Skip to navigation Skip to main content

De wildernis van Europa

4935 - De wildernis van Europa

Altijd al eens buiten de al gelopen paden willen wandelen; het onbekende opzoeken? Een gebied waar de oer natuur van Europa nog steeds sluimert en wolven huilen in de nacht. Tussen de dichte bossen, besneeuwde bergtoppen en helderblauwe bergmeertjes zou je denken in de Alpen te zijn. De naam van dit gebied? Het Tatra gebergte!

Het ongerepte Tatragebergte

Dit, voor West-Europeanen nog relatief onbekende, gebergte bestrijkt een groot deel van Slowakije en het zuidelijke deel van Polen. Eigenlijk verdient het wat meer aandacht en moet je je wellicht een beetje over het “oostblok” gevoel heenzetten, hiervoor is de daar aanwezige natuur echt te bijzonder. Het Tatragebergte herbergt wellicht een aantal van de mooiste natuurgebieden van Centraal Europa. Het gebied kent vele gezichten; diepe ravijnen, hoge (besneeuwde) bergtoppen en bergweiden, dichtbeboste berghellingen en ook idyllische blauwe bergmeertjes en watervallen decoreren het gebied. De onaangetaste “oer” natuur en een grote verscheidenheid aan flora en fauna vormen een hoge aantrekkingskracht voor de lokale bevolking. Door de relatieve onbekendheid zul je er niet erg veel toerisme vinden, wat een mooie bijdrage geeft aan de ongereptheid van het gebied. Daarnaast is een vakantie daar, ondanks de Euro, goed betaalbaar en liggen de prijzen er erg laag. Je kunt er dus gerust een aantal dagen per week buiten de deur eten en genieten van de lokale specialiteiten.

Tal van bijzondere diersoorten

Voor natuurliefhebbers is het gebergte een schot in de roos, tussen de rustige berghellingen en onbewoonde dalen heeft de natuur vrij spel en dit trekt dan ook een aantal bijzondere diersoorten aan. In het gebied leven wolven, beren, herten, gemzen, marmotten, adelaars en nog een relatief grote lynxen populatie. Een bijzonder scala aan diersoorten dus. Daarnaast is het gebied een aantal mooie grotten rijk, zoals de Belianska jaskyňa (Belianska grot) in het hoge Tatragebergte, met zijn tour door het gangenstelsel die bezaaid is met stalagmieten en stalactieten. Verder is de grot van de dode vleermuizen (Jaskyňa mŕtvych netopierov) nabij Trangoška in het lage Tatragebergte een interessante plek, de naam zegt eigenlijk al genoeg! Het mooie dorpje Liptovský Mikuláš in de Zilina regio ligt centraal tussen het hoge en het lage Tatra gebergte en is dan ook prima geschikt als uitvalsbasis om de algehele regio te verkennen.

© Bärbel Jobst - pixelio.de / stummi123 - pixelio.de

UNESCO werelderfgoed

Ook bergbeklimmers en wandelaars kunnen in Slowakije hun hart ophalen, het hoge Tatra gebergte (ook wel het kleinste hooggebergte van Europa genoemd) heeft veel te bieden voor een actieve (natuur) vakantie. Het gebied in Slowakije werd daar als eerste tot nationaal park verklaard en is tevens te vinden op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Een van de meest bezochte hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) is de Lomnický top met 2634 meter hoogte, die bereikbaar is via een kabelbaan. De hoogste top is de Gerlachovský top, met 2654,4 meter. Voor een goede bergbeklimming kun je het beste naar de noordwand van de kleine Kežmarský top, het vormt voor zowel lokale als internationale sporters een grote uitdaging. Ook in het lage Tatra gebergte vind je mooie bergpaden en een aantal hoge bergtoppen.

© stummi123 - pixelio.de

Indrukwekkende bergen

De hoogste top van het lage Tatragebergte heet de Ďumbier en is 2043 meter hoog. Nabij deze top vind je de mooie Demänovská vallei, waar het dorpje Demänovská Dolina een prima startpunt voor vele indrukwekkende wandelingen vormt. Daarnaast is het gebied ook in de winter interessant, het huisvest namelijk een van de grootste skigebieden van Slowakije. Naast de Ďumbier kun je de Chopok top (2004 meter) vinden, waar een stoeltjeslift naartoe gaat. Uiteraard kun je een goede bergbeklimming maken op de Ďumbier en de Chopok. Voor beide gebieden geldt dat de meeste wandelroutes duidelijk aangegeven zijn. Uiteraard dien je wel een goede kaart mee te brengen, die in de toeristencentra in de lokale dorpjes te vinden zijn. Daarnaast is het aan te raden de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden, want vooral in de zomer is het weer er soms instabiel en kan het zomaar omslaan.

© stummi123 - pixelio.de

Prima alternatief voor de Alpen

Uiteraard zijn door de relatieve onbekendheid van Slowakije als vakantieland de prijzen in het gebied erg laag. Prachtige vakantiehuizen zijn er in vergelijking met Oostenrijk spotgoedkoop en de beschikbaarheid veelal hoger. Daarnaast raakt de lokale cultuur de harten van vele mensen. Het Slowaakse volk is warm en gastvrij en je bent er dan ook vrijwel zeker van dat je een prettig onthaal zult krijgen. Het is dan ook een prima alternatief voor een vakantie in de Alpen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.