Skip to navigation Skip to main content

Meren in Tirol

10202 - Meren in Tirol

Tirol is behalve het land van de bergen ook een land van meren. Het heeft ongeveer honderd meren en vele daarvan zijn geschikt voor zwemmers. De grootste van allemaal is de Achensee. De Schwarzsee, de Obernberger See en de Fernsteinersee zijn dan misschien minder groot, ze zijn beslist even mooi! Watersporters vinden hier optimale mogelijkheden en rond de meren liggen vaak prachtige wandelpaden.

Achensee

Tussen de toppen van het Karwendel- en Rofangebergte ligt het grootste meer van Tirol, de Achensee. Negen kilometer lang en gemiddeld 1000 meter breed, omzoomd met steil oprijzende rotswanden, heeft het iets weg van de Scandinavische fjorden. Deze 'Tiroler zee' staat in de wijde omtrek bekend als zeil- en surfparadijs. Al meer dan 100 jaar varen excursieboten hier over het blauwgroen glanzende water. Een bijzondere belevenis is een nachtelijke rondvaart met het stoomschip of een tocht met de oudste tandradlocomotief ter wereld van Jenbach naar het scheepsstation 'Seespitz'. Van daaruit vaar je rechtstreeks de 'zee' op. Zwemmen in de Achensee is meer iets voor de wat geharde types, aangezien de watertemperatuur maar zelden boven de 18 graden uitkomt. Dorpen die aan de Achensee liggen zijn Achenkirch en Pertisau am Achensee.

Schwarzsee

Het veenachtige water van de Schwarzsee bij Kitzbühel haalt daarentegen soms wel temperaturen van 27 graden en dit maakt het tot een van de meest geliefde zwemmeren van Tirol. Hetzelfde geldt voor de Lauchsee bij Fieberbrunn dat bekend is door zijn zwavelhoudende water.

Reintaler Seen

In de buurt van Kramsach liggen de aantrekkelijke “Reintaler Seen”. De Krummsee met zijn idyllische baaien ligt op ongeveer twee kilometer afstand van de grotere Reintaler See. Midden in een beschermd natuurgebied verscholen, ligt de Bergelsteiner See. Het is het kleinste en hoogst gelegen meer van de Reintaler Seen en ideaal voor iedereen die wil zwemmen en daarbij wil genieten van het romantische bergpanorama.

Obernberger See

Smaragdgroen glanst het water van de Obernberger See in het Wippdal. Het ligt op een kleine 1600 meter boven de zeespiegel en is vooral als bestemming voor wandeltochten zeer geliefd bij gezinnen. Bijzonder aan dit meer is dat je niet kunt zien waar het water wegstroomt. Het stroomt ondergronds weg en komt in de beek van Obernbach weer bovengronds.

Lotten- en Wildsee

Een bijzonder natuurverschijnsel zijn de Lotten- en Wildsee in de bergen rond Seefeld. Beide meren verschijnen slechts om de vier tot vijf jaar in mei en verdwijnen in oktober weer als bij toverslag. Tot op de dag van vandaag gissen geologen naar de oorzaak van dit bijzondere verschijnsel.

Piburger See

Een van de hoogst gelegen en warmste meren van Tirol is de Piburger See bij de ingang van het Ötztal. Het is niet alleen aantrekkelijk voor zwemfanaten, maar de rijke visstand maakt het ook onder hengelaars zeer geliefd.

Fernsteinsee

Bij de Fernpas trekken de schilderachtige Fernsteinsee en de door duikers zeer gewaardeerde Blindsee bezoekers voor een verfrissend bad. In Außerfern zijn veel meren geschikt voor zwemmers. De Plansee bij Reutte is daarvan het grootste meer. Hier varen ook schepen met een lijndienst; dit meer is door middel van een watergeul verbonden met de Heiterwanger See.

Haldensee

Zomers zwemplezier zonder kippenvel is mogelijk in het buitenbad aan de Haldensee in het Tannheinmertal: een wateroppervlak van meer dan 500 vierkante meter wordt hier milieuvriendelijk met zonne-energie op zwemtemperatuur gebracht. Een attractie is de 50 meter lange waterglijbaan.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.