Skip to navigation Skip to main content

Bergtocht Fisser Joch naar Planskopf

10207 - Bergtocht Fisser Joch naar Planskopf

Op een hete dag in Fiss kun je 2 dingen besluiten: het water op zoeken of de hoogte! Wij kozen voor het laatste, omdat we dan ook een beetje in beweging zouden komen. En in combinatie met een zonnetje en een koel briesje zou dit een perfecte dag moeten worden!

Genoeg water

Met een rugzak met vooral genoeg te drinken stapten we de rode gondel, de Schönjochbahn, in. Boven aan gekomen bleek het inderdaad een aangename temperatuur. De wandeling vanaf het Fisser Joch naar de Planskopf is een rode, dat betekent een middelzware bergweg over de rug van de berg. Het eerste stuk gaat vrij vlak onder de Zwölferkopf langs en dan beklim je de huisberg van Fiss, de Oberen Sattelkopf met een hoogte van 2596m.

Met handen en voeten omhoog

Het laatste stuk moet je enigszins met handen en voeten omhoog klimmen, maar na deze inspanning kom je op een schitterende top uit. Een wijds uitzicht, een groot kruis en een “gipfelbuch” om jezelf in te vereeuwigen. Kortom, puur genieten. Na deze top is er de mogelijkheid om af te dalen naar Fiss of Serfaus of om de wandeling door te zetten. Wij bleven op hoogte en kozen dus wederom voor het tweede.

Hoogtevrees

De wandeling wordt voortgezet over de Hinteren Sattelkopf (2670m) naar de Vorderen Brunnenkopf (2685m). Ook hier is weer een mogelijkheid om af te dalen. Vanaf nu wordt het iets spannender. 2 grote rotspartijen liggen op de rug van de berg. Er zijn hier touwen, kettingen en beugels gemonteerd, waar je je aan vast kunt houden. Hier moet je geen hoogtevrees hebben!

Zwemspullen mee

Uiteindelijk ligt dan de Planskopf voor je. Een redelijk steile klim, maar niet lang. Het is belangrijk, dat je niet te snel gaat, maar een ritme weet te vinden waar je ademhaling rustig blijft en je stap voor stap omhoog kunt lopen. Snel lopen en elke keer uitgeput pauze houden kost uiteindelijk meer energie. Boven op de Planskopf (2804) zie je onder andere de Blankasee en de Furglersee liggen. Geweldig blauw en zeer aanlokkelijk. Wij besloten dan ook om op de Planskopf niet te lang pauze te houden, maar onze wandeling voort te zetten naar de Blankasee. Heel toevallig hadden wij namelijk zwemspullen mee!

Kkkkoud

Deze meertjes zien er prachtig uit; je moet echter wel even doorzetten om in bergmeertjes te zwemmen. Het is puur smeltwater en daardoor ijskoud (rond de 6 a 7 graden Celcius). Ik moest even overwinnen, maar uiteindelijk deed het koude water heel erg goed!

Gratis wandelbus

Via de Murmeltierweg hebben wij de terugweg ingezet richting het middelstation van Serfaus “Komperdell”. Het is een smal bergpaadje dat langzaam berg afwaarts gaat. Aangenaam om te lopen, omdat alleen het laatste stuk een beetje steiler is. Met een beetje geluk zie of hoor je nog bergmarmotten! De laatste gondel vertrekt pas om 17.00 uur, dus je hebt lekker de tijd. Terug naar Fiss hebben wij de gratis wandelbus genomen. Onze benen konden niet meer. Moe, maar zeer voldaan! Het was weer een geweldige dag in Serfaus-Fiss-Ladis.

Suzanne Goossen

Zomer Auteur Female

Over Suzanne

Suzanne wilde het liefst elke dag wakker worden in de bergen, dus heeft ze daarvoor gezorgd. De bergen zijn haar thuis en bijna elke dag gaat ze heerlijk wandelen, mountainbiken en kan ze genieten van het waanzinnige uitzicht.