Skip to navigation Skip to main content

Mountainbiken rondom de Kopssee in Galtür

10198 - Mountainbiken rondom de Kopssee in Galtür

In de winter heb je vanaf de pistes van Galtür een geweldig uitzicht op de Kopssee, een stuwmeer op 1800 meter.  In juni waren we een paar dagen in Galtür en grepen de kans om dit mooie uitzicht eens in de zomer te bekijken. Je kunt op diverse manier bij het meer komen; met de auto, de lift, te voet of per mountainbike. Wij kozen voor het laatste.

Warm

Het is één van de eerste echt warme dagen in Galtür. Het dorp ligt op 1600 meter en de dertig graden die de thermometer aangeeft is vrij uitzonderlijk voor deze hoogte. We stappen ’s ochtends op tijd op onze fiets, omdat we behalve naar de Kopssee, ’s middags ook graag nog naar de Jamtalhütte willen fietsen. We fietsen langs het stromende riviertje richting het “skigebied” van Galtür.

Kunstsneeuw

Het is bijzonder om te zien hoe de pistes erbij liggen aan het begin van de zomer. Hier en daar ligt nog sneeuw en de pistes die in de winter worden besneeuwd middels sneeuwkanonnen liggen er bruin bij. De rest van de bergen is al zomers groen. Het is duidelijk dat de natuur te lijden heeft onder de kunstsneeuw, die veel langer blijft liggen dan de “natuurlijke” sneeuw.

Piste kunstsneeuw
De piste zonder kunstsneeuw (links) is een stuk groener dan de rest van het skigebied

Hoog en woest

De hoogte die overbrugt moet worden om de Kopssee te bereiken is slechts een paar honderd meter, maar is best pittig. Het is ook weer even wennen om een berg op te fietsen, zeker met deze warmte. Het zweet gutst al snel over ons voorhoofd. Eenmaal boven stijgt de weg heel langzaam verder en is het genieten van een prachtige omgeving. De bergen zijn hier hoog en woest. Op diverse plaatsen komen watervallen naar beneden. Pas als we bij het stuwmeer aankomen zien we de eerste mensen, tot nu toe waren we helemaal alleen: heerlijk!

Het tweede deel van de klim naar de Kopssee is niet steil

Populaire route

We hebben uitzicht op de piste waar we ’s winters skiën; wat ziet dat er in de zomer toch anders uit! De paden rondom de Kopssee zijn behoorlijk breed en prima toegankelijk voor mountainbikers. Je moet echter wel een beetje opletten voor wandelaars. Het rondje Kopssee is een populaire route bij families en wandelaars die niet te veel willen klimmen. Na een half rondje rondom het meer staan we ineens met onze fiets onderaan de Kopssee skilift. En hoewel de Kopssee piste niet eens al te moeilijk is op ski’s, fiets je hier niet zo maar even naar boven in de zomer. Het is wel super leuk om hier eens te zijn als (bijna) alles groen is! We nemen de gewone asfaltweg terug naar het dorp. Na een 10 minuten “rollen” staan we weer beneden. Tijd voor de lunch!

Links: snowboarden richting de Kopssee; Rechts: De piste gezien vanaf de andere kant in de zomer

Bergen zomer
Links: En daar sta je dan met de fiets bij de skilift; Rechts: Hier en daar ligt nog sneeuw
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.