Skip to navigation Skip to main content

Zal die Nederlandse berg er echt komen?

10146 - Zal die Nederlandse berg er echt komen?

Al weken wordt er in diverse media gesproken over de “Nederlandse berg”. Het plan van ex-wielrenner Thijs Zonneveld om een berg te bouwen in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. Gisteren was de eerste brainstormsessie met 50 deskundigen in Utrecht, ’s avonds een item in het NOS Journaal en vandaag is het echt voorpaginanieuws. Oh, stel je toch eens voor; een echte berg in Nederland! Mag ie in mijn achtertuin?

Berg-gekken

Nederland telt vele honderduizenden bergliefhebbers. Mensen die regelmatig richting de Alpen gaan om te wandelen, fietsen, klimmen, skiën of te paragliden. Ook ik ben een enorme “berg-gek”. Ik heb ze, de bergen dus, een aantal jaren letterlijk in mijn achtertuin gehad toen ik in Italië woonde. Wat een luxe en heerlijkheid! Het zou toch geweldig zijn als we in Nederland ook onze eigen echte berg van 2.000 meter hoog zouden hebben? Even lekker op zondagmorgen een mountainbiketochtje of een flinke wandeling!

200 miljard

Toen ik een tijdje geleden hoorde over het plan voor een Nederlandse berg vond ik het direct een geweldig idee, maar nam het eerlijk gezegd niet al te serieus. Maar waarom eigenlijk niet? We leggen zeeën droog en bouwen enorme dijken, dus waarom niet een berg? En die 200 miljard die kunnen we toch best bij elkaar krijgen met alle bergsport-liefhebbers? Deze berg kan heel wat opleveren aan toegangskaarten, skipassen, horeca en werkgelegenheid.

Nederlandse berg

Serieuze brainstorm

Maar gisteren was het eindelijk zo ver. Diverse deskundigen, waaronder ingenieurs, adviseurs en sportbonden schoven aan tafel in Utrecht om eens serieus over het plan te brainstormen. Het gerenommeerde ingenieursbureau DHV presenteerde zelfs al een berekening voor een berg in de Noordzee. Deze berg zou tweeduizend meter hoog zijn met een doorsnee van 12 kilometer van oost naar west en een totale oppervlakte hebben van 120 vierkante kilometer. Het bureau Hoffers Krüger liet een puntexemplaar zien, voor in de Flevopolder.

Nederlandse berg

Nadelen

Het klinkt natuurlijk allemaal erg leuk, maar het plan heeft natuurlijk ook heel wat nadelen. Waar zetten we de berg neer? Krijgen we ook te maken met klimaatsverandering door de berg. Zal het niet vreselijk druk zijn op een zonnige zaterdagmiddag met verse sneeuw?

Ik ben benieuwd hoe dit verhaal verder zal gaan en zal het dan ook zeker op de voet gaan volgen. Wat vinden jullie? Idioot plan of een geniaal idee die berg in Nederland?

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.