Skip to navigation Skip to main content

Innsbruck: de hoofdstad van de Alpen

5764 - Innsbruck: de hoofdstad van de Alpen

Na een paar dagen wandelen en fietsen in het Stubaital wilden we even wat anders. Een bezoekje aan Innsbruck is dan een leuke afwisseling. Innsbruck wordt ook wel liefkozend ‘hoofdstad van de Alpen’ genoemd en ik begrijp wel waarom. Het is een prachtige stad, je kunt er prima winkelen, lekker eten, op het terras genieten van de zon en zelfs naar de dierentuin. En dat alles met altijd de Alpen op de achtergrond.

Mooi uitzicht op de stad

Vanuit het Stubaital is het maar 20 minuutjes rijden naar de hoofdstad van Tirol, Innsbruck. Het is een mooie rit over de indrukwekkende Europabrücke. Wij nemen de afslag Innsbruck-Süd, omdat we geen geldig autobahnvignet hebben. Deze weg kronkelt langzaam naar beneden Innsbruck in met een mooi uitzicht op de stad. Met iets meer dan 120.000 inwoners is het geen wereldstad en een plekje voor de auto is snel gevonden in een van de parkeergarages in het centrum.

Sportief en chique publiek

Het centrum van Innsbruck is bijzonder sfeervol en gezellig. De prachtige gebouwen steken mooi af tegen de bergen. In het oude centrum liggen knusse straatjes met kleine winkeltjes. Ook zijn er moderne brede straten waar de grotere winkels en warenhuizen gevestigd zijn. Bij een van de vele cafés zoeken we een plekje op het terras. Onder het genot van een dikke apfelstrudel bekijken we het gemêleerde publiek van deze hoofdstad. Sportief, chique, jong en oud, er loopt hier van alles rond.

Innsbruck
Altijd de Alpen op de achtergrond

Gouden dak

Na de strudel lopen we langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Innsbruck: het gouden dak, de stadstoren, de hofburg en het casino. Wij zijn niet van die cultuurliefhebbers, dus wij laten het hierbij. Maar er is nog veel meer te zien. Ook voor mensen die van musea houden heeft Innsbruck het nodige te bieden. Nadat we nog wat gewinkeld hebben, gaan we het hogerop zoeken in Innsbruck: de Alpenzoo.

Gouden dak Innsbruck
Zelfs tijdens een regenbui lijkt het gouden dak licht te geven

Alpenzoo

De Alpenzoo ligt iets boven Innsbruck en is vanuit het centrum prima te bereiken per bergtrein vanaf het Congrescentrum. In z’n 10 minuten brengt de Hungerburgbahn bezoekers naar de ingang van de Alpenzoo. De dierentuin is mooi opgezet en biedt de mogelijkheid Alpendieren van dichtbij te bewonderen. Nou ja, mits zij daar zin in hebben. Van de bruine beer zien we alleen een stukje poot; hij heeft zich verscholen achter een grote boom. Andere dieren zoals bevers, wolven, lynxen, reeën, wilde zwijnen en rendieren kun je bewonderen in een landschap dat lijkt op hun natuurlijke omgeving.

Hungerburgbahn Innsbruck
Het treintje van de Hungerburgbahn brengt je snel naar de Alpenzoo

Alpenzoo
'Rudolf' in het echt

Uitzicht Innsbruck
Het uitzicht vanaf de Alpenzoo op de stad

De moeite waard

Na een heerlijk dagje Innsbruck gaan we weer terug naar de bergen die we de hele dag op de achtergrond hebben gezien. Innsbruck is een prachtige en leuke stad die een bezoekje zeker waard is. De combinatie bergen en stad is bijzonder en mooi.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.