Skip to navigation Skip to main content

Unieke wijnbelevenissen: slapen in een wijnvat

5840 - Unieke wijnbelevenissen: slapen in een wijnvat

In het najaar speelt de wijnbouw een belangrijke rol in het Zwitserse kanton Graubünden. In de regio Heidiland vinden vele activiteiten rondom de heerlijke lokale wijnen plaats, zoals wijnfeesten, excursies naar wijnkelders en er bestaat een Wijnwandelweg. Maar de meest unieke manier om de wijnbouw van dichtbij mee te maken is overnachten in een wijnvat, aan de rand van de wijngaarden met uitzicht op de bergen.

Slapen in een wijnvat

Een echte unieke ervaring voor de wijnliefhebber is slapen in een wijnvat. In Maienfeld en Jenins, omringd door de wijngaarden, zijn vier wijnvaten ingericht als heuse overnachtingsplaats. In deze wijnvaten zat ooit 8.000 liter wijn, maar zijn nu ingericht met comfortabele tweepersoonsbedden en hebben een prachtig uitzicht over de wijngaarden en bergen. Uiteraard staat een lokale fles wijn bij aankomst klaar en ’s ochtends wordt een boerenontbijt geserveerd.

Excursies en wijnfeesten

Niet alleen vanuit een wijnvat is de druivenoogst van dichtbij mee te maken. In de regio zijn diverse mogelijkheden om een bezoek te brengen aan een Torkel, zoals een wijnkelder hier genoemd wordt. Tot eind oktober openen diverse wijnboeren in de dorpen van de Bündner Herrschaft, zoals Maienfeld, Jenins, Malans en Fläsch, hun deuren voor bezoekers. Voor actieve bezoekers is de Wijnwandelweg een leuke manier om kennis te maken met de lokale wijn. Deze wandelroute loopt langs de wijngaarden en onderweg leer je meer over de wijnbouw.

Wijnfeesten in Graubünden

Wijnfeesten ontbreken natuurlijk niet, op verschillende plekken wordt feest gevierd, zoals in Fläsch op 27 en 28 september 2014. Tijdens deze feesten staan de wijnen in de spotlights. De wijnproeverijen gaan heel goed samen met lokale specialiteiten zoals salzis (worst), bündnerfleisch (gedroogd vlees) en bergkazen. Daarnaast is er een programma met muziek en activiteiten voor groot en klein.

Het Bourgogne van Zwitserland

Het enige wijnbouwgebied van Graubünden is de Bündner Herrschaft in Heidiland. De föhn, de zuidelijke wind, zorgt er voor dat de wijngaarden in het Rijndal tussen Chur en Fläsch een vruchtbare plek zijn. Deze streek staat ook wel bekend als het Bourgogne van Zwitserland en heeft naast een mild klimaat ook kalkrijke gronden. In dit gebied, van circa 420 hectare, worden 45 verschillende druivenrassen gekweekt, waarvan meer dan 50 verschillende wijnen worden gemaakt, die internationaal de hoogste beoordelingen krijgen. Niet alleen de wijnbouw maakt Heidiland interessant voor bezoekers, het heuvelachtige gebied is ideaal voor een tocht op een e-bike. Een leuke stop is het Heidi-dorp, ten noorden van Maienfeld. In het geboortedorp van Heidi komt het wereldberoemde kinderverhaal weer tot leven.

Klik hier voor meer informatie over bestemmingen in Graubünden >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.