Skip to navigation Skip to main content

Ledromeer: paradijs tussen de Dolomieten en het Gardameer

4817 - Ledromeer: paradijs tussen de Dolomieten en het Gardameer

Valle di Ledro ligt op een kwartiertje rijden van het Gardameer, maar je komt hier in een totaal andere wereld. Je vindt er geen massatoerisme, maar knusse Italiaanse gezelligheid en een prachtige natuur. Het hart van de vallei is het Ledromeer, één van de schoonste meren van Italië. Dit meer met kristalhelder water ligt op 650 m hoogte en is ideaal voor watersporten als kanovaren, windsurfen, zeilen, zwemmen of vissen. Maar ook om simpelweg te ontspannen op een ligstoel op één van de vier stranden. De campings aan het Ledromeer zijn een geliefde vakantiebestemming voor Nederlandse families, die er graag komen voor een inspannende en ontspannende vakantie.

Wandelen op elk niveau

Valle di Ledro biedt een ruime keuze uit routes voor iedereen; van de meest ervaren wandelaars tot gezinnen met kinderen. Er zijn voldoende eenvoudige paden via bergweiden en langs bergmeren. Onderweg kom je langs knusse hutten waar je even kunt pauzeren en genieten van de plaatselijke (berg)specialiteiten. Voor de liefhebbers van een trekking is er een omvangrijk gemarkeerd netwerk CAI/SAT paden. Een aanrader is de Cadria, die met haar top Geometra het hoogste punt van Val di Ledro vormt. Vanaf hier heb je een 360º panoramisch uitzicht op Ledro, het Gardameer, het Adamello massief en de Brenta Dolomieten. Onderweg heb je kans roofvogels te spotten, evenals edelweiss tussen de rotsen, beschermde bloemen die enkel boven de 2.000 m groeien.

Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A.

Roerige geschiedenis

Om een duik in de geschiedenis te nemen is een bezoek aan het openlucht museum over WOI een absolute aanrader voor groot en klein. Hier is te zien hoe deze streek destijds tot het Oostenrijk Hongaarse rijk behoorde, maar op de grens van het Italiaans rijk lag. De beste manier om Val di Ledro te leren kennen, evenals haar geschiedenis, de tradities en omringende natuur, is tijdens de “Settimane Natura”, georganiseerd door de VVV. Het programma zit vol wandelingen en vindt plaats vanaf mei tot september, onder leiding van gidsen uit Trentino.

Bike-mekka

Valle di Ledro is een paradijs voor wie graag fietst. Er zijn meer dan 200 km uitgestippelde routes op bospaden, bergpaden en militaire wegen, oftewel voor ieder wat wils. De tocht naar Tremalzo is een “must” en kan zowel vanaf Ampola als via de militaire paden gevolgd worden op de vroegere grens van Italië en Oostenrijk. De inspanning wordt volledig goedgemaakt door het uitzicht en door een heerlijk bord pasta! Ook de Trat is inmiddels een klassieker voor de bikers; met 42 km en 1.600 m hoogtemeters kan je je hier uitleven. Een inspannende route, maar zeer de moeite waard, langs het Ledromeer, door de bergen van Val Concei en de slotbeklimming via de oude weg van Ponale vanaf het Gardameer. Val di Ledro maakt onderdeel uit van het MTB project Mountain & Garda bike dat, via 216 km aan paden, de gebieden Ledro, Garda Trentino, Trento en Rovereto verbindt. Naast de hoofdroute zijn er in elk gebied side trails om de desbetreffende streek nog meer in detail te ontdekken, altijd langs biker friendly accommodaties.

Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A.

Adventure

Tijdens een canyoning-tocht daal je af in het water, glijd je van natuurlijke glijbanen en maak je spectaculaire sprongen. Er zijn twee rivieren voor canyoning-tochten: de Palvico – geschikt voor beginners - met kristal helder water dat de rotsen en grotten tot natuurlijke glijbanen heeft gemaakt. Daarnaast is er de Rio Nero – deze is uitdagend -met een waterval van 20 meter omgeven door een amfitheater van rotsen. Voor de paragliders zijn er diverse startpunten en vele mogelijkheden. Voor tandem vluchten zijn de favorieten (bereikbaar met de auto) Passo Trat en Passo Tremalzo.

Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A.

In Val di Ledro is meer smaak

Een vakantie is geen vakantie als je niet van de lokale keuken proeft. En in Valle di Ledro is dit zeker de moeite waard. Hier mengt de traditionele keuken van Trentino zich met specialiteiten uit de Boheemse die de inwoners van Ledro mee naar huis brachten na hun “exodus” in de omgeving van Praag, gedurende de WOI. Probeer zeker de Boheemse “gnocchi”, de “livanze” en de beroemde polenta van aardappelen, een lekkernij die je kunt proeven in de lokale restaurants in de vallei of gedurende de dorpsfeesten. Om de smakelijke gerechten van de streek te leren kennen is er “Menu Ledro” gelanceerd: bij een bezoek aan de deelnemende restaurants maak je zo een “gastronomische reis” met verrassende geuren en smaken.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.