Skip to navigation Skip to main content

De wijnroute van Valle d'Aosta

4959 - De wijnroute van Valle d'Aosta

Hoewel de zomer nog in volle gang is zijn ze in Valle d’Aosta alweer druk bezig met de voorbereiding van het najaar waarin diverse oogstfeesten en festivals staan gepland. De dorpen organiseren streekmarkten, straatfestivals en gastronomische diners. Door de wijnroute te volgen maak je kennis met dàt wat Valle d’Aosta op met name gastronomisch, maar ook op cultureel gebied te bieden heeft. De panorama’s op de bergen met eeuwige sneeuw zijn hierbij een extra traktatie.

Wijnfestival Chambave

Een goed voorbeeld is het wijnfeest, Coursa di Bosse in Chambave (26 tot 29 september), waarbij koppels met een wijnvat door de straten rennen en zo snel mogelijk bij de finish moeten aankomen. Het feest gaat gepaard met dans en muziek en iedereen geniet van de lekkerste lokale gerechten en wijnen. Bijvoorbeeld seupa à la Vapelenentse met als belangrijkste ingrediënten Fontina kaas, savooikool en kaneel die gepaard gaat met een heerlijke rode wijn zoals de Torette.

‘Routes des vins’

‘Routes des vins’ is de wijnroute die de Valle d’Aosta doorkruist. Aosta heeft de hoogstgelegen wijngaarden van Europa. Via deze route is het mogelijk om de regio op een gastronomische manier te leren kennen en tegelijkertijd te genieten van de rustieke bergomgeving. De route bestaat uit een netwerk van wijnproducenten, wijnkelders en geselecteerde accommodaties, waaronder bed & breakfasts en logies op de boerderij.

Wijn & Culinaire heerlijkheden

Proef en ervaar Valle d’Aosta

Tijdens de wijnreis is het mogelijk om verschillende wijnkelders te bezoeken, wandelingen langs de wijngaarden te maken en lokale wijnen te proeven. Uiteraard mogen hierbij de typische Valdostaanse streekgerechten niet ontbreken. Denk aan de Fontina kaas, L’ard d’arnad, Jambon de Bosses en vele soorten honing. In totaal zijn er ruim zeventig agriturismo’s, berghutten, winkels, restaurants en hotels die het label ‘Saveur du Valle d’Aosta’ hebben. Dit is het kwaliteitslabel dat garant staat voor de beste regionale wijnen en gerechten met een ambachtelijke bereiding. Voorbeelden van lokale wijnen zijn: de Donnas en de Blanc de Morgex et La Salle.

Eén en al bergen

Valle d'Aosta ligt in het hart van de Italiaanse Alpen en is omringd door enkele van de hoogste bergen van Europa. Meer dan 1/3 van de regio ligt op een hoogte van meer dan 2600 meter. Steile rotswanden, hoge pieken en ruig terrein maken deze plek ideaal voor een outdoorvakantie. Bekende vakantiebestemmingen in Valle d'Aosta zijn: Courmayeur, Cogne, Valtournenche, Gressoney en La Thuile. Stuk voor stuk bergdorpen waar je onder andere uitstekend kunt bergwandelen en mountainbiken. Aanrader is het Nationaal Park Gran Paradiso en de ‘Chanousia botanical garden’ waar je een unieke flora & fauna vindt.

Klik hier voor meer informatie over Valle d’Aosta >>

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.