Skip to navigation Skip to main content

Bergwandelen in Tirol

4898 - Bergwandelen in Tirol

Bergwandelen en bergtrekking is voor veel mensen de natuurervaring bij uitstek. Als je op “hoogte” loopt, langs de Tiroler bergtoppen – dan geniet je pas echt van het hart van de Alpen. Van Mayrhofen in het Zillertal loop je in ongeveer drie uur over de Oberen Zemmgrund, met brede dalen, langs de Grawand berghut, om dan in de Berliner berghut aan te komen. Deze 2.042 m hoog gelegen mixture tussen een hut van de alpenvereniging en een alpine hotel is, zoals zoveel andere berghutten in Tirol, een stuk alpengeschiedenis op zich. De eerste bouw van deze berghut was al in 1878.

Hut of tent? Bergwandelen kent veel bijzonderheden

Neem bijvoorbeeld het “Alpenvereinshaus Berliner Hütte”; deze berghut functioneert al meer dan 135 jaar in de Tiroler Alpen. Zo zie je toch dat bergwandeltochten niet een hype is van vandaag of gisteren. Daar is ook Ambros Gasser, manager bij de ”Alpinschule Innsbruck” van overtuigd. Vanaf de oprichting in 1963 is de Alpinschule Innsbruck een van de topaanbieders van wandel-, trekking- en belevingstochten onder deskundige leiding in het hele Duitstalige gebied. „Mensen, die samen met ons wandelend een reis maken zoeken de natuur. Dat is echt iets anders dan je in een normaal hotel meemaakt“, zegt Ambros Gasser over de redenen van mensen om echte bergtochten te maken. „Het is een avontuur om met een tent, of van berghut naar berghut te trekken. De berghutten in Tirol kunnen de bergwandelaar inmiddels al aardig wat comfort bieden.'

De rugzak wacht boven op je

Het hart van de Alpen biedt bergwandelaars unieke mogelijkheden. Ambros Gasser stelt verder duidelijk dat je “hoogtewandeltochten” niet aan de hand van Amsterdams peil kunt meten. „Wij zien het bergwandelen als een natuuravontuur te voet van meerdere dagen, waarbij men op een hoog niveau langs een bergketen trekt, en men het omliggende land vanuit adelaarsperspectief kan ontdekken. Je gaat lopend op reis langs de bergtoppen en je ervaart de natuur intensief om je heen, gegarandeerd dat je af en toe sprakeloos onder de indruk bent. “Bij de Alpinschule Innsbruck is het vervoer van de bagage voor wandelaars standaard en inbegrepen, omdat het lopen met lichte bepakking nu eenmaal veel prettiger is”, weet ook Ambros Gasser.

Alpinschule Innsbruck

Fauna, flora en natuurgidsen

Wandelen in Tirol is een ontdekkingsreis in het alpine landschap, van grazige alpenweiden tot aan de kale rotsen. De juiste uitrusting is een voorwaarde voor het ware genieten. Begeleide bergtochten zijn hier een duidelijk stijgende trend. Berggidsen en wandelgidsen zorgen voor de noodzakelijke veiligheid – en voor inzicht in fauna en flora van de Alpen. De opleiding tot „Tiroler Naturführer“ is uniek in de wereld. Sinds vier jaar wordt deze opleiding aangeboden door de Tiroler Umweltanwaltschaft in samenwerking met Tirol Werbung, de VVV’s, Tiroler natuurparken, Nature Watch en Swarovski Optik. Op dit moment zijn er ongeveer 80 hier opgeleide natuurgidsen, die de wandelaars de Tiroler fauna en flora onder de aandacht brengen.

Een nieuwe route: de Ötztal Trek

Door het natuurpark Ötztal loopt een van de spectaculairste hoogtewandelroutes: de Ötztal Trek. 22 etappes met 15 varianten, 30.000 hoogtemeters en 400 kilometer, om maar een paar cijfers te noemen. Deze nieuwe doorgaande route, lokt zowel wandelaars als bergbeklimmers naar de schitterende bergwereld van het Ötztal. Bijzonder spectaculair is deze panoramaweg ook omdat hij op meerdere plaatsen over de 3.000-meter-grens heen gaat!

Wandelen in het Ötztal

Beginnerstips voor bergwandelaars

Voor wie niet op deze hoogte wil wandelen kan Ambros Gasser van de Alpinschule Innsbruck de Berliner Höhenweg, de beroemde Adlerweg of de Lechweg aanraden. Bijzonder interessant is natuurlijk ook de Inntaler Höhenweg van Innsbruck tot bij Schwaz. „Op deze hoogteroute zie je steeds vanuit een ander perspectief het Inntal beneden je liggen. Het grootste dal van Tirol te zien vanuit vogelperspectief heeft een bijzondere fascinatie.”

Klik hier voor meer informatie over een zomervakantie in Tirol >>

Beginnerstips voor bergwandelaars
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.