Skip to navigation Skip to main content

Zomer in Les Deux Alpes

10139 - Zomer in Les Deux Alpes

Enkele weken geleden vertoefde ik in het Franse Les Deux Alpes. Het dorp staat vooral bekend om zijn goede wintersport- en uitgaansmogelijkheden en trekt in de winter vele (jonge) vakantiegangers. Dat Les Deux Alpes in de zomer, net als vele andere skigebieden, uitgestorven zou zijn bleek een misvatting. Een impressie van zomers Les Deux Alpes.

Wintersportdorp

Na een vlotte reis rijden we vrijdagmiddag rond het middaguur het zonovergoten Les 2 Alpes binnen. Wat direct opvalt is dat de groene bergen bezaaid liggen met stoeltjesliften en dat een groot aantal daarvan gewoon draaien. Gek genoeg staan de etalages nog vol met ski’s en hangen er buiten rekken vol met skikleding. Wie koopt nou zoiets in de zomer? Af en toe worden we ingehaald door een verdwaalde mountainbiker maar echt druk valt het nog niet te noemen. Precies zoals we verwacht hadden. Als we genieten van ons eerste bord pasta zien we tot onze grote verbazing een jongen langs lopen in wintersportoutfit met snowboard op z’n nek. Huh?

Grootste gletsjer van Frankrijk

Pas dan beseffen we dat er in Les 2 Alpes een gletsjer aanwezig is waar 365 dagen per jaar geskied kan worden. Gedurende de hele week zien we wintersporters voorbij lopen met mutsen op, terwijl wij in onze weinig verhullende fietsoutfits gekleed gaan. Het blijft gek! Les Deux Alpes heeft ook niet zo maar een gletsjer, het is de grootste van Frankrijk. Vanuit het dorp kan je met de gondel rechtstreeks naar 3130 meter. Met andere liften bereik je de rest van de pistes die tot een maximale hoogte van 3600 meter reiken. De gletsjer van Les 2 Alpes is ontzettend populair, de hele week rijden er busjes van Italiaanse, Spaanse en zelfs Poolse skiteams af en aan!

Actief dorp Les Deux Alpes

Downhilmekka

Dat Les Deux Alpes een jong, actief publiek trekt is goed te zien. De skateboarders vliegen door de straten, de traditionele petjes en lange T-shirts worden gedragen en er rijden meer mountainbikers over straat dan auto’s. De hele week is het druk met downhillers die gretig gebruik maken van de 100 kilometer aan mountainbikeroutes. In het weekend is het, mede door een speciaal event, nog drukker. De Franse jongeren trekken massaal naar Les Deux Alpes en vouwen uit kleine Renaultjes en Peugeotjes heuse ‘crossmotoren’, zoals wij ze noemen. In tegenstelling tot andere delen in de regio, de Isère, val je hier genadeloos uit de toon als wielrenner met geschoren benen.

L’Alpe d’Huez

Nee, wij wielrenners weten niet hoe gauw we het dorp moeten verlaten. Beneden in het dal zijn de rollen omgedraaid, hier zwaaien wielrenners de scepter. De beklimming die je in deze regio gefietst moet hebben is natuurlijk L’Alpe d’Huez. De 21 bochten van deze legendarische beklimming zijn beroemd en berucht onder fietsliefhebbers. Het eerste stuk is steil, maar wie dat weet te overleven, komt moe maar voldaan over de streep in dit 1815 meter hoge wintersportdorp.

Grootste gletsjer van Frankrijk

Les Deux Alpes is een zeer actief dorp waar je heen gaat om bezig te zijn in de natuur. Met name de extremere sporten zijn hier zeer populair. Het dorp staat vol met sportwinkels, bars en appartementencomplexen, heel sfeervol kun je het niet noemen. Ideaal voor vakantiegangers die geen waarde hechten aan charmante pleintjes en oude straatjes, maar voor een goede prijs middenin een actief dorp willen zitten. Als fanatieke mountainbiker of als gepassioneerde wintersporter zit je hier helemaal goed!

Binnenkort meer over mijn vakantie in Les Deux Alpes.

Klik hier voor meer informatie over Les 2 Alpes >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.