Skip to navigation Skip to main content

Recept: Spinatknödel (Spinazie Knödels)

Spinatknodel2
© Spalder Media Group

Spinatknödel, ook wel Spinazie Knödels genoemd, is een hartig gerecht dat je in veel Oostenrijkse en Zuid-Tiroler berghutten kunt bestellen. Het is het lekkerst als de Knödels geserveerd worden met wat gesmolten boter, parmezaanse kaas en eventueel een frisse salade. Ook thuis kun je dit gerecht makkelijk maken. Volg de stappen van dit recept Spinatknödel en geniet binnen een uurtje van een overheerlijke maaltijd.

Ingrediënten Spinatknödel

Heb je thuis zin in een overheerlijk Alpendiner? Dan mag een schaal met Spinazie Knödels absoluut niet op de tafel ontbreken. Op wat hak- en snijwerk na, is dit gerecht helemaal niet moeilijk om te maken. Sterker nog, een aantal stappen uit dit recept kun je vergelijken met het maken van een echte Hollandse gehaktbal. Voor 6 à 7 middelgrote Spinatknödels heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 125 milliliter melk
  • 2 eieren, geklutst
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel olie
  • 5 afgebakken kaiserbroodjes
  • 250 gram verse spinazie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 75 gram pittige bergkaas, geraspt (bijvoorbeeld Emmentaler, Gruyère of een mix van beide)
  • Ongeveer 100 gram paneermeel
  • Klein bosje peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Spinatknödel

Stap 1: Zet een grote koekenpan op het fornuis en verhit daarin 1 eetlepel olie. Voeg de spinazie toe en bak tot alles geslonken is. Schep de spinazie uit de pan en in een vergiet. Laat uitlekken.

Stap 2: Snijd of hak de Kaiserbroodjes in fijne stukjes. Doe in een grote kom en voeg daar de eieren en de melk aan toe. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper en roer goed door. Zet de kom opzij, zodat de melk en de eieren in het brood kunnen trekken.

Stap 3: Zet een koekenpan op het fornuis en verhit hierin 40 gram boter. Bak de ui glazig en voeg daarna de knoflook toe. Laat nog ongeveer 1 minuut meebakken.

Stap 4: Als de spinazie is uitgelekt, hak je alles zo fijn mogelijk. Hier kun je eventueel ook de staafmixer voor gebruiken. Neem de kom met het broodmengsel en voeg hier de spinazie, ui/knoflook en bergkaas aan toe. Kneed het mengsel goed door met je handen.

Stap 5: Voeg beetje bij beetje het paneermeel toe aan het broodmengsel. Het deeg moet niet te nat, maar ook niet te droog zijn. Mogelijk heb je niet alles nodig en misschien toch iets meer.

Stap 6: Zodra het deeg de juiste consistentie heeft, is het tijd om de Spinazie Knödels te vormen. Je kunt kiezen voor het formaat 'gehaktbal', maar je kunt ook kleinere Knödels vormen. Druk het deeg in ieder geval goed aan, zodat ze tijdens het garen niet uit elkaar vallen.

Spinatknodel3
© Spalder Media Group
Vorm ballen van het deeg

Stap 7: Om de knödels te garen, kun je kiezen voor koken en stomen. Wij hebben gekozen voor koken. Daarvoor breng je een grote pan met water en zout aan de kook. Voeg de knödels toe en kook ze, afhankelijk van de grootte, in ongeveer 5 tot 7 minuten gaar. Als ze bovendrijven, zijn ze gaar.

Stap 8: Smelt de resterende boter. Serveer de Spinatknödels op een grote schaal met geraspte parmezaan, gesmolten boter en wat fijngehakte peterselie.

Guten apetit!

 

Spinatknodel1
© Spalder Media Group
Een heerlijk bordje Spinatknödels

Het ontstaan van de Knödel

Knödels kun je tegenwoordig bestellen in allerlei soorten, maten en smaken. Van de zoete Germknödel tot de hartige Spinatknödel. Als je de basis eenmaal onder de knie hebt, kun je variëren met verschillende ingrediënten. Over het ontstaan van Knödels gaan verschillende verhalen. Sommigen zeggen dat dit gerecht haar oorsprong vindt in Bohemen, maar er worden ook andere locaties, zoals Oostenrijk en Beieren genoemd. Juist dat verklaart waarom er zo veel verschillende variaties op het recept te vinden zijn. Naar alle waarschijnlijkheid is dit gerecht, net als Tiroler Gröstl ontstaan uit verschillende restjes. Vondsten laten zien dat dit gerecht al voor Christus werd gegeten.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.