Skip to navigation Skip to main content

Rondje cultuur in Zuid-Tirol

10218 - Rondje cultuur in Zuid-Tirol

Voor wie Zuid-Tirol niet alleen bezoekt voor zijn pittoreske schoonheid, vormt Culturonda de ideale start voor een culturele ontdekkingsreis. Deze verzameling van meest indrukwekkende koplopers uit de geschiedenis van de regio staat garant voor een opwindende culturele ervaring

Grand Dolomite Tour

'De Dolomieten zijn niet de hoogste of de meest uitdagende bergen ter wereld, maar ze zijn zeker de mooiste', aldus Reinhold Messner, de wereldberoemde bergbeklimmer. Deze woeste natuurkracht bestaat eigenlijk uit gefossiliseerde koraalriffen, die zo'n 234 miljoen jaar geleden ontstonden. Bovendien zou het eeuwige koninkrijk van de dwergenkoning Laurin in de Dolomieten verscholen liggen... Reden genoeg dus om zelf de onmiskenbare aantrekkingskracht van de bergketen te ervaren tijdens de Grand Dolomite Tour. De Grand Dolomite Tour kan geboekt worden bij de verschillende toeristische diensten van Zuid-Tirol of kan individueel ontdekt worden. De wegen zijn het hele jaar open.

Dionysisch genieten

Wijnliefhebbers weten het al langer: Zuid-Tirol is een topwijngebied. Proeven, genieten en ontdekken staan dan ook centraal langs de Wijnroute (WeinStrasse/la Strada del Vino). Volg de druivenranken van Bozen/Bolzano tot helemaal in het zuiden en ontdek de pareltjes van Zuid-Tirol. Tijdens de WeinstrassenWochen/Vino in Festa van 11 mei tot 8 juni 2013 vinden allerlei festiviteiten plaats langs de Wijnroute. De meeste kelders kunnen echter ook daarbuiten het gehele jaar bezocht worden.

bergen dolomite

Betoverende stilte

Het Augustijner klooster van Neustift/Novacella is het grootste en meest bekende klooster in heel Zuid-Tirol. Vandaag de dag leven er in het klooster nog steeds zo'n 30 Augustijner monniken volgens de authentieke kerkelijke leerstelling. Laat je betoveren door de indrukwekkende stilte van de basiliek en de kloosterbibliotheek, thuishaven van 78.000 historische werken.

Ötzi heeft andere mummies op bezoek

Mummies spreken tot de verbeelding. Van de Egyptische farao's die zo hoopten op het eeuwige leven tot Ötzi, de ijsmummie van het Bronzen Tijdperk uit Schnalstal/Val Senales; allemaal lichten ze een tipje van de sluier van de geschiedenis op. Ötzi uit Zuid-Tirol is een van de belangrijkste mummies ter wereld. Dankzij het ijs waarin de overblijfselen gevonden werden, zijn zowel het lichaam van Ötzi als zijn kleding en wapens verrassend goed bewaard gebleven.

kasteel zuid tirol

Messner Mountain Museum

Reinhold Messner, geboren in 1944 in Zuid-Tirol, is wereldwijd een van de meest bekende bergbeklimmers. Hij was de eerste die alle veertien bergen boven 8.000m beklom, zonder zuurstoffles, alleen of in kleine groep. Messner ervoer klimmen als kunstvorm en opende vijf musea, de MMM - Messner Mountain Museum - in Zuid-Tirol rond zijn unieke relatie met de bergen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.