Skip to navigation Skip to main content

Slow food in Zuid-Tirol

5621 - Slow food in Zuid-Tirol

Slow Food is het tegenovergestelde van Fast Food; lekker, puur en eerlijk eten, dat de culturele en traditionele keuken wil behouden. De oorspronkelijke gewassen, landbouwtechnieken, kruiden en veeteelt worden bij Slow Food gerespecteerd. Het begrip Slow Food is al lang niet nieuw meer, en het concept nog veel minder. Zuid-Tirol, met zijn levende tradities, dat is immer ‘Slow Living’ avant la lettre!

Graukäse: in elke vallei een verrassing

Grijze kaas vindt zijn origine in de barre leefomstandigheden van het bergbestaan. De kaas werd gemaakt van de overgebleven restjes magere melk uit de karnton. Tegenwoordig wordt het als een echte delicatesse beschouwd. Vooral populair in het oosten van Zuid-Tirol, heeft iedere boerderij en iedere berghut heeft zo zijn eigen manier om de kaas te bereiden, aangezien intuïtie, ervaring en familietradities onmisbare ingrediënten zijn.

Unieke kaas

De Graukäse van Ahrntal was bijna verdwenen voor ze in 2005 door Slow Food bekroond werd als een bijna-vergeten, hoge-kwaliteits regionaal product bereid via traditionele methoden. Grijze kaas is arm aan vet en de smaak komt het best tot zijn recht met vinegrette en uienringen, hoewel het ook geserveerd kan worden met gestoofd fruit, groente en honing. Deze kaas heeft varianten van een milde, zure tot zeer sterke smaak. Laat je dus op iedere locatie waar ze deze delicatesse maken, verrassen met hun kaas!

Brilschaap op de almweiden

In Val di Funes/Villnöss in de Dolomieten wordt in kleine boerderijen en op de open vlaktes van de bergalmen het befaamde Zuid-Tiroolse brilschaap gekweekt. Het vlees heeft een unieke smaak: zacht en mals en van ongeëvenaarde kwaliteit. Een pure delicatesse is het lamsvlees, dat bovendien proteïnen, vitamine- en mineralensupplementen en essentiële vetzuren bevat. Proef het ook eens op een andere manier: als gekookte ham, salami of de zogenaamde ‘Kaminwurze’, een gerookte en gedroogde rauwe worst zonder varkensvlees. De zachte en uiterst kwalitatieve wol van het brilschaap wordt gebruikt om exclusieve, 100% pure schaapswol producten te vervaardigen, zoals dekens, bedden of sokken. Brilschaapwolproducten zijn vandaag een felbegeerd kwaliteitsproduct voor wie op zoek is mooie, echte materialen.

Pareltjes uit de Vinschgau

Vinschger Paarl of Parels uit Val Venosta/Vinschgau zijn broden ter grootte van een ondertas, zo’n 2 tot 3 cm dik. Traditioneel werden ze als ‘parels’ aan elkaar gebakken – vandaar de naam. Het brood is bereid van zuurdesem met komijn, venkel en koriander en rijst slechts kort, zodat een stevige, platte structuur ontstaat die vroeger erg geapprecieerd werd omdat ze lang goed blijft en vandaag een schitterend proviand vormt voor een lange wandeling! Een delicatesse met ‘Speck’ of lokale kazen.

Zelf Vinschger Paarl maken?

Voor het zuurdeeg:

  • › 220g roggebloem
  • › 200ml lauw-warm waten (30°)
  • › 5g verse gist
  • Voor het deeg
  • › 500g roggebloem
  • › 280g tarwebloem
  • › 10g venkel
  • › 5g komijn
  • › 20g verse gist opgelost in 700ml lauw-warm water (30°)
  • › 20g zout
  • › 5g komijn

Voor het zuurdeeg:
Los de gist op in het water, meng de bloem en roer gedurende 5min. Kneed daarna stevig gedurende nog 5min. Bedek met een doek en laat op een warme plaats 1u rijzen.

Afwerking:
Mix het zuurdeeg met de andere ingrediënten tot een zacht deeg. Strooi tarwebloem over het deeg en laat 10-15min rusten. Verdeel in 10 gelijke delen en maak kleine rolletjes van 80-100g. Plaats deze op een ovenplaat bedekt met bakpapier in gelijke delen en laat 30-45min rijzen. Bak vervolgens in een voorverwarmde oven van 200° gedurdende 45min.

Klik hier voor nog meer heerlijke recepten uit de bergen >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.