Skip to navigation Skip to main content

Gouden herfst in het Kleinwalsertal

Tijdens de afgelopen maand september hebben er in het Kleinwalsertal diverse diverse toeristische hoogtepunten plaatsgevonden. Tijdens het Alphornfestival stond Baad volledig in het teken van dit bijzondere instrument. De Viehabtrieb betekende de jaarlijkse afdaling van de koeien naar de lager gelegen weides. Ook werd werd wederom een kok uit het Kleinwalsertal verkozen tot 'Genusswirt des Jahres'.

Alphornfestival

Op 16 september jongstleden heeft in ons Alpendorp Baad het tweejaarlijkse Alphornblaasfestival plaatsgevonden. Tientallen Alphornblasers vanuit het hele Alpengebied verzamelden zich in ons geliefde en prachtige Baad. ´s Ochtends om half acht werd ik in mijn slaap verrast door een serenade van meer dan 40 blazers die voor ons plaatselijke kerkje hadden plaatsgenomen. Duizenden toeristen hebben ons Alpendorp overspoelt om getuige te zijn van een hele dag muziek, worst en bier. Wij lieten ons ook niet onbetuigd en hadden ons complete terras uitgebreid tot 120 zitplaatsen. De in het dal wereldberoemde Walser Buaba hebben ons op het terras de hele middag vermaakt met top Walser muziek.

Viehabtrieb

Of te wel de jaarlijkse afdaling van de koeien naar de lager gelegen weiden in Allgau en het Kleinwalsertal. Elk jaar worden half september alle melkkoeien en hun kalveren van de almen gehaald in verband met de naderende winter. Op dit ogenblik is er al diverse malen sneeuw gevallen onder de 1500 meter hoogte. Van deze viehatrieb wordt een jaarlijkse happening gemaakt. De koeien worden uit alle zijdalen gehaald en worden geheel versierd. Vervolgens lopen deze koeien in diverse groepen 10 kilometer door het dal om in Riezlern de gehele dag gestald te worden bij de feesttent. Na het feest worden de dieren met veewagens naar hun nieuwe verblijf gebracht. Tijdens de wandelroute over de weg gaat het ook wel eens mis en moeten de begeleiders alles in het werk stellen om de dieren in toom te houden.
Het gaat ook wel eens compleet mis zoals in St. Anton in Vorarlberg. Bekijk deze opnamen van een toevallige passant.

Duizenden wandelaars

De laatste weken is het prachtig weer met af en toe eens een slechte dag met regen. Prachtige luchten zijn te bewonderen. In september en oktober komen duizenden wandelaars uit met name Duitsland en Nederland het dal bezoeken om de 85 wandel- en klettersteigroutes te gebruiken. Ook maken zij gretig gebruik van de 89 restaurants en alpenhutten. Op elke wandelroute bevindt zich wel een alpenhut waar je je te goed kunt doen aan alle plaatselijke zelfbereide lekkernijen zoals, Ziegenkäse, Bergkäse, Almjoghurt, Hirschsalami, Gamssalami, Berghonig of gewoon verse melk. In het dal hebben een aantal boeren zich verenigd in de Walser Buura of te wel de Walser markt. Dit bedrijf verkoopt uitsluitend produkten uit het dal. Ook wij betrekken veel produkten van de Walser Buura, met name melkproducten en rundvlees.

Genusswirt des Jahres

Met de kwaliteit van de restaurants in het dal zit het ook wel goed. Voor de tweede achtereenvolgende keer komt de beste kok 'Genusswirt des Jahres' van Vorarlberg uit het Kleinwalsertal. Vorig jaar was Jeremias Riezler van de Walser Stuba de winnaar en dit jaar viel de eer aan Herman Haller van Hallers Genuss und Spa. De beste koks van het Kleinwalsertal hebben zich verenigd in Önsche Walser Chuche, een gezelschap van 7 topkoks uit evenzovele restaurant hebben een aantal grondbeginselen waaraan zij zich houden. Veel producten uit het dal, op een verantwoorde wijze omgaan met dieren etc etc… Als je in het dal bent, breng dan een bezoek aan een van deze restaurants die te herkennen zijn aan de borden aan de gevel. Je krijgt hier geen spijt van.
Groeten uit het voor Nederlanders dichtstbijzijnde Hochalpen skigebied, het Kleinwalsertal,
René
Klik hier voor meer informatie over het Kre-Aktiv Hotel Kleinwalsertal >>

Zomer Auteur5

Over René

Alpen, ze hebben een bijzondere werking op René. Hij vindt ze indrukwekkend, uitdagend, adembenemend en ongelooflijk interessant. Het Oostenrijkse Kleinwalsertal is zijn thuis, en hij wil nooit meer iets anders.