Skip to navigation Skip to main content

Uniek freeride parcours in Davos-Klosters

6 kilometer lang, 600 meter hoogteverschil en 200 hindernissen. Het afgelopen zomer geopende Gotschna freeride parcours in Klosters is een unieke attractie voor mountainbikeliefhebbers die wel van een uitdaging houden. Naast deze speciale freeride piste is er ook een nieuw bikepark geopend in Davos. Bikers weten dus waar ze dit naseizoen naartoe moeten!

Niet voor watjes

In de herfst van vorig jaar is er al begonnen met de voorbereidingen op de bouw van het parcours. Grondverzetmachines hebben het terrein klaargemaakt en in de lente is er daadwerkelijk begonnen met de aanleg van de jumps, bochten en andere hindernissen. Inmiddels is er een baan ontstaan met 50 kombochten die door de ervaren downhiller zonder te remmen kunnen worden genomen. Het wordt aangeraden de baan alleen af te dalen als je al de nodige ervaring hebt met het maken van snelle downhill afdalingen. De combinatie van spectaculaire sprongen, gevaarlijke bochten en hoge snelheid wordt niet door iedereen even makkelijk verteerd.

Whistler als voorbeeld

Drie jaar geleden ontstond het plan voor het Gotschna freeride parcours. De makers hebben het beruchte parcours in Whistler als voorbeeld genomen. Projectleider Marcel Kunert is ook niet bang om de vergelijking te trekken met deze beroemde Canadese piste. ‘Uit de eerste reacties blijkt dat we een zeer goede track hebben weten neer te zetten met een goede flow. De baan is toegankelijk voor iedereen zolang je je snelheid maar aanpast aan je niveau. Toch wil ik het beginners afraden, zij kunnen beter uitwijken naar het nieuwe bikepark in Davos. Door de lokale bikers wordt de baan al 'Klosters A-Line' genoemd, een verwijzing naar zijn grote broer in Whistler.

Nieuw bikepark in Färich Davos

In het Färich Adventure Park in Davos is naast een klimtuin nu ook een nieuw bikepark aangelegd. In tegenstelling tot de Gochtschna freeride piste is dit bikepark wel toegankelijk voor ieder niveau. Zelfs kinderen kunnen hier hun eerste stappen maken op het gebied van jumps en rails. Onder de eeuwenoude bomen is een bikepark ontstaan die zowel bij beginners als thrillseekers in de smaak valt. Het bikepark is gratis toegankelijk mits je beschikt over een eigen fiets en protectie.

Nummer 1 bike bestemming van de Alpen

Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost om beide banen te realiseren. Eerst moesten de benodigde vergunningen worden verkregen voor over kon worden gegaan tot de bouw. Gelukkig werd iedereen er van overtuigd dat Davos-Klosters het in zich heeft om de nummer 1 mountainbike bestemming van de Alpen te worden. Want naast deze twee attracties beschikt de regio natuurlijk over nog veel meer hoogtepunten. In totaal zijn er 600 km aan trails en de biketour met meer dan 10.000 meter hoogteverschil (5 kabelbanen) blijft een grote trekpleister.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.