Skip to navigation Skip to main content

Zwitserse zomer vol hemelse uitzichten

5735 - Zwitserse zomer vol hemelse uitzichten

Wie Zwitserland zegt, zegt bergen. En dan is er de onbedwingbare behoefte om daar bovenop te staan. Uitzicht op andere bergen, meren en nietig lijkende dorpen in de diepte. Voor wandelaars en klimmers is de top vaak het doel, anderen maken dankbaar gebruik van bergbanen om uitzichtpunten te bereiken. Of om die als opstapje te gebruiken voor het maken van wandelingen of een stoer downhillparcours per mountainbike.

Outdoor. Swiss made.

Wie graag te voet of per fiets/mountainbike Zwitserland wil verkennen, vindt binnen het uniform bewegwijzerde netwerk van SwitzerlandMobility honderden routes voor elk niveau en verschillend van lengte. Een uitvoerige beschrijving met hoogteprofiel van alle routes is op internet en in routegidsen te vinden. Voorbeelden? Ervaren bergwandelaars kunnen hun hart ophalen op de langeafstandsroute Via Alpina, die over 14 alpenpassen van oost naar west door Zwitserland voert. Veel minder inspanning vergt de fietsroute langs de rivier de Aare, over een vrij vlak parcours met fraaie alpenmeren en besneeuwde bergen in zicht. En als het wat hogerop en ruiger mag: de mountainbikeroute Wallis Panorama Bike.

De natuur op zijn puurst: 100 jaar nationaal park

Al vroeg hebben de Zwitsers het belang van natuurbehoud ingezien. Precies honderd jaar geleden werd het eerste nationale park van de Alpen gesticht, het Schweizerische Nationalpark, 172 km2 groot en gelegen op een hoogte tussen 1400 en 3200 meter. Een net van 80 kilometer aan wandelpaden doorkruist het park met zijn unieke flora en fauna. Rond het park loopt een mountainbikeroute, die eveneens mooie uitzichten garandeert.

© Switzerland Tourism

De mooiste 10 panoramareizen

Wat is er relaxter dan het Zwitserse landschap aan je voorbij te laten glijden vanuit de trein, de postauto of vanaf het scheepsdek? Het wijdvertakte OV-net brengt je tot in de verste uithoeken van het land, en alle vervoermiddelen werken samen binnen het Swiss Travel System (STS). Zwitserland Toerisme en STS presenteren dit jaar de mooiste tien panoramareizen door het land, inclusief bezienswaardigheden langs de route waar je de reis graag voor onderbreekt.

Vergeet je verrekijker niet!

In Zwitserland kun je de komende zomer genieten van de mooiste uitzichten. Dat hoeft niet altijd op de hoogste berg te zijn. Het kan zelfs in de stad. Of reizend per trein, bus of boot door berg en dal. Experts hebben honderden tips aangedragen, die je via brochures, internet en apps op het spoor zetten van hemelse uitzichten in Zwitserland. En met de opdracht: reis niet naar Zwitserland zonder verrekijker in je bagage.

© Switzerland Tourism
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.