Skip to navigation Skip to main content

Record bij Envirotrek Clean Up Series 2014!

5924 - Record bij Envirotrek Clean Up Series 2014!

Elk jaar bezoeken honderd miljoen toeristen de Europese Alpen en zij laten allemaal hun sporen achter in de vorm van afval. Er is een groeiende behoefte aan directe actie om onnodig afval te verwijderen bij deze populaire bestemmingen. Daarom organiseert Respect the Mountains de Envirotrek Clean Up Series: hikes om van de natuur te genieten en deze gelijk te helpen door - heel simpel -, op te ruimen.

5120 kilo afval

Voor het zesde jaar op rij, organiseerde stichting Respect the Mountains dit jaar in samenwerking met KEEN Footwear, de Envirotrek Clean Up Series.

  • › 1220 schoonmaakuren, verzameld door 613 deelnemers: zowel toeristen als lokale bevolking;
  • › Ruim 5120 kilo afval (record), inclusief 459 vuilniszakken, autobanden, autodeuren en stukken oud ijzer.
  • › Zomerschoonmaakacties in zes verschillende Europese landen;
  • › Meer bergbewustzijn bij zowel toeristen als de lokale bevolking in negen verschillende natuurgebieden.


Envirotrek Clean Up Series 2014 from Respect the Mountains on Vimeo.

Wat is een Envirotrek?

Envirotrek is een serie van Clean Up evenementen met drie aandachtspunten:

  • › 1. Het opruimen van (zwerf)afval in natuurgebieden;
  • › 2. Het creёren van Berg Bewustzijn; en
  • › 3. Het bouwen van een gemeenschap door samen te werken.

Leerzaam en leuk voor alle leeftijden

Envirotrek evenementen zijn altijd leerzaam en leuk, en geschikt voor alle leeftijden. Ook levert iedereen een bijdrage aan het verbeteren van kwetsbare bergmilieus.

De algemene dagindeling van een Envirotrek:

  • › Ochtend: de opruimactie op een locatie waar zwerfafval ligt. Deelnemers worden voorzien van handschoenen, prikkers en vuilniszakken.
  • › Lunch: een heerlijke barbecue en tijd om andere bergliefhebers te leren kennen.
  • › Middag: een avontuurlijke en sportieve activiteit (vaardigheden ontwikkelen, ervaringen opdoen, plezier beleven en de mogelijkheid om van de bergen te genieten door een outdoor activiteit)

7 Ways to Respect the Mountains

Respect the Mountains is een Nederlandse non-profit organisatie die een bijdrage wil leveren aan het structurele behoud van de natuur en de leefomgeving in de bergen, en dan met name de Europese Alpen, zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze gebieden. Dit doet zij door de individuele internationale bergsporter bewust te maken van de kwetsbaarheid van de bergen en van de simpele manieren om de negatieve impact van de bergsporter zo klein mogelijk te houden. Dat kan op een leuke, sympathieke manier. De organisatie biedt bergtoeristen en de bergindustrie de mogelijkheid te handelen naar de ‘7 Ways to Respect the Mountains’. Door het volgen van deze simpele, maar effectieve leefregels, worden alle sectoren van de toeristenindustrie in de bergen gestimuleerd hun impact te verminderen terwijl ze werken aan een duurzame toekomst.

Klik hier voor de 7 Ways to Respect the Mountains >>

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.