Skip to navigation Skip to main content

Het witte goud in kleurrijk Zuid-Tirol

5647 - Het witte goud in kleurrijk Zuid-Tirol

Als de sneeuw bijna is weggesmolten en de eerste appelbloesems ontwaken, staat het asperge seizoen voor de deur in Zuid-Tirol, ofwel Süd-Tirol. Vanaf april ontpopt deze Noord-Italiaanse regio zich tot een paradijs voor liefhebbers van het witte goud. Daarnaast staan de komende maanden in het teken van de kleurrijke flora. Na een winterslaap opent op 1 april 2014 de exotische botanische tuin van Trauttmansdorff haar deuren.

Start van het aspergeseizoen

Bij de start van de lente breekt er een bijzondere tijd aan in Zuid-Tirol: het aspergeseizoen. Er zijn drie dorpen in Zuid-Tirol waar bezoekers zichzelf kunnen laten onderdompelen in de eeuwenoude traditie van de plaatselijke aspergesoort, genaamd ‘Margarete’. De drie dorpen Terlano/Terlan, Vilpiano en Settequerce/Siebeneich vormen samen een ware asperge-driehoek.

De asperge als middelpunt

Aan het eind van de 19e eeuw was Terlano al een populaire bestemming voor Margarete asperge liefhebbers uit Bolzano/Bozen. Maar inmiddels weet iedereen deze regio te vinden voor de delicatesse. Tijdens Terlano’s traditionele aspergeseizoen creëren de deelnemende restaurants gerechten met de Margarete asperges als middelpunt. In Terlano worden asperges en wijn in één adem genoemd en dus worden bij de gerechten speciale frisse asperge-wijnen geschonken, geproduceerd door de lokale wijnbrouwerij Kellerei Terlano. Niet alleen in Terlano, maar ook restaurants in Vilpiano en Settequerce staan in de startblokken om de bezoekers te verwelkomen voor klassieke maar ook creatieve aspergegerechten. Asperges met ham, gekookte aardappels en de lokale Bozener saus gecombineerd met een Terlan asperge wijn is een voorbeeld van een klassiek, regionaal gerecht.

De asperge als middelpunt

Botanische tuinen van Trauttmansdorff

Niet alleen het aspergeseizoen staat de komende maanden centraal, ook de appelbloesems en kleurrijke bloemen laten zich weer zien. Na het smelten van de sneeuw transformeert Zuid-Tirol van een wit wintersportgebied in een kleurrijk natuurgebied. Flora liefhebbers kunnen dit voorjaar hun hart ophalen in de botanische tuinen van Trauttmansdorff. Hier vind je een unieke mix van exotische bloemen met op de achtergrond een spectaculair uitzicht over de Alpen. Dit kleurrijke park in Merano opende op 1 april 2014 haar deuren.

Werelderfgoed

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. Dit stukje Italië is uniek vanwege haar Alpiene tradities gecombineerd met Italiaanse charme. Haar rijke cultuur, gastronomie en het veelzijdige landschap maken Zuid-Tirol uitzonderlijk. De Dolomieten, zijn vanwege hun bijzondere schoonheid door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In Zuid-Tirol schijnt maar liefst gemiddeld 300 dagen per jaar de zon.

Klik hier voor meer informatie over een vakantie in Zuid-Tirol >>

Zomervakantie in Zuid-Tirol
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.