Skip to navigation Skip to main content

Nederlanders van start in langste Transalpine Run ooit

10203 - Nederlanders van start in langste Transalpine Run ooit

De deelnemers van de GORE-TEX® Transalpine Run maken zich op voor het startschot op 1 september in het Duitse Ruhpolding. Daarna doorkruisen ze in acht dagen rennend de Alpen. In totaal leggen ze 320 kilometer af waarin 15.000 hoogtemeters overbrugt moeten worden. De langste route tot nu toe. Onder de 500 deelnemers zijn dit jaar dertien Nederlanders.

Trail running

Het is geen hardlopen, het is geen bergbeklimmen. Trail running zit er zo’n beetje tussenin. In Nederland is de sport bij het grote publiek nog relatief onbekend. Slechts dertien landgenoten gaan de loodzware strijd aan met de elementen en zichzelf in de Transalpine Run; wereldwijd een van de populairste evenementen op het gebied van trail running. Deelnemen gebeurt in teams van twee: mannen, vrouwen, gemixt, Master Men (samen ouder dan tachtig jaar) of Senior Master Men (samen ouder dan honderd).

De Alpen doorkruizen

De route voert de 250 deelnemende teams van 3.000 meter hoge bergpassages tot prachtige valleien in de Alpen van Duitsland, Oostenrijk en Italië. Onderweg steken ze bergbeken over, lopen ze langs steile rotswanden en afgronden over kiezels, gras en zand en kunnen ze regen, sneeuw, wind en zon verwachten. Iedere dag leggen de deelnemers zo’n 40 kilometer af en hebben ze te maken met hoogteverschillen van zo’n 1.900 meter.

Nederlandse deelnemers

Dertien deelnemers van de Transalpine Run komen uit Nederland. Zes volledig Nederlandse teams en één Duits/Nederlands team gaan een emotionele belevenis en een onvergetelijke ervaring tegemoet. Vier van de teams bestaan alleen uit mannen, de andere drie zijn gemixt. Met deelnemers uit Velp, Hardenberg, Gorssel, Amsterdam, Almere, Oostvoorne, Brielle en Schijndel is globaal het hele land vertegenwoordigd.

Afzien

Anne Kirschenmann uit Amsterdam is een ervaren trail runner: “De wil om de eindstreep te halen waait door berg en dal die dagen. Na vier keer kan ik zeggen: het is afzien, vreselijk afzien soms. Maar het blijft voor mij een bijzondere wedstrijd. Lopen, eten, slapen en dat acht dagen lang. Tijdens de run komen lichaam en geest helemaal los van het alledaagse. Het bizarre is: wie op de laatste dag het bordje ziet met ‘nog 20 kilometer’ voelt zich kiplekker. Door de adrenaline kan je lichaam alles aan.'

Populairder en internationaler

Voor het derde jaar op rij is de Transalpine Run helemaal uitverkocht; dit jaar zelfs al zes maanden voor de start. De Run wordt ook steeds internationaler.  Vanuit alle uithoeken van de wereld komen atleten naar de Alpen voor deze uitdaging. Dit jaar doen er meer dan dertig nationaliteiten mee. Vorig jaar waren dat er nog 25. De meeste deelnemers komen uit Duitsland, gevolgd door Spanje, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook trail runners uit Argentinië, IJsland, Japan, Maleisië en Nieuw Zeeland verschijnen aan de start.

Feiten op een rij:

  • › Teams van 2 personen
  • › 4 categorieën
  • › 8 dagen
  • › 8 etappes
  • › 9 dorpen
  • › 3 landen
  • › 320 kilometer
  • › 15000 hoogtemeters

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.