Skip to navigation Skip to main content

Trentino: la dolce vita in de bergen

10173 - Trentino: la dolce vita in de bergen

De verwarming staat nog vol aan en als ik naar buiten kijk, lijkt de zomer nog ver weg. Wind, regen af en toe een straal zon. Gelukkig bestaat er zoiets als “vakantie-voorpret”. Nog twee maanden en dan is het weer zover. Dan reizen we lekker af naar onze favoriete regio in Italië: Trentino. Zon, bergen, water en heerlijk eten, ik heb er zin in!

Voor degenen die dit weblog vaker lezen is het geen nieuws; ik ga graag naar Italië en dan het liefst naar Trentino. Wat mij betreft is het één van de mooiste en meest afwisselende vakantieregio’s van Europa. Hieronder een paar redenen waarom dit voor mij de ideale vakantiebestemming is.

Echte bergen

Een glooiend “Heidi-landschap” met groene Alpenweiden is prachtig, maar mijn voorkeur gaat meer uit naar stoere, imposante bergen. In Trentino vind je de Dolomieten en iets oostelijker de Brenta Dolomieten. Onder deze steile rotspunten voel je je echt klein. De eerste keer dat ik ze zag (een jaar of 10 geleden), ben ik even rustig gaan zitten en heb genoten van dit geweldige uitzicht. Later ben ik ze van dichterbij gaan bekijken en ben wel eens letterlijk over zo’n punt geklommen. Waanzinnig!

Dolomieten

Water

Voor mij geen vakantie zonder water, en het liefst ook wind. Oké wind en water hebben we ook genoeg in Nederland. Maar windsurfen of zeilen op helder blauw/groen water met uitzicht op de bergen is toch wel het toppunt van genieten. Trentino telt veel meren, maar voor de watersport is het Gardameer absoluut nummer 1. Het noordelijke deel van dit grootste meer van Italië wordt bijna dagelijks getrakteerd op een flinke portie wind. Ik ben dan ook een groot deel van mijn vakantie op het water te vinden.

Windsurfen Canederli

Lekker eten

Een Italiaan leeft om te eten en als toerist kun je hier lekker van meegenieten. Een simpele verse pasta met pure ingrediënten, een pizza uit de steenoven of de Italiaanse versie van de knödel – canederli - je kunt me er voor wakker maken! Of je nu bovenop een berg in een hut zit, op het terras langs het meer of bij een simpel restaurant in de stad, je eet eigenlijk overal goed en relatief goedkoop. En drink je aan het einde van de middag een “spritz” (prosecco met aperol), wees dan niet verbaasd dat je er ook allerlei (gratis) hapjes bij krijgt.

Trento

Wij gaan eigenlijk altijd wel een dag naar Trento. Deze hoofdstad van Trentino is niet groot, maar geeft je wel het gevoel van het Italiaanse stadse leven. Buitenshuis doet de Italiaan zijn best om er goed uit te zien (“fare la bella figura”) en vanaf het terras op het centrale plein kan ik echt uren mensen kijken. Op donderdagmorgen is er een grote markt in het centrum. Kleding, tassen, riemen en schoenen, hier verveelt geen enkele vrouw zich.

Trento

En er is meer...

Dit waren zomaar een paar redenen waarom ik graag naar Trentino ga. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het mooie weer, palmbomen, mountainbiken, wandelen en ijsjes! Dat bewaar ik dan voor een volgende keer. Mijn “vakantie-voorpret” is in ieder geval weer flink aangewakkerd, ik hoop dat van jullie ook!

Wat is jouw favoriete regio?

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.