Skip to navigation Skip to main content

Stedentrip Oostenrijk: 7 tips voor een citytrip

10993 - Stedentrip Oostenrijk: 7 tips voor een citytrip

Voor een stedentrip in Oostenrijk zijn er tal van mogelijkheden. Oostenrijk bestaat echt niet alleen uit bergen, meren en schattige knusse dorpjes. In dit prachtige land liggen diverse leuke steden, die geschikt zijn voor een weekendje weg. Ook kun je deze steden tijdens een langere vakantie bezoeken als uitstapje. Een citytrip in Oostenrijk is ideaal om de bergen te combineren met de stad. Zo kun je de mooiste bezienswaardigheden bezoeken én de nodige tijd doorbrengen in de bergen. In dit artikel 7 aanraders voor een veelzijdige stedentrip in Oostenrijk.

Stedentrip in Oostenrijk: dit kun je verwachten

Tijdens een stedentrip in Oostenrijk ontdek je wat het land allemaal te bieden heeft. Met de bergen op de achtergrond geniet je van de bijzondere architectuur en de diverse bezienswaardigheden. Bewonder de eeuwenoude paleizen, bezoek de highlights van het land en doe je tegoed aan de lokale specialiteiten. Een citytrip in Oostenrijk is makkelijk te plannen. Naar diverse steden in Oostenrijk gaan directe vluchten en ook met de auto zijn de plekken goed te bereiken. Combineer een stedentrip in Oostenrijk bijvoorbeeld met een vakantie in de bergen. Op veel plekken liggen de bergen letterlijk aan de rand van de stad.

 

Top 10 bezienswaardigheden Oostenrijk

#1. Wenen

Wenen, de stad van de opera en natuurlijk keizerin Sisi. De hoofdstad van Oostenrijk is absoluut een goede keus voor een stedentrip. Oostenrijk heeft een bijzondere geschiedenis als het om de koninklijke familie gaat. In de stad vind je dan ook vele bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen, paleizen en musea. Hoogtepunten zijn Schloss Schönnbrunn, de Spaanse Rijschool en het Kunsthistorisch museum. Het voordeel van Wenen is dat de stad relatief klein is en daardoor valt alles makkelijk te lopen. Anders is er altijd nog de metro die uitkomst biedt.

Stedentrip wenen boeken:  NS International (treintickets)

10993 - zonsondergang wenen
(Foto: © Österreich Werbung / Filmspektakel GmbH)

#2. Graz

Graz is de tweede grootste stad van Oostenrijk, met meer dan 300.000 inwoners en is de hoofdstad van de deelstaat Steiermark. Net zoals in Wenen vind je ook in Graz meerdere historische gebouwen en musea. Bezienswaardigheden zijn de Klokkentoren op de Schlossberg, de Dom, het Landeszeughaus en het Landesmuseum. Sinds 2003 is het symbool van de stad het Kunsthaus, een modern en innovatief gebouw, die je absoluut niet kan missen.

Stedentrip Graz boeken: algemene accommodatie aanvraag

10993 - toren graz
(Foto: © Graz Tourismus / Harry-Schiffer)

#3. Innsbruck

Vele Alpenliefhebbers zullen Innsbruck kennen van het vliegveld en als hoofdstad van Tirol. In de winter gaan er vele vluchten tussen Nederland en Innsbruck. Ook in de zomer kun je hier naartoe vliegen. Maar blijf gerust een paar dagen hangen in Innsbruck. Innsbruck is een levendige studentenstad en dat merk je aan de leuke cafeetjes en winkels. Grote blikvanger is het gouden dak, oftewel de 'Goldenes Dachl'. Daarnaast kun je een aantal leuke bezienswaardigheden bezoeken, zoals het Tiroler Volkskunstmuseum, Kaiserliche Hofburg, Alpenzoo Innsbruck en Schloss Ambras. Wanneer je de stad hebt ontdekt, sta je binnen een kwartier aan de voet van de bergen.

Stedentrip Innsbruck boeken: Transavia (vliegtickets) | NS International (treintickets)

10993 - binnenstad salzburg
(Foto: © Sebastian Canaves / Off The Path / www.off-the-path.com)

#4. Salzburg

Ook Salzburg is een fijne bestemming voor een stedentrip in Oostenrijk, zowel in de zomer als winter. Vanuit Nederland vertrekken er directe vluchten richting de Mozartstad. Salzburg is de geboortestad van Mozart en zijn geboortehuis biedt een goed beeld van hoe het leven in die tijd (1756) eruit zag. De oude binnenstad van Salzburg is benoemd tot werelderfgoed, mede dankzij de vele kerken, burchten en kastelen (zoals Schloss Hellbrunn) die je hier vindt. De bekendste is Vesting Hohensalzburg, een 900 jaar oude vesting, die volledig intact is gebleven. Ook leuk voor het hele gezin: Salzburg Zoo.

Stedentrip Salzburg boeken:  Transavia (vliegtickets) | NS International (treintickets)

10993 - donau linz
(Foto: © Sebastian Canaves / Off The Path / www.off-the-path.com)

#5. Linz

Donaustad Linz ligt in Oberösterreich en onderscheidt zich van de andere steden dankzij de spannende architectuur, technologie en experimentele kunst die je hier vindt. Met name het Ars Electronica Center biedt bijzondere exposities. Meesterwerken uit de 19e en 20e eeuw vind je in het Lentos kunstmuseum. Natuurlijk kun je je ook prima vermaken in het oude centrum van Linz en de vele historische gebouwen in renaissancestijl bekijken. Linz biedt ook een fantastische winkelstraat.

Stedentrip Linz boeken: TUI | NS International (treintickets)

10993 - villach rivier drau
(Foto: © Sebastian Canaves / Off The Path / www.off-the-path.com)

#6. Villach

Vlakbij de Italiaanse en Sloveense grens, diep in Karinthië, vind je de stad Villach. De ligging van de stad heeft duidelijk invloed gehad op de vormgeving en lokale cultuur. Je voelt hier een zekere ‘dolce vita’ sfeer hangen. Galerieën, winkeltjes, restaurants en souvenirshops vind je hier voldoende. Villach ligt aan de voet van de berg de Dobratsch (2166 m) en het gelijknamige natuurpark Dobratsch. In de buurt kun je onder andere de Ossiacher See, de Faaker See en de Villacher Alpenstrasse bezoeken. Al deze elementen maken van Villach een bijzonder leuke vakantiebestemming. Vakantie Villach: 5 mooie wandelingen >

Stedentrip Villach boeken: TUI | Transavia (vliegtickets)

10993 - binnenstad lienz
(Foto: © Österreich Werbung / Michael Stabentheiner)

#7. Lienz

De kleinste stad van dit rijtje is het Ost-Tiroler Lienz. Maar, hou je van rust en wil je een stedentrip in Oostenrijk combineren met sportieve activiteiten en natuur, dan is Lienz absoluut de perfecte bestemming voor jou. In de stad vind je een aantal leuke lunchrooms en restaurants. Regelmatig vindt in het centrum een marktje plaats, waar je lokale producten kunt kopen. Net als in Villach hang in Lienz de sfeer van een mediterrane stad. Bezienswaardigheden in Lienz zijn Schloss Bruck en de opgravingen van de Romeinse stad Aguntum in de nabijgelegen plaats Dölsach.

Stedentrip Lienz boeken: Transavia (vliegtickets)

10993 -
(Foto: © Ronald Kalchhauser (bikeboard))
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.