Skip to navigation Skip to main content
Bergschoenen 2

Wandelschoenen gaan over het algemeen lang mee. Toch komt er een moment dat ze aan vervanging toe zijn: tijd om nieuwe wandelschoenen te kopen. Mijn trouwe stappers begonnen scheurtjes te vertonen bij de zool, precies bij de aanhechting met de schoen. Dan kun je twee dingen doen. Of wachten tot je de zool verliest (precies halverwege een wandeling?), of op tijd op zoek gaan naar een nieuw paar wandelschoenen. Maar waar moet je allemaal opletten? Hierbij 10 handige tips voor als je nieuwe wandelschoenen gaat kopen.

1. Welk type wandelschoen past bij jou?

Voor je een nieuw paar gaat kopen, is het goed om te weten dat er veel verschillende soorten wandelschoenen zijn. Over het algemeen worden wandel- en bergschoenen ingedeeld in klassen, van A tot D.

  • A: een lichte wandelschoen met een soepele zool welke geschikt is voor kortere wandelingen over goede paden.
  • B: hogere wandelschoenen met een ondersteuning voor de enkel. Deze schoenen zijn geschikt voor bergachtig terrein.
  • C: hoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool. De schoenen zijn geschikt voor oneffen terrein en meerdaagse wandeltochten.
  • D: een zware hoge bergschoen met een zeer stevige zool, waar vaak ook stijgijzers onder gemonteerd kunnen worden. Deze schoenen zijn meestal minder comfortabel.

Voor de ‘gemiddelde’ (berg)wandelaar zal een B/C schoen voldoen. Relatief nieuw zijn de zogenaamde 'trailrunning' schoenen. Dit zijn sportieve schoenen die eigenlijk gemaakt zijn om een berg op te rennen. Vraag je dus voor je naar de winkel gaat af, voor welk soort wandeling je je schoen voornamelijk gebruikt. Wat is het verschil tussen trailschoenen en wandelschoenen?

Wandelschoenenlaag
© Spalder Media Group

2. Ga naar een specialist

Het klinkt zo logisch: ga naar een specialist voor het kopen van een paar nieuwe wandelschoenen. Veel mensen laten zich verleiden door aantrekkelijke aanbiedingen op internet. Een paar wandelschoenen kosten al snel € 100,- tot € 250,-. Een flinke investering waar je graag lang plezier van wilt hebben. Neem dus de tijd om samen met de specialist te kijken naar de voor jou meest geschikte schoen. Een goede verkoper zal je een aantal vragen stellen en je vervolgens kunnen adviseren welke schoen het beste bij jou past. Leer, nylon, met of zonder Gore-tex, een expert zal jou de juiste schoen adviseren.

3. Bezoek de winkel op een doordeweekse rustige middag

Als het lukt ga dan niet op zaterdag of koopavond naar de winkel. Door de drukte zal de verkoper waarschijnlijk minder tijd voor je hebben. Sla je slag op een rustige doordeweekse dag. Aangezien je voeten 's middags vaak wat dikker zijn, is het verstandig dan te gaan passen. Tijdens het wandelen zetten je voeten immers ook op.

Voetscan

4. Neem je oude wandelschoenen mee naar de winkel

Was je erg tevreden met je oude wandel- of bergschoenen? Neem ze dan mee als je nieuwe gaat kopen. De verkoper kan kijken naar een vergelijkbaar model en aan de slijtage kan hij/zij zien wat je looppatroon is.

5. Laat je voeten opmeten: vaak worden wandelschoenen te klein gekocht

De meest voorkomende fout bij het kopen van wandelschoenen, is een verkeerde maat. Vaak kopen mensen schoenen die te klein zijn. Dat merk je meestal pas wanneer je een berg afdaalt. Je teen drukt dan irritant tegen de neus van je schoen. Laat je voeten dus opmeten, zowel in de lengte als breedte, zodat je de juiste maat koopt. Daarna is het zaak om een aantal schoenen te proberen.

  • Het is fijn als er een parcours in de winkel aanwezig is, waar je over stenen kunt lopen en een kleine afdaling kunt maken.
  • Houd de schoenen die lekker zitten gerust even wat langer aan.
  • Je tenen mogen de voorkant nooit raken (test dit bij het afdalen op het parcours in de winkel) en de schoenen moeten nergens knellen.
  • Het is belangrijk dat je hiel goed gefixeerd zit in de schoen.
  • Houd er rekening mee dat je wandelschoenen vaak een maat groter zijn dan je gewone schoenen. Bij het passen moet je nog een vinger achter je hak kunnen steken als je de veters los hebt.
  • Het spreekt voor zich dat de schoenen natuurlijk ook niet te groot, te breed of te smal moeten zijn.

6. Pas je nieuwe wandelschoenen met de juiste sokken

Het klinkt misschien wat flauw, maar knip je teennagels voor je nieuwe schoenen gaat passen. Door te lange teennagels kan een schoen niet lekker zitten of is het lastig de juiste maat aan te voelen. Ook goede wandelsokken zijn belangrijk. Deze zijn er in verschillende diktes. Neem het paar dat jij waarschijnlijk het meeste zal dragen.

Wandelschoenen
© Spalder Media Group

7. Laat je niet leiden door looks of het merk

Probeer je bij het passen niet te laten leiden door de kleur of looks van de nieuwe stapper. Het gaat er vooral om dat de wandelschoenen functioneel zijn en bij jouw voeten en wandelstijl passen. Er zijn veel goede merken voor wandelschoenen. Het ene merk past vaak wat beter bij een brede of een smallere voet. Probeer meerdere merken en laat je adviseren door de verkoper; hij weet vaak wat de 'gemiddelde voet' van een bepaald merk is. Een paar comfortabele wandelschoenen kunnen je wandelplezier enorm vergroten. En andersom ook. Slecht zittende schoenen kunnen je dag behoorlijk verpesten.

8. Trek ze thuis aan en loop je wandelschoenen in

Als je eenmaal wandelschoenen hebt gekocht kun je ze het beste thuis een aantal uren proberen. Loop tussendoor een paar keer de trap op en af. Merk je toch dat ze niet prettig zitten, dan kun je ze bij een goede speciaalzaak gewoon ruilen. Zitten ze goed? Dan is het altijd fijn om je wandelschoenen een aantal keren te gebruiken alvorens je echt op (wandel)vakantie gaat. Veel schoenen (behalve leren) hoef je niet echt in te lopen, maar het is wel prettig om alvast aan je schoenen te wennen.

Bergschoen
© Spalder Media Group

9. Speciale inlegzolen kunnen een goede investering zijn

De standaard inlegzolen in wandelschoenen zijn vaak erg simpel. Een speciale inlegzool kan fijn zijn. Deze inlegzolen geven je voet meer ondersteuning, waardoor je prettiger loopt en minder snel last krijgt van vermoeide of zere voeten.

10. Zorg dat je schoenen lang meegaan

Heb je een paar fijne schoenen gekocht? Dan is het zaak je wandelschoenen goed te onderhouden, zodat je lang plezier hebt van je nieuwe stappers. Zet ze na een wandeling dus niet zomaar in de kast, maar maak ze schoon. Wrijf het leer en de naden af en toe in. Als je Gore-Tex schoenen hebt, dan houden die ook wel van een bad op z’n tijd. Hierdoor voorkom je dat het membraan door vuil verstopt raakt. Vergeet niet om van tevoren de binnenzolen en veters uit je schoenen te halen. En belangrijk: doe niets met je rubber zolen en stootranden. Deze hoef je alleen af en toe schoon te maken met een borstel en wat water, maar wrijf ze niet in. Zo houd je lang plezier van je nieuwe wandelschoenen. Koop hier producten voor schoenonderhoud >

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.