Skip to navigation Skip to main content

Törggelen in Zuid-Tirol: wat is dat eigenlijk?

Törggelen 3
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato

Wel eens gehoord van törggelen? Tegenwoordig vormt deze traditie in  Zuid-Tirol Tegenwoordig een heerlijke combinatie van lokale specialiteiten eten en mooie herfstwandelingen maken. De bewoners zien het zelf als een soort vijfde seizoen in het jaar. Je kunt törggelen in een gebied waar je zowel kastanjes als wijngaarden hebt. In een 'Buschenschank' (hut of boerderij) geniet je na een wandeling van de kastanjes, Federweisser (jonge wijn) en huisproducten. Een fijne combinatie van inspanning, ontspanning en lekker eten! Törggelen in Zuid-Tirol wil je een keer meegemaakt hebben!

Combinatie van wandelen, wijn, eten en goed gezelschap

Het woord törggelen stamt af van 'Torggel', wat verwijst naar de druivenpers. Törggelen is echt iets voor het najaar, oktober, november en – ach vooruit – tot de kerst 'mag' het nog. Het is ontstaan in het Eisacktal (Valle Isarco in het Italiaans) in Zuid-Tirol. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van het törggelen. De boeren in deze vallei produceerden hun eigen wijn en schonken deze als dank aan de bergboeren, aangezien het vee op hun Alpenweiden mocht grazen. De bergboeren daalden te voet af voor een gezellige avond, in goed gezelschap, met lekker eten en wijn. Maar het kan ook zijn dat de boeren gewoon elkaars jonge wijn wilden proeven. Hoe het törggelen ook ontstaan is, maakt eigenlijk niet meer uit. Het leuke is dat de plaatselijke bevolking – van jong tot oud - het nog steeds doet en dat je het als toerist ook kunt meemaken.

Törggelen in Zuid-Tirol

Genieten van wijn en kastanjes tijdens Törggelen in Zuid-Tirol
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato
Törggelen 3
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato
Törggelen 4
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato
Törggelen 5
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato
Törggelen 1
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato

 

Speciale hutten: 'Buschenschanks'

Het törggelen vindt plaats in zogenaamde 'Buschenschanks' (hutten) die moeten voldoen aan strenge eisen. De Buschenschank moet gelegen zijn bij een eigen wijngaard, mag maximaal 180 dagen per jaar geopend zijn en moet voornamelijk huiseigen producten serveren. Daarnaast mag de hut maar één eigenaar hebben, die samen met zijn familie, de gasten bedient. Een typisch menu bestaat uit een rustieke schotel met Schlutzkrapfen, vleeswaren, worst, spek, zuurkool en knödels. Het törggelen wordt afgerond met gepofte kastanjes en zoete ‘krapfen’, een soort beignets.

 

Wil je gaan Törggelen? Bekijk het aanbod van accommodaties in Zuid-Tirol >

Het kastanjepad

De beste manier om kennis te maken met het Zuid-Tiroolse törggelen is het volgen van de “Keschtnweg” (het kastanjepad). De 90 km lange tour start bij het klooster Augustiner Chorherrenstift in Neustift vlakbij Brixen en loopt naar het Runkelstein kasteel in Bolzano, vanaf hier wandel je verder naar Terlan en Vilipian. Op deze route vind je veel “Buschenschanks” waar je na het wandelen kunt neerploffen voor een gezellige en lekkere middag of avond. Eén van de beste plaatsen om te genieten van de typische gerechten is bij de historische boerderij Unterfinserhof in het Eisacktal. Hier gaat de traditie van het törggelen al terug tot het jaar 1140. De Keschtnweg is onderverdeeld in meerdere etappes. 

Andere kastanjeroutes in Zuid-Tirol zijn:

  • Vertigner Kastanien-Runde (Meran, 2 uur)
  • Völlan Südtiroler Kastanienerlebnisweg (Lana, 2 uur)

 

Törggelen in Zuid-Tirol is een goede tip voor iedereen die van de bergen, herfst, wandelen, lekker eten en drinken houdt!





Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.