Skip to navigation Skip to main content

Berghotel Schatzalp: terug in de tijd

5875 - Berghotel Schatzalp: terug in de tijd

Alles ademt geschiedenis in het oude gebouw op de Schatzalp bij Davos. Deze Zwitserse plaats staat al meer dan een eeuw bekend om haar schone lucht die een genezende werking heeft op mensen met luchtwegproblemen. In 1900 werd op de Schatzalp, 200 meter boven Davos, een luxe sanatorium geopend voor TBC patiënten. Vandaag de dag is het een hotel. Indebergen.nl kreeg een rondleiding en luisterde naar de indrukwekkende verhalen over de zuivere lucht, maar ook van de gruwelijkheden.

Eerste bergtrein ter wereld

In 1899 werd het eerste bergtreintje ter wereld gebouwd die zowel mensen als materiaal naar de Schatzalp bracht. Davos telde toen al 26 sanatoria, maar door de enorme vraag bouwden de Zwitsers op de Schatzalp een luxe sanatorium voor TBC patiënten. Het gebouw is volledig gebouwd in Jugendstijl en alle materialen werden per bergtrein omhoog gebracht. Onvoorstelbaar dat dit hele gebouw in slechts 2 jaar is gebouwd.

Berghotel Schatzalp

Rust en 7 maaltijden per dag

Vanaf 1900 konden 80 tot 100 TBC patiënten hier terecht voor CHF 50 per dag, terwijl andere sanatoria slechts 1 CHF vroegen. Maar hiervoor kreeg je dan wel 7 maaltijden per dag, een prima kamer met eigen balkon met ligbed en een waanzinnig uitzicht. Men verbleef hier soms maanden of jaren achter elkaar in de hoop op genezing. Het grootste gedeelte van de dag lagen patiënten te rusten, maar ze kregen ook (pijnlijke) behandelingen. Helaas verlieten niet alle rijken der aarde de Schatzalp met gezonde longen. Veel patiënten overleefden de ziekte niet en werden ’s nachts via de achterdeur weggevoerd om vervolgens per slee naar het dal gebracht te worden. Op deze manier werden de anderen niet geconfronteerd met de dood.

De helende lucht van Davos

Terwijl we door het hotel lopen probeer ik me voor te stellen hoe het hier geweest moet zijn. Het gebouw en de verhalen maken diepe indruk op me. Wat ben ik blij dat met de komst van penicilline in de jaren ’50 deze ziekte te genezen is. Echter betekende deze uitvinding het einde van de sanatoria voor TBC in Davos. Maar ook vandaag de dag komen nog veel mensen naar Davos wegens de schone lucht en zijn er nog diverse klinieken, zoals het Nederlands Astma Centrum. Dit centrum weet bij sommige patiënten verbluffende resultaten te bereiken.

Berghotel Schatzalp

Eenvoudig hotel, onbetaalbaar uitzicht

Het oude sanatorium opende in de jaren ’60 weer haar deuren als Berghotel Schatzalp. Helaas heeft men toen enkele verbouwingen gedaan en ook in het interieur is de invloed van die jaren soms terug te zien. De kamers in het hotel zijn heel verschillend qua inrichting. Sommige stralen echt de sfeer van meer dan 100 jaar geleden uit, terwijl anderen meer aan de sixties doen denken. Ondanks het indrukwekkende gebouw is het geen luxe hotel. Maar een bijzondere sfeer hangt er zeker. En het uitzicht op Davos is onbetaalbaar. Ik zou hier best een paar dagen kunnen vertoeven. Beetje lezen op een ligbed, genieten van de bergwereld, de eenvoud en zo nu en dan een wandeling maken. Een ding is duidelijk: tot rust komen doe je hier zeker.

Berghotel Schatzalp
Links op de berg, boven Davos, ligt het Berghotel Schatzalp

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.