw. Een destijds omstreden werk, aangezien het is vervaardigd ter nagedachtenis van de Zwitsers die vochten aan de zijde van de Franse koning ten tijde van de Franse revolutie. De Amerikaanse schrijver Mark Twain beschreef de leeuw van Luzern als het droefigste en meest ontroerende stuk steen ter wereld. Zo zijn er nog tal van historische en moderne bezienswaardigheden met een eigen verhaal en is de oude stad eerlijk gezegd een monument op zichzelf.

Voor meer informatie over vakantie in Zwitserland, kijk dan op de website van MySwitzerland en op de website van Swiss vind je meer informatie over vliegen naar en van Zürich.



Kapelbrug
Kapelbrug
Zomer Hannes

Over Hannes

Een strandvakantie is over het algemeen niets voor Hannes. Zijn interesse strekt zich uit tot eigenlijk alle activiteiten die je in de bergen kunt uitoefenen. Soms bedenkt Hannes zich dat hij in het verkeerde land woont en kijkt hij met jaloezie naar mensen die een dagelijks bestaan ergens in de bergen hebben opgebouwd.