Skip to navigation Skip to main content

Historische stadjes in Oostenrijk

5176 - Historische stadjes in Oostenrijk

Ze ademen geschiedenis, hebben allerlei culturele evenementen op het programma staan en betoveren met hun charme – de historische stadjes van Oostenrijk. Nauwe straatjes, eeuwenoude kerken, prachtige dorpspleinen, het is slechts een kleine greep uit wat je hier kunt verwachten. In dit weblog nemen we je mee langs een reis door diverse kleine historische stadjes in Oostenrijk.

Vorarlberg: naar het goochelaarsfestival in Feldkirch

Al in de 14e eeuw introduceerde de laatste graaf van Montfort en de heer van de Schattenburg boven de oude stad paasspelen en een kindercarnaval. Tegenwoordig verandert dit middeleeuwse stadje eind juli elk jaar in het grootste openluchttoneel van Vorarlberg. Tijdens het goochelaarsfestival, dat eind juli plaatsvindt, is overal in de monumentale oude binnenstad straattheater te zien. Tovenaars, muzikanten, acrobaten en jongleurs veranderen de Montfortstad in een levendig, vrolijk openluchttheater. Feldkirch is de oudste stad met een middeleeuwse architectuur in Vorarlberg. Behalve de Schattenburg vertellen de gevels van de huizen in de binnenstad en de beide bewaard gebleven stadspoorten het verhaal van een lange geschiedenis.

Tirol: Schwaz ontdekken

De zilverwinning maakte het Tiroolse stadje Schwaz rijk en liet het rond 1500 uitgroeien tot de grootste mijnmetropool van de toenmalige bekende wereld. Ongeveer 85 procent van het in die tijd gewonnen zilver kwam uit Schwaz. Je krijgt een eerste indruk van de lange geschiedenis van de mijnstad op de goed bewegwijzerde route door het historische stadscentrum, die bij het raadhuis begint. Je kunt de sporen van de mijnwerkers van lang geleden volgen tijdens een rondleiding door de grootste zilvermijn van de middeleeuwen.

Tirol: Schwaz ontdekken

SalzburgerLand: te gast in Radstadt

Op het zonneterras van het Ennstal ontvangt het middeleeuwse Radstadt in het SalzburgerLand zijn gasten, die tussen stadsmuren, kerken en kloosters kunnen wandelen in het spoor van de geschiedenis. Ook nu nog voelen de inwoners van Radstadt zich nauw verbonden met hun tradities. De stadswachters vieren hun eeuwenlange bestaan jaarlijks tijdens het gardefestival in het eerste weekend van augustus, dat altijd veel publiek trekt. Oude tradities herleven tijdens een feestelijke optocht door het dorp ter gelegenheid van het oogstfeest in oktober. De zonnige vakantieplaats is een ideaal uitgangspunt voor allerlei uitstapjes in de naaste omgeving.

Steiermark: in de straatjes van Bad Radkersburg

Het historische thermenstadje Bad Radkersburg in het zuiden van het Steiermarkse thermengebied vormt het decor voor zomerse cultuurervaringen. De kleine straatjes en de idyllische binnenplaatsen van de romantische 700 jaar oude stad vormen het toneel voor allerlei evenementen. Het programma varieert van een jazzbrunch tot een aria-avond en van pop- tot pianoconcerten. Theater- en cabaretavonden ronden het veelzijdige aanbod voor cultuurliefhebbers af. In Bad Radkersburg kun je op vrijwel elke hoek culturele ontdekkingen doen: op de Hauptplatz bijvoorbeeld, met zijn renaissancegevels de gotische parochiekerk en paleis Herberstorff met zijn prachtige binnenplaats met bogengaanderijen, die de signatuur van de Italiaanse bouwmeester draagt en het geheel zijn zuidelijke flair verleent. De grootste collectie gildekisten van Europa is te vinden in het arsenaal uit de 16e eeuw, dat nu een museum is.

Steiermark: in de straatjes van Bad Radkersburg

Karinthië: middeleeuws Friesach

Friesach, de oudste stad van Karinthië, is een en al middeleeuwen: net als de burcht Petersberg en de oude straatjes is ook de stadsgracht met zijn eeuwig stromende water indrukwekkend. De burcht van Friesach is het hele jaar door te bewonderen. In het zuiden van de stad ontstaat met behulp van middeleeuwse werkwijzen een burcht op een terrein van 6,5 hectare. Net als 800 jaar geleden zijn de voornaamste bouwmaterialen hout, steen en metaal. Tijdens je bezoek kun je de ambachtslieden bij hun werk observeren.

Karinthië: middeleeuws Friesach
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.