Skip to navigation Skip to main content

Duurzaam op vakantie in Oostenrijk

10212 - Duurzaam op vakantie in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn tal van accommodaties waar aan duurzaamheid de nodige aandacht wordt besteed. Ecologisch bewuste gastheren en gastvrouwen die de natuur consequent in huis halen. Met afval, energie en voeding wordt op een verantwoorde manier omgegaan waardoor je hier zorgeloos en verantwoord vakantie kunt vieren. Kies je voor de bioboerderij in Annaberg of wordt het Natuurhotel Grafenast?

Milieubewust in Ramsau am Dachstein

Een biologisch dorp zette in 1999 het 'bio-bewustzijn' in de regio op de kaart. Nu, twaalf jaar later, verwelkomen tien huurbedrijven onder de naam Ramsauer Bioniere hun milieubewuste gasten met open armen. Of het nu gaat om een pension, een boerderij of een 4-sterren hotel, alle bionieren produceren of verwerken gentechniekvrije producten en richten zich op de afval- en energiecriteria van het Oostenrijkse milieukeurmerk, waarmee zij onderscheiden zijn.

Houten designhotel Forsthofalm in Leogang

Direct bij binnenkomst in de Forsthofalm in Leogang wordt het intensieve en met name het liefdevolle contact met de schatten uit de omgeving voelbaar. De geur van verschillende inheemse houtsoorten hangt in het hele gebouw: de muren zijn van vurenhout, voor de vloeren en de meubels is lariks- en arvenhout gebruikt en in het wellnesslandschap is gekozen voor aromatisch grenen. Voor rustige nachten wordt gezorgd door het uitschakelen van het elektriciteitsnet, Villgrater natuurmatrassen en zelfgemaakte arven- en hooibloemenkussens. De groene gedachte wordt ook doorgetrokken in het culinaire aanbod. Senior-chef Kathi gaat over het ontbijt, dat voor 99 procent uit biologische ingrediënten bestaat.

Schlank Schlemmer Hotel Kürschner in Kötschach-Mauthen

De kracht van economische noodzaak: toen Barbara Klauß het hotel van haar ouders overnam, ging ze over op duurzame energieconcepten, om de hoge energiekosten te drukken. Het meer dan 260 jaar oude hotel is in de afgelopen jaren voortdurend verbouwd naar bouwbiologische maatstaven, zonder daarbij het karakter van het hotel geweld aan te doen. Ambachtslieden uit de omgeving maakten vloeren van natuurlijke materialen. In de kamers staan alleen massief houten meubels, die zonder kunstharsen vervaardigd zijn. De energie voor het gebouw komt van een plaatselijke verbrandingsinstallatie op houtsnippers. De keuken heeft een 'Groene koksmuts', een onderscheiding voor bijzonder natuurlijke gerechten. In 2010 werd het hotel voor de derde keer onderscheiden door de 'Klimabündnis', het netwerk voor milieubescherming.

Bioboerderij Stadlerhof in Annaberg

Het energiezuinige biologische pension in Annaberg met de naastgelegen boerderij voldoet dankzij gevel- en plafondisolatie en een energievoorziening door een houtsnipperbrander aan de normen voor een laag energieverbruik. De gasten verblijven op de Stadlerhof in met natuurlijke houten meubelen ingerichte vakantiewoningen en appartementen. Voor het ontbijt serveert de familie Pesendorfer producten van de boerderij, zoals kippen- en kwarteleieren, melk die net van de koe komt en vlierbessen- en melissesap volgens oud recept.

Ecologisch verantwoord logeren in Hotel Saladina in het Montafon

In Hotel Saladina in Gaschurn in Vorarlberg wordt ecologisch verantwoord gewerkt. Van de koffie en de milieuvriendelijke lazuurverf op de houten vloer tot aan de badjassen van biologisch katoen, wordt duurzaamheid doorgetrokken in het totale aanbod. Zo komen er alleen biologische producten op tafel, zo mogelijk uit de eigen omgeving. Maar naast de biologische keuken biedt het hotel ook elektrisch vervoer, energievoorziening uit aardwarmte en biomassa, zijn de 23 kamers, suites en appartementen voorzien van massief houten meubelen en  is zelfs de zeep en shampoo voorzien van een bio-label.

Natuurhotel Grafenast bij Schwaz in Tirol

Grafenast is lid van de BIO-hotels, wat betekent dat het voor 100 procent 'bio' is. Momenteel serveren 65 hotels in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Frankrijk puur biologische voeding en laten ze via het eten en drinken hun ecologische verantwoordelijkheid zien. In het kader van de biologische gedachte zou de familie Unterlechner de natuur liefst zo veel mogelijk intact laten. Alle ingrediënten voor de gerechten komen van biologische boerenbedrijven of zijn biologisch geproduceerd. Zo mogelijk reizen de wortels, tomaten, basilicum of eetbare bloemen maar een paar meter, vanuit de 'passietuin' van het Grafenast tot aan de pan.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.