Skip to navigation Skip to main content

Een weekje in het Zwarte Woud

4903 - Een weekje in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte van Duitsland, en grenst aan zowel Frankrijk als Zwitserland. Het Zwarte Woud staat bekend om zijn mooie wandelpaden, schone natuur en cultuurrijke stadjes en dorpjes. Laatst heb ik een weekje doorgebracht in ´Luftkurord´ Oberwolfach, een dorpje met 3000 inwoners. Vanuit het dorp heb ik uitstapjes gemaakt naar bezienswaardigheden in de omgeving.

Overal riviertjes

Als je door de omgeving rondom Oberwolfach loopt, merk je op dat er overal riviertjes stromen. De Rijn stroomt vanuit Zwitserland door het Zwarte Woud richting Nederland, en wordt onderweg gevoed door de vele riviertjes. De op een na grootste rivier van Europa (de Donau) ontspringt zelfs in het Zwarte Woud, om na een tocht door Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Servië en Roemenië in de Zwarte Zee uit te monden.

Wolfach
Wolfach

Een rijke cultuur

Zodra je Oberwolfach binnenrijdt, merk je op dat het dorp een rijke cultuur uitstraalt door de kleurrijke huizen. Het middelpunt van het dorpje is de kerk, die altijd openstaat voor bezoekers, zelfs als er niemand aanwezig is. Deze gastvrijheid en het vertrouwen in de mensen is iets wat je niet alleen in de kerk terugziet, maar wat het hele dorp siert. Een belangrijke bron van inkomsten in Oberwolfach zijn de houtzagerijen. Als je door Oberwolfach heenrijdt zie je overal stapels hout liggen. Gezaagde planken die wachten om vervoerd te worden naar meubelfabrieken, grote stapels brandhout of hele boomstammen liggen onbewaakt langs de kant van de weg. Het is hier vanzelfsprekend dat je je eigendommen op straat kan laten liggen zonder bang te hoeven zijn dat er iets wordt gestolen.

Cultuur in Oberwolfach
Zodra je het dorp inrijdt zie je het hout langs de weg liggen

Bezienswaardigheden in het Zwarte Woud

De eerste dag heb ik een bezoekje gebracht aan de Mummelsee. De Mummelsee is een bergmeer dat op 1036 meter hoogte ligt, als overblijfsel van de laatste ijstijd. Het meer heeft een omtrek van 800 meter en is een toeristische trekpleister. De Mummelsee wordt veel bezocht door motorrijders die vanaf de Schwarzwald Hochstrasse langs het meer komen.

Mummelsee

De Titisee

Een paar dagen later gingen we naar de Titisee, een meer dat is gevormd door het gletsjerijs van de hoogste berg van het Zwarte Woud, de Feldberg. Het meer heeft een oppervlakte van 1,3 vierkante km en is een heerlijke plek om een rondje te varen als het warm weer is. Aan het meer kun je elektrische bootjes huren, en er worden georganiseerde boottochtjes aangeboden. Rondom het meer staan verschillende restaurantjes en winkeltjes.

Titisee

De watervallen van Triberg

Verder ben ik een ochtend in Triberg geweest, een dorp waar de hoogste watervallen van Duitsland liggen. Via verschillende paden kun je langs de watervallen naar het dorp wandelen, waar veel souvenirwinkeltjes te vinden zijn. Overal in de buurt kun je de beroemde koekoeksklokken terugvinden.

Triberg-waterval

Oberwolfach is een goede uitvalsbasis om uitstapjes te maken naar andere dorpjes en steden, door de ligging behoort zelfs een bezoekje aan Frankrijk of Zwitserland tot de mogelijkheden. Het wandelgebied is enigszins beperkt, maar in andere dorpjes rondom Oberwolfach kan ook in die behoefte worden voorzien.

Al met al kun je zeggen dat je je in het Zwarte Woud prima een weekje kunt vermaken met tal van culturele uitstapjes.

Zomer Auteur3

Over Nicky

De kans om een dier in het wild tegen het lijf te lopen, op de hoogste toppen zelfs even de eeuwige sneeuw mee te maken of een gletsjer bekijken... Dat zijn de dingen die het voor Nicky zo leuk en bijzonder maken om lekker te wandelen door de bergen.