Skip to navigation Skip to main content

Natuurfotografie in Tirol

Een hele kudde gemzen op een steile rotswand. Een marmot, die knipogend uit zijn holletje komt gluren. De adelaar hoog in de lucht. De schoonheid van een edelweiss. Of de indrukwekkende panoramaopname van een bergketen. Vakantieherinneringen worden door geslaagde foto’s vaak nog mooier. In de natuurparken van Tirol en in het Nationalpark Hohe Tauern wemelt het van dergelijke natuurlijke schoonheden.

De ultieme foto

In de natuurparken van Tirol en in het Nationalpark Hohe Tauern wemelt het van dergelijke natuurlijke schoonheden. Elke plant, ieder dier, het hele landschap verdient het om op een foto vereeuwigd te worden. Om de keuze voor jou gemakkelijker te maken, zijn er in ieder natuurpark drie uitgelezen fotoplekken, waar vandaan de superlatief van de vrije natuur vastgelegd kan worden – alle bijzonderheden en typische eigenschappen die alleen hier te vinden zijn en die in het juiste licht en vanuit de juiste zichtshoek gefotografeerd een fantastisch beeld geven.

21 drieduizenders of het oudste almdorp?

Zo biedt bijvoorbeeld het bergstation van de Hohen Mut Bahn in Obergurgl in het natuurpark Ötztal zich aan om de adembenemende blik op 21 drieduizenders, imposante gletsjers en de flora en fauna hoog in de Alpen vast te leggen. In het Nationalpark Hohe Tauern in Oost-Tirol kan men bij de Oberhausalm het oudste almdorp van Oostenrijk met 15 stenen huizen en kapellen fotograferen. En in de herfst bieden de Ahornboden en de Laliderer Wände in de Karwendel zich aan voor een spectaculair kleurenspel.

Observatietocht

Wie in de vrije natuur onderweg is, ziet veel. Maar er ontgaat je ook veel. Want wie niet weet hoe een zeldzame plant er uitziet, loopt er aan voorbij. Of wie er zich niet van bewust is, dat de lammergier het liefste om 10 uur 's morgens in de lucht zweeft, omdat de thermiek om deze tijd het beste is, zal moeite hebben de koningen van de lucht op de foto te krijgen. Bij een observatietocht van de natuur in de Tiroler natuurparken en het Nationalpark Hohe Tauern krijg je fascinerende dingen te zien en nieuwe perspectieven aangeboden. Want een dergelijke tocht wordt geleid door speciaal opgeleide natuurgidsen. Zij wijzen je op de geelrood bloeiende orchideeënsoort, het vrouwenschoentje en leiden je naar plaatsen van waaruit je adelaars, gemzen of steenbokken kan zien.

Naturpark Tiroler Lech

Dit is een van de laatste ongerepte wildwaterlandschappen van Europa en een enorm gebied met vrouwenschoentjes, die bloeien van midden mei tot midden juni. Andere bijzonderheden: het Lech fietspad en een vogelbelevenispad.

Naturpark Kaunergrat

markante drieduizenders bepalen het panorama van de natuurparkwinnaar van 2011. In het moeraslandschap op de Piller Sattel bevindt zich een prehistorische offerplaats. Bovendien leven hier rond de 1100 vlindersoorten en het eerste Tiroler Naturparkhaus biedt plaats aan een grote tentoonstelling.

Naturpark Ötztal

Het thuisland van Ötzi is een landschap hoog in de Alpen. Hier vind je het grootste (20 hectare) aaneengesloten bestand van alpendennen, het Obergurgler Zirbenwald, met gedeeltelijk meer dan 300 jaar oude bomen.

Alpenpark Karwendel

Hoog boven de daken van Innsbruck ligt het grootste natuurpark van Oostenrijk. Het heeft 350 bronnen, 1305 plantensoorten en 3035 diersoorten. En bovendien de grootste concentratie steenarenden van de Alpen.

Alpenpark Karwendel

Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen

Hier bevinden zich 85 gletsjers. In het Naturparkhaus Ginzling laat de tentoonstelling GletscherWelten wetenswaardigheden zien over het natuurpark. Talrijke schuilhutten en bergpaden getuigen van het al 150 jaar oude alpinisme in het Zillertal.

Nationalpark Hohe Tauern

De hoogste berg van Oostenrijk is de Großglockner, midden in het Nationalpark, dat ook het grootste beschermde gebied van Midden-Europa is. Spannende tochten leiden over muilezel- en smokkelpaden.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.