Skip to navigation Skip to main content

Bergwandelen langs 4 rivierbronnen

10200 - Bergwandelen langs 4 rivierbronnen

Op 5 augustus 2012 vond op de Gotthard de feestelijke opening plaats van een nieuwe langeafstands wandelroute in Zwitserland die langs de bron voert van vier grote Europese rivieren, die allemaal in de Centraal-Zwitserse Alpen ontspringen. Voor de meerdaagse wandeling zijn arrangementen boekbaar met verzorgd bagagevervoer. In het ruige Gotthardmassief ontspringen de Rijn, Rhône, Reuss en Ticino.

4-Quellenweg

In het ruige Gotthardmassief ontspringen de Rijn, Rhône, Reuss en Ticino, vier grote rivieren die hun water naar alle windrichtingen leiden, tot aan de Noordzee, de Middellandse Zee en de Adriatische Zee. Soms is de bron een romantisch bergmeertje, soms een imposante gletsjer. De nieuwe 4-Quellenweg verbindt deze bronnen op een 85 kilometer lang bergwandeltraject door de kantons Uri, Graubünden, Ticino en Wallis. De route is in vijf dagetappes onderverdeeld. Onderweg logeer je in berghutten langs de route of hotelletjes in de nabijgelegen dorpen. Iedere etappe is ook geschikt als afzonderlijke dagtocht. Begin- en eindpunt zijn altijd bereikbaar met het openbaar vervoer.

Van bron naar bron

De Vierbronnenroute is een bergwandelroute met moeilijkheidsgraad T2/T3 volgens de schaal van de Zwitserse Alpenclub SAC, dus niet overdreven moeilijk. Je moet wel de conditie hebben om per dag 5-7 uur in bergachtig terrein te kunnen lopen. In totaal stijg je 6161 meter en daal je 5932 meter. Wie de hele route wil lopen, kan het beste beginnen in Andermatt, en daar de bus of trein pakken naar de Oberalppas (2044m) en vandaar omhoog lopen naar de Tomasee (2345m), de bron van de Rijn. Het hoogste punt van de eerste etappe is de Maighelspas (2421m), waarna je afdaalt naar de Vermigelhut (2042m).

Piz Giübin

Op dag 2 loop je van de Vermigelhut langs het hoogste punt van de route, het uitzichtpunt Piz Giübin (2776m), naar de Gotthardpas (2091m). De derde etappe gaat via het Lucendro stuwmeer naar de gelijknamige pas (2522m), waar de Reuss ontspringt, vervolgens over de Bedretto-Höhenweg naar de Pianseccohut (1982m). Op dag 4 passeer je aan de voet van de Nufenenpas (2440m) de bron van de rivier Ticino. Eindpunt die dag zijn de dorpjes Ulrichen of Obergesteln (1350m) in het Gomsdal. Het slotstuk, etappe 5, is een constante stijging naar de Furkapas (2449m) en vandaar naar een uitzichtpunt waar je de finish, de Rhônegletsjer, in zicht krijgt.

Routegids

De Stichting Vier-Quellen-Weg heeft een 80 pagina’s tellende wandelgids uitgebracht met routebeschrijving, kaartmateriaal, foto’s, alsmede informatie over cultuurhistorische achtergronden, flora en fauna, geologie en het gebruik van waterkracht in het Gotthardgebied. De gids is te verkrijgen in vier talen (D/F/I/E) en te bestellen via de website.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.