Skip to navigation Skip to main content

Spijkerbroek versus een wandelbroek

16630 - Spijkerbroek versus een wandelbroek
© Indebergen.nl

Wandelen is leuk, maar is het nou echt nodig om je in zo’n beige afritsbroek te hijsen? Je pikt de degelijke wandelaars er zo uit onderweg. Stevige schoenen, een grote rugzak, een ferme pas en natuurlijk een echte wandelbroek met heel veel zakken en ritsen. Waarom zou je kiezen voor zo’n broek of kun je ook gewoon de bergen in met je spijkerboek? Wat betreft de looks staat het alvast 1-0 voor de spijkerbroek!

Het nut van een wandelbroek

Wandelen is natuurlijk een soort sporten. Weliswaar op een laag pitje (zeker bij een ommetje in Nederland), maar het blijft sporten. En zeg nou zelf, zou jij de fitness ingaan in een spijkerbroek? Nou nee, dat zit helemaal niet lekker. De stof is te stijf en het belemmerd je bewegingen. Datzelfde geldt eigenlijk ook met wandelen. Een wandelbroek heeft ofwel stretch, ofwel een losser vallende stof. Je kunt je dus makkelijk bewegen, ook als je een stukje moet klimmen en klauteren. Nu staat het 1-1.

Het effect van een wandelbroek bij regen en wind

Buiten heb je natuurlijk te maken met de temperatuur. Je weet het soms niet. Het kan opeens heel warm zijn of juist heel koud met regen en wind. Spijkerbroeken passen zich niet echt aan. Ze zijn te warm bij hitte en erg koud bij natheid. Bovendien duurt het eindeloos voor een spijkerbroek is opgedroogd. Wandelbroeken zijn van een technisch materiaal. Je hebt daar allerlei verschillen in, maar vaak zijn ze sneldrogend, houden de wind (een beetje) buiten en blijven ze ook nog wel wat warm als ze nat zijn. Dat maakt de score 1-2 voor de wandelbroek.

16630 - wandelbroek slecht weer
Een wandelbroek droogt veel sneller, ideaal bij slecht weer!

Afritsen of oprollen

Spijkerbroeken bestaan bij mijn weten niet als afritsmodel. Ik ben er zelf niet een heel grote fan van, want echt alle hipheid gaat overboord als je een broek kunt afritsen. Maar het is natuurlijk wel heel praktisch als het toch warmer is dan verwacht. Als een wandelbroek niet heel strak zit en soepel valt, kan je hem natuurlijk wel altijd oprollen, zodat je kuiten die eerste warme zonnestralen kunnen vangen. Ook dit is lastig met een spijkerbroek. Het staat daarmee al 1-3 voor de wandelbroek.

Kosten en gebruik

Wandelbroeken zijn behoorlijk aan de prijs, zeker als je bedenkt dat je ze maar een beperkte periode aantrekt. Je spijkerbroek draag je het hele jaar door. Ook tijdens de vakantie als je een stadje gaat bezoeken. Je valt als toerist minder op in je spijkerbroek. Nu is het weer 2-3.

Lees hier meer over het kopen van een wandelbroek >

16630 - afritsbare wandelbroek
Wordt het een wandelbroek of een spijkerbroek?
Wordt het een wandelbroek of een spijkerbroek?

Zwaar gewicht of ga je grammenjagen

Als je op huttentocht gaat, telt elke gram. Ik heb al meerdere keren voor een tocht mijn keukenweegschaal erbij gepakt om mijn uitrusting te wegen. De spijkerbroek kwam niet goed uit de bus en bleek een hip blok aan mijn been te worden. 2-4 voor de wandelbroek dus!

Outdoor spijkerbroeken bestaan ook

Omdat outdoor steeds hipper wordt, gaan steeds meer merken kleding maken die ‘normaal’ oogt, maar wel van technisch materiaal is. Zo zijn er tegenwoordig ook outdoor spijkerbroeken. Het lijkt een spijkerbroek, maar voelt toch net even anders. Er zit stretch in en als het nat wordt, is het niet zo’n natte, harde korst om je lijf. Optimaal om lekker in te kunnen bewegen en hip in de stad. Dat is eigenlijk een outdoor broek vermomt als spijkerbroek, dus toch een eindscore van 2-5.

Dus ga je de bergen in, kies dan vooral voor een fijne outdoor broek. Tegenwoordig zijn ze er gelukkig in veel meer kleuren dan alleen beige en ook de looks hebben ze inmiddels aangepast. En in de stad? Tja, als je echt wilt inblenden, ga je natuurlijk in een lederhosen….

16630 - wandelen wandelbroek
Er zijn genoeg mensen die wandelen in een spijkerbroek, maar onze voorkeur gaat zeker naar een fijne wandelbroek!
Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.